Als je alles wat je ooit hoort, leest of ziet zou kunnen onthouden en gebruiken als parate kennis dan zou het dagelijks leven een stuk eenvoudiger zijn. Als je je voor de tweede keer stoot aan de spreekwoordelijke steen en je dan beseft, nadat de pijn een beetje is gezakt (duurt altijd even voordat de pijn je hersenen bereikt, zeker als je je teen stoot – wonderlijk vind ik dat), dat hoe ouder je wordt – hoe minder je zult kunnen onthouden. De enige remedie: herhaling. En aangezien we bijna allemaal elke dag mogen koken (‘moeten’?) is het best handig een paar trucjes te leren die het koken gemakkelijker maken. En omdat je ze elke dag kunt toepassen vergeet je ze misschien ook niet zo snel. Hieronder drie kooktips – meer kooktips vind je hier.
Proeven
Het tussentijds proeven van je eten tijdens het koken is essentieel voor een bevredigend resultaat. Het is niet iets om je voor te schamen; alsof je het niet vertrouwt. Proef en voeg wat toe om je gerecht beter te maken. Een paar korrels zout of een draai aan de pepermolen doen vaak wonderen. Het op smaak brengen tijdens de bereiding heeft veel meer effect dan achteraf, als het al op tafel staat.
Gebruik zout
Zout is onmisbaar in de keuken, zeker als je verse ingrediënten gebruikt (voorverpakt/bewerkt voedsel bevat vaak al toegevoegd zout). Te veel zout is slecht voor de gezondheid, en het woordje ‘te’ is essentieel: gebruik zout, maar niet te veel. Een saai gerecht kan met een snufje zout veranderen in een ‘zit er nog wat in de pan?’-gerecht. Probeer maar eens een soep zonder zout – dan weet je wat ik bedoel. Maar strooi het zout niet direct van het vaatje in de pan; strooi het op je hand en voeg zout toe door het tussen je duim en wijsvinger te pakken en rustig in je eten te strooien, op die manier kan je veel beter doseren en verdelen.
Papieren handdoek onder je snijplank
Mijn snijplank heeft rubberen voetjes, dat is handig want dat dempt het geluid van het snijden en hakken maar het zorgt er ook voor dat de plank niet wegglijdt tijdens het snijden. Maar dit heeft slechts één van mijn planken – mijn houten snijplanken hebben dit niet en die glijden dan ook snel weg. Een wegglijdende snijplank kan gevaarlijk zijn want niet alleen kan de plank op je voeten vallen, ook zal je geneigd zijn de plank op te vangen en dat kan heel lelijk uitpakken met een mes in je hand… Oplossing? Een natte papieren handdoek onder de snijplank. Dit zorgt voor frictie en ook voor stabiliteit van de snijplank. En daarna veeg je je aanrecht er even mee schoon.

Geef een reactie