Voor mijn dertigste verjaardag wilde ik een spectaculaire taart maken en tegelijk een poging doen een gezonder alternatief te bieden voor de suikerbom dat een verjaardagstaart normaliter is.
Ik heb het recept voor biscuit beslag aangepast om het suikervrij te maken en de bloem vervangen voor amandelmeel in verband met de trage koolhydraten. Een ander voordeel van amandelmeel is dat er geen gluten in zitten. Om toch een zoete smaak toe te voegen aan het beslag heb ik geprakte banaan gebruikt.
Individuele lagen
Omdat amandelmeel veel zwaarder is dan bloem is het moeilijk een normaal formaat cake te bakken omdat het minder goed rijst. Ook het ingrediënt suiker draagt bij aan het rijzingsproces. Door dat niet toe te voegen aan het recept is het lastig een luchtige cake te maken. Voor deze taart heb ik de individuele lagen gebakken ter dikte van een pannenkoek waardoor je toch een hoge taart kunt maken.
Gezien mijn leeftijd heb ik dus dertig lagen gebakken en op elkaar gelegd met een laagje vulling en fruit er tussen. Dit resulteert in een taart van ongeveer 30cm hoog. Natuurlijk is het aantal lagen aan te passen naar wens. Als oefentaart heb ik er een gemaakt van tien lagen wat 15-20 porties geeft. Bij een hoge taart kun je een normale punt snijden en dat weer verdelen in porties afhankelijk van het aantal lagen.
Amandelmeel
Door het gebruik van amandelmeel is het eindresultaat ook een stuk zwaarder dan een luchtige plak cake. Afhankelijk van de vulling die je gebruikt en de versiering is de zoetheid aan te passen naar wens. Hoe minder zoet een taart, hoe minder aantrekkelijk het wordt ervaren heb ik zelf gemerkt. Dat is een kwestie van wennen, maar niet iedereen is daar (al) aan gewend. Zeker kinderen niet.
Voor de vulling heb ik mascarpone gebruikt met een paar scheppen lemon curd naar smaak. Mascarpone is van zichzelf ook best zwaar dus gebruik niet te veel vulling en probeer gerust een andere soort vulling. Denk aan een mouse, slagroom, pudding of ganache. Mijn doel was om zo min mogelijk suiker te gebruiken, maar voer dit door zover als je zelf nodig en smakelijk vindt.
Ingrediënten (per laag
- 30 gr amandelmeel
- 30 gr geprakte banaan
- 1 ei
- 1/2 tl bakpoeder
- citroenrasp naar smaak
- bodem van een springvorm 24 cm diameter
vulling
- 250 ml mascarpone (genoeg voor 10 lagen)
- 2 el lemon curd (zelf gemaakt of uit een potje)
- (bos)vruchten
versiering
- chocolade sigaretten
Bereiding
- Klop het ei samen met de geprakte banaan luchtig in ongeveer 5 min.
- Klop de citroen rasp er bij.
- Voeg het amandelmeel en het bakpoeder in delen toe door een zeef en spatel dit door het eimengsel. Je kunt het beslag maken naar hoeveel springvormbodems je hebt. Als je het te lang laat staan verliest het zijn luchtigheid dus plan het proces goed!
- Giet het beslag op een ingevette bodem van een springvorm en bak voor 10 minuten tot goudbruin in een oven van 175 C. (Je kunt ook een bakpapiertje op maat knippen en op de bodem van de springvorm leggen om het makkelijker los te krijgen. Je hebt dan wel een papiertje per laagje nodig. Ik heb de lagen los gekregen met behulp van een paletmes.)
- Meng de mascarpone en de lemon curd in een kom.
- Bestrijk elke cakelaag met de mascarpone en stapel ze op elkaar.
- Leg om de twee of drie lagen schijfjes aardbei of ander fruit op de laag mascarpone.
- Bestrijk de zijkant van de taart met de mascarpone om het af te dichten en een plaklaagje te maken.
- Plak de chocolade sigaretten op de zijkant van de taart en bind er een lint om om ze vast te houden.
- Versier de bovenkant van de taart met het gekozen fruit door het in een patroon neer te leggen of ze erop te strooien.
De chocolade sigaretten steken net iets boven de taart uit zodat het een soort bakje wordt.
Geniet ervan!
Martine zegt
deze taart is echt super!!! Imposant en heerlijk