Het snijden van een pompoen is voor sommigen een reden om recepten met pompoen over te slaan: het kan lastig zijn en zelfs gevaarlijk, daarnaast duurt het lang en oh, pompoen vlekt en je krijgt de oranje gloed niet uit je kleding. De oplossing? Draag een schort, pak een goed scherp mes en volg onderstaande instructies voor het snijden van een pompoen en maak daarna een heerlijke pompoentaart!
Hoe snijd ik een pompoen?
Ik snijd hier een biologische pompoen, dit omdat biologische pompoen een stuk meer smaak heeft dan een ‘gewone’ pompen, ik heb ze naast elkaar geprobeerd en het verschil in smaak is zo groot dat ik nooit meer een niet-biologische pompoen koop. Daarnaast hoef je een biologische pompoen niet te schillen, en het schillen is een tijdrovende klus, daarnaast verlies je veel smaak en materiaal door te schillen, dus biologisch is het meest logische, in dit geval.
- Was je pompoen en leg je mes klaar
- Snijd de bovenkant van je pompoen
- Snijd de onderkant van je pompoen
Ik begin altijd, na het wassen, met het kontje van de pompoen te verwijderen, en daarna de top eraf te snijden. Houd de pompoen stevig op je werkblad gedrukt en snijd met een scherp mes (hoe scherper hoe beter, er iets niets zo gevaarlijk als een bot mes, scherpe messen zijn je beste vrienden in de keuken) de bovenkant en onderkant eraf.
- Leg rechtop en snijd de zijkanten weg
- Je houdt een dobbelsteen over
- Snijd de hoeken weg
- Snijd alles weg dat nog kan
Je hebt nu een vlakke bodem en top, en die gebruik je: leg de pompoen rechtop en snijd van de vier zijkanten een stuk af, zodat je een dobbelsteen overhoudt.
Snijd nu van elke hoek een stuk af, je merkt hoe eenvoudig het gaat als je pompoen een vlakke onderkant heeft, je kunt hem alle kanten op draaien: overal is hij nu vlak en snijd je eenvoudig de hoeken eraf.
Je merkt nu dat de pompoen op een aantal plekken zacht is maar op andere plekken hard. Snijd de harde plekken eraf, totdat je de pitten tegenkomt, snijd daar rustig omheen.
Je hebt nu bijna een ronde bal van pitten over, her en der nog een stukje pompoen om af te snijden, maar de rest kan weg (of wassen en drogen: heerlijk om op te eten die pitten).
- Snijd de plakken in repen
- Houd de repen netjes bij elkaar
- Snijd de repen in blokjes
- Een in blokjes gesneden pompoen
Je hebt nu plakken pompoen en stukjes. De stukjes zijn klaar voor gebruik, de platte schijven snijd je in repen. De repen daarna in stukken.
En klaar ben je: je pompoen eenvoudig in stukken zonder gehannes met pitjes en kromme lepels.
Meer kooktips?
Wist je dat eten opwarmen in de magnetron veel gelijkmatiger en sneller kan als je een kuiltje maakt in het eten? En dat je de barbecue kunt aansteken met chips?
Bekijk hier een overzicht van al onze kooktips!

Geef een reactie