Al vanaf jongs af aan ben ik geregeld in de keuken te vinden. Om mama te helpen, maar later ook om zelf dingen uit te proberen. Ik kreeg dan ook altijd de ruimte om te experimenteren in de keuken. Bij ons thuis was niets te gek. Later bedacht ik me dat ik ook echt kok wilde worden en koos ook die richting op school. Uiteindelijk ben ik wel wat anders gaan doen, maar de basis van koken en bakken heb ik meegekregen. Koken en bakken bleek meer een hobby en daar zijn best wat leuke recepten uit voortgekomen. Dit recept is er daar één van!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 700 gram krieltjes (grote of kleine)
- 2 stronken broccoli
- 300/400 gram kipfilet
- groene pesto
- peper en zout
- teentjes knoflook naar smaak
- Cashewnoten (als garnering)
Voorbereidingstips
Dit is in principe een gerecht wat uiteindelijk in één pan opgediend kan worden. Voordat het zover is om de maaltijd in elkaar te knutselen, moeten er nog wat voorbereidingen getroffen worden. Zowel de kip, broccoli als krieltjes worden afzonderlijk even bereid. Hieronder een paar tips.
Krieltjestip
Er zijn natuurlijk verschillende soorten krieltjes verkrijgbaar. Grote krieltjes, kleine krieltjes, met en zonder kruiden. Eigenlijk maakt het niet per se uit welke krieltjes je gebruikt: het is maar net waar je zin in hebt. Gebruik je grote krieltjes, dan is het in ieder geval verstandig ze even voor te koken. Doe je dat niet, dan garen ze niet voldoende in de wok, dus blijven ze een beetje glazig. Kleine krieltjes kun je ook koken, maar deze garen gemakkelijker. Koop je krieltjes waar al kruiden opzitten, dan is voorkoken niet verstandig, want dan spoelt het water de kruiden weg. Laat de krieltjes na het voorkoken even droog worden op een heel klein pitje. Doe je dit een paar minuten, dan droogt al het vocht op en bakken ze strakjes mooier!
Broccolitip
Gekookte broccoli bevat een hele hoop water. Tussen de kleine knopjes blijft gemakkelijk vocht zitten en al dat vocht wil je eigenlijk niet in je gerecht. Een beetje is niet erg, maar in principe wil je de broccoli zo droog mogelijk. Je kunt daarom ook de broccoli even droog laten koken op een klein pitje. Niet te lang, een minuut of twee is zeker voldoende.
Ben je dan toch bezig met de broccoli: bedenk je dan dat je ook gemakkelijk een groot deel van de stronk kunt eten. Veel mensen gooien dit stuk weg, terwijl dit ook eetbaar is en veel smaak bevat! Hoe je de stronk bereidt? Haal de buitenste laag eraf (de schil) en natuurlijk het aller uiterste waar hij is afgesneden. Snijd dan de stronk in reepjes, blokjes of schijfjes en kook deze even mee.
Kiptip
Het is natuurlijk een gerecht waarbij pesto een duidelijk aanwezig ingrediënt is. Extra lekker is het om de kip even te marineren in pesto. Dit doe je gewoon door de kip in stukjes te snijden en in een schaaltje te doen met een paar theelepels pesto. Hoe langer je dit van te voren doet, hoe beter de pesto in de kip trekt. Het handige hieraan is dat er veel olijfolie in pesto zit. Wanneer je de kip gaat bakken hoef je dus niet meer per se boter of olie in de pan te doen!
Bereidingswijze
Nu je alle voorbereidingen getroffen hebt, kun je het recept echt gaan maken. Hieronder lees je hoe je dat stapsgewijs kunt doen!
- Bak de in pesto gemarineerde kip in de wok op een hoog vuurtje. Zorg eerst dat de kip rondom lekker bruin gebakken is en draai daarna het vuur laag. Als de kip gaar is ‘parkeer’ je deze even in een schaaltje, zodat je de wok weer leeg hebt.
- Bak de voorgekookte krieltjes in de wok. Je kunt hier wat boter aan toevoegen om de krieltjes goed bruin te bakken. Bakken doe je weer op hoog vuur. Draai je pit zachter als de krieltjes een kleurtje hebben gekregen.
- Voeg de kip en krieltjes weer samen in de wok. Houd je vuur klein en voeg nog een paar theelepels pesto toe. Roer dit mengsel goed.
- Voeg nu de gekookte broccoli toe aan de kip en krieltjes en meng dit nogmaals goed door elkaar.
- Voila: eet smakelijk! ;)
Kruidentips
Tot slot nog een paar kruidentips. Hiermee kun je natuurlijk eindeloos variëren. Het is maar net wat je lekker vindt!
- Voor extra smaak kun je tijdens het bakken van de krieltjes een teentje knoflook persen boven de pan. Voeg er dan nog wat peper en zout aan toe en je hebt lekkere knoflookaardappeltjes!
- Je kunt er ook voor kiezen rode pesto te nemen in plaats van groene pesto.
- Wil je nog wat groene kruiden toevoegen aan het gerecht, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor tijm, basilicum, Italiaanse kruiden of tuinkruiden. Hiermee kun je de krieltjes ook lekker op smaak krijgen.
- Zoek je iets meer pit? Gebruik dan cajunkruiden. Hier zitten verschillende kruiden in, zoals peper en zout. Extra zouten hoeft dan in principe niet.
Nu weet je hoe je gemakkelijk een maaltijd kunt bereiden waarin toch aardappelen, groenten en vlees zit. Een complete, gezonde, maaltijd dus! Veel kookplezier. :)
![recipe image](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/uploads/2016/12/Krieltjes-broccoli-en-kip-pesto-uit-de-wok.jpg)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!