Koper is een zeer goede warmtegeleider maar heeft het nadeel dat het reageert met zure voedingsmiddelen zoals tomaat. Dit en de hoge kosten van het koper zorgen ervoor dat koperen pannen alleen nog door liefhebbers en chefs worden gebruikt. Bij sommige bereidingswijzen is koper wenselijk, denk bijvoorbeeld aan het opschuimen van eiwit voor het maken van schuimgebak. De goede warmtegeleiding van koper komt dan goed van pas.
Er zijn merken die nog steeds koperen pannen produceren, deze pannen zijn dan over het algemeen voorzien van een Tri-Ply laag waardoor de pannen op elke warmtebron gebruikt kunnen worden. De combinatie van verschillende metalen en het koper levert een zeer duurzame goed geleidende pan op waarmee het authentieke traditionele kookgevoel terugkomt.
Voor het maken van bijvoorbeeld sausen is er de sauteerpan. Dit is een pan van rvs met aan de buitenzijde van de pan een laag koper. Hierdoor verspreid de warmte zich gelijkmatig en warmt de saus ook gelijkmatig wat het verbranden van saus minimaliseert.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!