Verder lezen over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

  1. Ron zegt

    Ik vind dat juist in tegenstelling met op een vlam koken, de panbodem bij inductie alleen bij de kookzone verwarmt word. Bij een gasvlam stroomt de warmte om de pan heen, bij inductie niet.

    • Marian zegt

      Ja dat klopt: bij een gasvlam zal de warmte tegen de panbodem aan worden ‘geduwd’ en daarna wegvloeien richting de buitenkant van de pan, dus de gehele panbodem verhitten, maar vooral daar waar de vlam de panbodem raakt.
      Bij inductie werkt het zo dat de grootte van de kookzone bepaalt tot waar de panbodem wordt verhit, zou dat gebied groter zijn dan zou de kookzone simpelweg groter zijn. Het heeft dus de voorkeur een pan te gebruiken die even groot als of niet veel groter dan de kookzone is.
      Of dit maximaal 1cm groter mag zijn betwijfel ik; als ik een grote braadpan op een klein gasvlammetje zet (om te stoven bijvoorbeeld) dan komt de warmte van de gasvlam nauwelijks bij de rand van de panbodem, en dat werkt uitstekend voor het stoven.
      Dus kan dat ook prima werken voor een grote pan op een kleinere inductiezone.

    • Florian zegt

      Ja dat kan, meestal zijn inductiekookzones uitgerust met pangrootteherkenning, waardoor de kookzone in feite zo groot wordt als de pan die er op staat (met beperkingen op gebied van formaat, uiteraard).

  2. Josje Maasland zegt

    Pangrootteherkenning. Ik wil gaan koken op een losstaande inductiekookplaat 2 zones en wil juist kleine pannen er op kunnen zetten zonder verlies van energie. Ik kan dus een inductiekookplaat aanschaffen met een kookzone van 20 cm en daar een pan opzetten van bv 16 cm en alleen daar waar de pan staat wordt verwarmt?

    • Florian zegt

      Dat is correct.
      Als je een inductiekookplaat koopt welke is voorzien van pangrootte-herkenning dan zullen de kookzones van de inductiekookplaat zich aanpassen aan het formaat van de bodem van de pan.

      Raadpleeg voor de zekerheid vóór aanschaf de handleiding van het model dat je wilt kopen even, zodat je zeker weet dat de werking van de kookplaat ook echt zo zal zijn als je verwacht.

  3. Lia Verrees zegt

    Beste
    Ik heb een enorme pan van 50L gekocht voor het maken van bouillon. en zoek een vrijstaande inductieplaat waarop ik deze kan gebruiken. Hebben jullie tips voor mij?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze website gebruiken we zgn. first- of third-party tools die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten functioneren (technische cookies), om rapporten over het navigatiegebruik te genereren (statistische cookies) en om gepaste reclame te tonen voor onze diensten / producten (profileercookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u hebt het recht om te kiezen of u cookies voor statistische en profilering wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden. Cookie policy