Helaas zit de ‘R’ alweer in de maand. We gaan dus van lekker dipsausjes van kruiden en specerijen op gezellige barbecues in het avondzonnetje, richting neerslachtige winterdipjes in huis. Zie je jezelf al weer hangen op de bank? Met een doos tissues naast je. Onder een dekentje. Een stripje paracetamol erbij. Niet doen! Met nog maar zeven ‘R’-maanden te gaan, zou ik me daar heavy duty op voorbereiden met het klimaat waarin wij leven. De volgende geneeskrachtige kruiden en specerijen slepen je door de winter en de bijbehorende griepjes heen.
Gezondheid uit een potje
In het westen zijn we nogal van vitaminen uit potjes. Maar er is een verschuiving gaande. Steeds meer mensen willen back to basic, en terecht! Waarom zou je kiezen voor een gefabriceerde optie met allerlei synthetische toevoegingen? Moeder natuur biedt ons zelf namelijk allerlei vitaminen, mineralen en antioxidanten. Die horen niet uit een potje, maar gewoon uit je kruidenpotten. Al eeuwenlang gebruiken mensen kruiden om zichzelf te genezen. Dat houdt niet voor niets al zo lang stand. Overigens is er niets mis mee om supplementen erbij te slikken. Maar zonder een gezond voedingsstijl, zullen de pilletjes uit potjes ook niet werken. En daarbij: baat het niet, dan schaadt het ook niet en zijn kruiden en specerijen ook nog eens heel lekker, en dat kunnen we van de meeste pilletjes niet zeggen. Het mooie van kruiden is dat het een holistische werking heeft. Met andere woorden, het werkt niet probleemgericht, maar pakt juist het hele lichaam aan. Al deze kruiden hebben namelijk meerdere functies. Hieronder een lijst met mijn favoriete keukenmiddeltjes:
Citroen
Citroen is een bom van vitaminen en antioxidanten, maar staat vooral bekend om vitamin C. Dit geeft je immuunsysteem een enorme boost. Waarom het zo goed werkt, is omdat het je bloed zuivert en zorgt voor gif uitscheiding. Bij een griepje is het lekker om er een thee van te zetten. Citroensap schijnt alleen maar effectief te zijn bij griep als het verwarmd is. Roer er een theelepeltje honing doorheen, want dat verzacht gelijk je keel.
Knoflook
Niet iedereen vindt het even lekker ruiken, maar ik ben er dol op. Het is de antibioticum uit de natuur. Het heeft dus een sterk antibacteriele werking, en veegt zo infecties aan je luchtwegen van de baan. Voel je je wat slapjes, eet dan 2 rauwe teentjes knoflook. Als je daarna een takje peterselie eet, neutraliseert dat de geur weer. Ook blijkt dat het effectiever is om een stoombadje van knoflook te maken, dan van menthol. Voeg knoflook toe aan je dagelijkse menu. Wanneer je het bakt, wordt de geur stukken minder.
Tijm
Tijm is een heerlijk geurende plant, die je gewoon in je eigen tuin kunt planten. Niet alleen geeft het een fantastische smaak aan het eten (lekker met vleesgerechten), maar werkt ook bloedzuiverend en griep bestrijdend. Het zit vol met antioxidanten, en dit bestrijdt vrije radicalen. Deze radicalen beschadigen je celweefsel en DNA structuur. Dit zorgt ervoor dat je ziek wordt. Misschien is het je weleens opgevallen dat bijna alle hoestsiropen tijm bevatten. Maar ook dit kun je heel makkelijk zelf maken. Doe in een halve liter water ongeveer 50 gram tijm en kook dit goedje. Je kunt er wat honing, kandijsuiker of rietsuiker aan toevoegen om het wat zoeter te maken.
Ui
Ui werkt bloedzuiverend en antibacterieel. Ook hiervoor geldt weer, voeg het toe aan je dagelijkse voeding. Het heeft een sterke antiseptische werking. Dit betekent dat het tegen infecties werkt. Het is een preventief middeltje, het kost helemaal niets en iedereen heeft het wel in huis. Wanneer je dan toch verkouden bent geworden, snijd dat een gepelde ui doormidden en zet het naast je bed. Het opent je luchtwegen, waardoor je beter kunt ademen.
Gember
Dit is een van de mooiste cadeaus die moeder natuur ons heeft gegeven. Deze Chinese wonderplant heeft ontzettend veel geneeskrachtige werkingen. Het bevat een scala aan vitaminen, mineralen, koolhydraten en vezels. Het werkt fantastisch bij verkoudheid en is slijmoplossend. Voeg het dagelijks toe aan je eten, want het houdt je lichaam heel gezond en rein. Je kunt het meebakken met je eten, thee van maken en zelfs gewoon rauw eten als je dat lekker vindt. Je kunt met gember en een aantal andere geneeskrachtige kruiden en specerijen een overheerlijke Chai maken.
Natuurgeneeskunde
Voor al de bovengenoemde kruiden en specerijen geldt, voeg het toe aan je dagelijkse voeding. Het werkt preventief. Alhoewel natuurgeneeskunde nog niet officiële geneeskundige specialisatie is, groeit het wetenschappelijke bewijs hiervoor wel. En geloof je er toch niet in, heb je in ieder geval lekker gekruid eten.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!