Lasagne of Lasagna?
Een van de beroemdste Italiaanse pastagerechten is lasagne. Lasagne betekent bladeren, het gerecht heet in Italië ‘lasagne al forno’; bladeren uit de oven. De naam komt van lasanon, wat platte deegkoek betekent in het Grieks. In Nederland hoor je vaak dat de naam lasagna wordt gebruikt om deze ovenschotel aan te duiden, maar lasagna zijn deegslierten en geen plakken. Noem je ovenschotel dus liever lasagne en niet lasagna.
Lasagne recept
Ik maak mijn pasta meestal zelf, maar als ik lasagne maak dan maak ik het altijd zelf. Het is wat meer werk, maar zo veel lekkerder, en als je toch een ovenschotel met pasta maakt dan is het zelf maken van de lasagne minder moeite: je hoeft de plakken pasta niet nog in spaghetti of bijvoorbeeld ravioli te maken want de plakken zijn de lasagne.
Ingrediënten
Voor 3 personen
- 250 gram pastadeeg (of een pakje lasagnebladen). Zelf pastadeeg maken kan met dit recept
- 1/2 courgette
- 1 aubergine
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 200 gram gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 4 rijpe tomaten
- Italiaanse kruiden
- Olijfolie
- Rode balsamico-azijn
- Mozzarella (1 bol)
- Peccorina of Parmezaanse kaas (geraspt, zoveel als je lekker vindt, 1 klein stuk kaas is meer dan genoeg)
- Zout
- Peper
Keukengerei
- Grillpan
- Braadpan
- Kwastje
- Ovenschaal
- Oven
- Mes
- Snijplank
- Bakjes voor ui, bleekselderij en tomaat
- Borden om de gegrilde aubergine en courgette op te leggen
Bereiding
- Snijd de courgette in dunne plakken (~3mm)
- Bestrijk de plakjes courgette met wat olijfolie (gebruik een kwastje, dat werkt heel prettig)
- Bestrooi de plakjes courgette met wat zout en peper en grill ze daarna aan beide kanten (in bijvoorbeeld een grillpan of contactgrill) totdat ze een beetje gekleurd zijn aan beide kanten
- Leg de plakjes courgette opzij
- Snijd de aubergine in dunne plakjes (~3mm), bestrijk ze met wat olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper
- Grill de plakjes aubergine aan beide kanten totdat ze wat kleur hebben aan beide kanten en leg ze opzij
- Snijd de ui in blokjes
- Was de bleekselderij en snijd in kleine stukjes
- Bak de ui en bleekselderij met wat olie en fruit deze in een pan
- Doe het gehakt bij de uit en bak rul
- Voeg 2-3 eetlepels Italiaanse kruiden toe en bak dit zachtjes mee
- Pel en pers de knoflook en bak deze ook even mee
- Snijd de tomaten in plakjes en zet aan de kant
- Trek de mozzarella uit elkaar in stukjes en zet aan de kant
- Als je de knoflook begint te ruiken voeg je de tomatenblokjes toe en bak even mee
- Voeg nu 2-3 eetlepels rode balsamico azijn toe en laat alles lekker pruttelen op een laag vuurtje
- Rol nu de verse pasta uit met een deegrollen en haal daarna door de pastamachine heen, voor mij was stand 7 (minimale dikte was 9) goed. Als je gedroogde lasagnebladen gebruikt: kook deze ongeveer 5 minuten in wat water met zou totdat ze zacht zijn
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Doe nu een laagje van de saus in een ovenschaal
- leg op dit laagje saus een laagje lasagne-bladen
- Leg op de bladen een laagje courgetteschijfjes en een laagje aubergineschijfjes
- Leg hierop weer een laagje lasagnebladen (nooit bladen dubbel op elkaar leggen, dan garen ze niet goed)
- Leg op de lasagnebladen weer een laag saus
- Leg nu plakjes tomaat op de saus
- Leg hierop de mozzarella
- Leg op de mozzarella weer courgette en aubergine
- Leg nu weer mozzarella op de courgette en aubergine
- Leg hierop weer lasagnebladen
- Ga zo door met stapelen totdat alles op is, eindig met een laagje saus
- Leg nu bovenop een laagje geraspte peccorino of Parmezaanse kaas
- Zet de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden
Je lasagne is nu klaar, controleer even of de lasagne goed gaar is (proeven, smaakt het naar ei? Dan is hij nog niet gaar en moet de lasagne nog 10 minuten extra in de oven).
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!