Als vrouw van een chef wordt er bij ons thuis veel gekookt. Deze kooktips heb ik dan ook van de professional gekregen. Voordat wij elkaar kenden, vond ik mezelf een redelijk goede keukenprinses. Sinds ik met hem ben, tja… Ben ik meer een eet-koningin geworden. Vooralsnog ben ik dol op koken, maar er zijn wat dingen waar ik me geel en groen aan erger. Of liever gezegd, ergerde. Hieronder heb ik wat handige kooktips & tricks om het koken leuker te maken. In ieder geval makkelijker!
Kooktips: We vloeken allemaal in de keuken!
Er zijn wat dingen waar iedereen tegenaan loopt. Hieronder heb ik drie kooktips beschreven waar iedereen volgens mij wel blij mee is. Hier gaan we:
Kooktips voor uien pellen & snijden
Uien pellen gaat het makkelijkst als je het eerst doormidden snijdt en daarna pas pelt. Maar dat is geloof ik het minst van het probleem rondom uien. Het echte probleem is het snijden, waarbij je het gevoel hebt dat bijna je ogen uit je kop branden. Het is maar dat ik altijd zo een fan ben geweest van uien (en het is ook nog een antibioticum van de natuur). Anders had ik er nooit meer een aangeraakt. Ik ben van Turks komaf, en in het Turks zeg je altijd een soort spreukje tijdens het snijden. Vrij vertaald, zeg je: Ik heet ui, en jij heet Meryem. Helaas heeft de ui daar nooit een boodschap aan gehad, want het heeft nooit geholpen. Deze kooktips helpen wel: als je de ui even in de koelkast koud laat worden. Tijdens het snijden, komt er namelijk zwavel vrij en dat reageert op vocht. Dus, hoe meer tranen.. Hoe meer tranen… Als de ui koud is, heb je hier minder last van. Of maak je mes regelmatig nat, dan reageert het op dat water in plaats van op jouw tranen.
Kooktips voor knoflook pellen
De velletjes blijven aan je vingers plakken. Het mes plakt ervan. Hier was vaak getier bij het pellen van knoflook. Alles plakt en ruikt uiteindelijk naar knoflook, en dan is het nog steeds niet echt gepeld. Maar het is heel makkelijk op te lossen, want deze kooktips gaan je daarbij helpen. Je gaat ze namelijk niet pellen, maar pletten. Leg de knoflook met schil en al op een snijplak, leg je mes er plat op en geef er een stevige klap op met de binnenkant van je hand. Dan knappen ze zo uit hun velletje. In plaats van dat jij uit je velletje knapt van irritatie. Of je doet het in een kom en doet er precies dezelfde kom bovenop (dus dat het goed afgesloten is). Dan schud je het heel hard. Dan komen ze ook los van hun schil.
Kooktips voor eieren
Heb je een mooi recept, staat er ineens: scheid het eiwit van het eigeel.. Voor mij altijd een plausibele reden geweest om af te haken, want ik werd daar zo geïrriteerd van. Alles zat onder eieren, stukjes schaal erin en dan waren ze ook nog eens vermengd. Wat je doet is, breek gewoon het ei (of meerdere eieren) in een kom en pak het eigeel eruit, waarbij je je vingers gebruikt als zeef. That’s it! Valt er toch een stukje schaal in, gebruik je gewoon een halve schaal om het eruit te vissen. In plaats van het er met je vingers uit proberen te pakken, terwijl het steeds wegglipt. Vervolgens probeer je zonder succes met een lepel. Om als laatst te roepen: “niets mis met een beetje knapperig”. Met deze kooktips kan je gewoon later op de avond een bak chips pakken voor wat knapperigs.
Laten we hopen dat jullie keuken zen blijft met deze kooktips!
Reageren op bovenstaand artikel over Kooktips: We vloeken allemaal in de keuken! of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!