Kroepoek
In Nederland zijn we dol op kroepoek. Er wordt zelfs speciaal kroepoek gemaakt voor de Nederlandse markt: van die grote stukken, die ze nergens ter wereld eten behalve bij ons. Nadeel van kroepoek: het wordt snel oud. Oplossing: bak het zelf in een paar seconden!
Kroepoek bakken
Wat ik niet doe is zelf kroepoek maken, dit is namelijk erg tijdrovend en je hebt er specifiek keukengerei voor nodig, en dit heb ik niet. De tussenweg is kroepoek kopen die je zelf kunt bakken, en dit is wat ik heb gedaan. Bij je lokale toko kun je kroepoek kopen die je nog zelf moet bakken, in allerlei soorten en smaken, en het leuke hiervan is dat je verse kroepoek kunt eten die nog warm is, zonder dat dit je heel veel tijd kost.
Ingrediënten
- Olie om in te bakken (ik heb arachide-olie gebruikt)
- Kroepoek om te bakken
Keukengerei
- Pannetje (ik gebruik het liefst een steelpan)
- Schuimspaan
- Thermometer (als je niet in een frituurpan bakt)
Bereiding
- Zet je pannetje op de warmtebron en doe de olie in de pan.
- Laat de olie verhitten tot ~180 graden (ik gebruik hiervoor een vleesthermometer)
- Doe nu één stukje kroepoek in de pan en zie hoe deze zich ‘uitvouwt’ en donkerder wordt binnen ongeveer 20 seconden
- Haal de kroepoek uit de pan en leg even op een bordje om af te koelen
- Je weet nu hoe snel de kroepoek bakt en hoeveel deze uitzet in de olie, dus neem een paar stukjes ongebakken kroepoek en doe deze in de pan om te bakken en haal ze er weer na ongeveer 20 seconden uit.
Maak niet de fout gelijk veel kroepoek in de pan te doen en laat ook vooral niet te bruin worden door ze langer dan ongeveer 20 seconden te bakken. Hieronder zie je hoe ik één stukje kroepoek bak om te testen hoe snel ze gaan:
Ik bak mijn kroepoek altijd nadat ik andere dingen heb gebakken zoals loempia, de kroepoek is snel klaar en als deze klaar is kan ik direct aan tafel.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!