Lekker koken doe je met kruiden. En na een tijdje heb je zoveel kruiden verzameld dat je waarschijnlijk niet meer weet waar je ze moet laten. Natuurlijk berg je ze het liefste op in potjes zodat ze vers en smaakvol blijven, maar ál die potjes; wat een rommeltje! Met een kruidenrek bespaar je ruimte, want je hoeft je kruiden niet in een keukenkastje te zetten, en dat scheelt want aan ruimte in de keuken heeft bijna iedereen een gebrek. Daarom zijn kruidenrekjes handig, maar ze zijn ook handig omdat je niet het keukenkastje hoeft open te maken om je kruiden te pakken, en ze staan netjes zichtbaar in het rek en niet, zoals in je keukenkastje, achter, op of onder elkaar waardoor je te lang moet zoeken. Een kruidenrek is dus echt een verbetering van je keuken, en zeker een garantie voor meer plezier in de keuken.
Best verkochte kruidenrek
Comforder Kruidenrek Ophangbaar - Kruiden Organizer - 4 Keukenrekken - Spice Rack - voor 24 Kruidenpotjes - Zwart
Bol.com
Kruidenrek kopen
Maar wil je een kruidenrek kopen, waar moet je dan op letten?
Functioneel – Een kruidenrek is een gebruiksvoorwerp: het moet vooral functioneel zijn. Een kruidenrek bestaande uit verschillende vormen dieren, huisjes of poppetjes zijn hartstikke leuk, maar functioneel is het niet. Bedank dat je wellicht de bij het kruidenrek geleverde potjes niet of niet allemaal wilt gebruiken en dat je je eigen kruidenpotjes in het rek wilt zetten. Een kruidenrek dat gemaakt is voor potjes van een bepaalde vorm kan lastig gebruikt worden voor andere potjes. Bedenk dus: is dit een handig kruidenrek?
Direct naar: Kruidenrek Zwart – Kruidenrek Industrieel – Kruidenrek Hout – Kruidenrek Muur – Kruidenrek met Potjes – Kruidenrek Uitschuifbaar – Draaibaar Kruidenrek – Magnetische Kruidenpotjes – Kruidenrek Metaal – Staande Kruidenrek – Kruidenrek voor in Lade – Kruidenrek in Kast
Staand kruidenrek
Als je veel werkblad (aanrechtblad) hebt in je keuken (mazzelaar!) dan kan je gerust een breed staand kruidenrek kopen. Je kunt dit dan neerzetten waar je wilt, verplaatsen als je dat handig vindt en eenvoudig wegzetten als je gaat schoonmaken. En als je een kruidenrek koopt dat in je keukenkastje past, dan pak je het simpelweg uit de kast als je gaat koken en berg je het daarna weer op.
Let op dat je bij de meeste staande kruidenrekken alleen de bijgeleverde potjes kunt gebruiken, welke je natuurlijk wel kunt nabestellen.
Bekijk hier een aantal staande kruidenrekken.
Hangend kruidenrek
Echter, als je, net als ik, altijd ruimte te kort komt, kies dan liever voor een hangend kruidenrek. Je kunt deze kruidenrekken aan de muur hangen of aan een kastdeurtje. Zorg ervoor dat er geen planken in de weg zitten in je kast en hang het kruidenrek aan de binnenkant van het deurtje: neemt weinig ruimte in beslag en toch heb je je kruiden netjes overzichtelijk op een rijtje.
Bijkomend voordeel van de meeste hangende kruidenrekken: je kunt je eigen potjes en flesjes gebruiken.
Bekijk hier een aantal hangende kruidenrekken.
In het overzicht hieronder vind je enkele kruidenrekken te koop bij verschillende webshops:
Je kunt verse kruiden het beste invriezen om ze zo lang mogelijk goed te houden. Droge kruiden kun je het beste droog, luchtdicht en donker opbergen. Op die manier verliezen de kruiden zo min mogelijk van hun aroma (geur en smaak) aan de lucht. Je kunt hiervoor kruidenpotjes gebruiken die goed afsluiten. Schrijf op de potjes wat er in zit zodat je niet telkens alle potjes hoeft te openen om te weten welk kruid er in elk potje zit, want dat is niet alleen tijdrovend maar zorg er ook voor dat de kruiden hun aroma sneller verliezen. Zet de potjes in een overzichtelijke plek zodat je direct kunt pakken wat je zoekt. Een kruidenrek is hiervoor een uitstekende uitvinding.
Een kruidenrek is een rek waarin je potjes kunt plaatsen. Deze potjes kunnen kruiden bevatten. Het rek houdt alle kruidenpotjes netjes bij elkaar en zorgt voor een overzichtelijke oplossing voor alle losse kruidenpotjes. Kruidenrekken worden meestal met kruidenpotjes geleverd, waardoor je goed passende kruidenpotjes hebt die netjes in het kruidenrek passen.
Kruiden en specerijen bevatten veel goede voedingsstoffen. Ze worden dan ook niet alleen gebruikt voor de smaak die ze afgeven maar bijvoorbeeld ook om hun eigenschappen als ontstekingsremmer, cholesterol verlagend, bestrijden van bacteriën, bloedsuikerspiegel verlagend, etc. Elk kruid of specerij heeft andere eigenschappen, maar het is niet zo dat je ze allemaal onbeperkt moet gaan eten; variatie is essentieel, zeker bij kruiden en specerijen.
Verse kruiden zijn kwetsbaar, denk maar eens aan basilicumblaadjes. Deze voeg je pas toen aan het einde van de bereiding van je eten of zelfs pas op het bord. Droge kruiden en specerijen voeg je vrij aan het begin van de bereiding toe, bijvoorbeeld tijdens het bakken van vlees. Op die manier komen aroma’s vrij die verder tijdens de bereiding van het gerecht zich nog verder kunnen ontwikkelen. In de professionele keuken wordt dit ‘aanzetten’ genoemd: het even bakken van de smaakmakers in een gerecht.
In de Nederlandse keuken gebruiken we vooral Basilicum, Bieslook, Dille, Koriander, Munt, Oregano, Peterselie, Rozemarijn, Salie, Selderij en Kaneel. Uiteraard mogen zout en peper niet ontbreken (maar dat zijn geen kruiden maar specerijen). Zorg dat je niet te vaak dezelfde kruiden eet, zo voorkom je de opbouw van mogelijk schadelijke stoffen in je lichaam. (Bron: Voedingscentrum)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!