Le Creuset is een fabrikant van pannen en keukengerei. Het Franse bedrijf werd in 1925 opgericht en gevestigd in het noordelijke plaatsje Fresnoy-le-Grand door Armand Desaegher en Octave Aubecq. Le Creuset is Frans voor “de ketel”, hiermee wilden de oprichters benadrukken dat hun bedrijf erop gericht is de ketels/pannen te fabriceren die mensen graag gebruiken. Tegenwoordig kennen we Le Creuset vooral van de fel gekleurde gietijzeren geëmailleerde braadpannen, maar het befrijf fabriceert ook vele andere soorten kookgerei, van ovenschalen tot tajines. Le Creuset is tegenwoordig eigendom van de Nederlander Paul Van Zuydam.
Direct naar: Le Creuset grillpannen
Le Creuset braadpan
De pan die Le Creuset toonaangevend maakt is de gietijzeren geëmailleerde braadpan. De oprichters van Le Creuset waren beiden meesters in hun vak: Armand Desaegher was een specialist in het gieten van ijzer en Octave Aubecq was specialist in het emailleren van voorwerpen. Samen besloten zij gietijzeren pannen te maken en deze te voorzien van een emaille laag. Het kleuren van emaille was vrij nieuw en werd direct gebruikt voor het fel oranje/rood kleuren van de eerste cocotte (kleine braadpan) van Le Creuset: oranje/rood zoals de gloed van vers gegoten ijzer. In 1939 patenteerde Le Creuset een oven met hangende stalen pennen waardoor vocht terug in het gerecht werd geleid. Deze uitsteeksels vinden we nu nog in de binnenkant van de deksels van braadpannen. Lees hier een review van een gietijzeren braadpan van Le Creuset. Bekijk hier een overzicht van alle gietijzeren braadpannen van Le Creuset.
Productie van de pannen
Pas in 1995 begon Le Creuset ook nadere materialen te gebruiken voor de productie van hun keukengerei, zoals aluminium, silicone, stof en keramiek.
De gietijzeren pannen worden nog altijd op de traditionele manier gemaakt in de fabriek in Fresnoy-le-Grand. Na het gieten worden ze met de hand bijgewerkt en worden er minimaal twee lagen glazuur aangebracht om de pannen te beschrermen tegen schade bij normaal gebruik.
Bekijk hieronder hoe Le Creuset gietijzeren pannen worden gemaakt:
Pannen in de oranje Le Creuset-kleur is nog altijd de meest verkochte kleur, er worden echter ook pannen geproduceerd in andere kleuren zoals rood en wit. Er zijn enkele kleuren die niet meer worden verkocht, waaronder groen, blauw, zwart, cactus en citroen. Le Creuset pannen in deze kleuren zijn nu gewilde objecten voor liefhebbers, maar ook de braadpannen in de traditionele kleuren van Le Creuset zijn nog altijd zeer geliefd: een gietijzeren braadpan koop je éénmaal in je leven omdat ze nooit stuk gaan. Zeker als je een gietijzeren pan goed behandelt (lees hier hoe) dan kan je er je leven lang mee doen. De voordelen van gietijzer zijn daarnaast zo divers dat geen enkel materiaal beter presteert in de keuken. Gietijzer is zelfs het beste materiaal voor gebruik op een inductiekookplaat, dat hadden de oprichters van Le Creuset in 1935 niet kunnen vermoeden.
Bekijk hier de door ons gereviewde pannen van Le Creuset:
Een overzicht van alle Le Creuset gietijzeren braadpannen vind je hier. Bekijk hier een overzicht van alle Le Creuset keukengerei. De officiële website van Le Creuset vind je hier.
Gitta Voss zegt
Goedemiddag
Ik heb zo’n fait tout pan van le creuset, die heel goed beoordeeld wordt hier, maar bij mij bakt hij echt áltijd aan! Wat ik ook doe. Ik verwarm voor, bak niet te heet, gebruik genoeg olie en vocht, was af met mild afwasmiddel, doe alles wat gezegd wordt in de gebruiksaanwijzing. Maar vanaf dag1 heb ik ruzie met deze pan. Ik kook op inductie, gaat verder met alle pannen goed maar deze is een ramp. Ben geneigd hem weg te gooien. Maar heeft u misschien nog een tip?
Mvg Gitta
Florian zegt
Hoi Gitta,
Ik heb even tijd gehad om na te denken over jouw probleem.
Het is heel jammer dat de pan jou zo tegenvalt, de pan is mij altijd zeer goed bevallen (helaas heb ik hem niet meer omdat ik hem kapot heb laten vallen op een tegelvloer). De braadpannen van Le Creuset worden inderdaad zeer goed beoordeeld in het algemeen en als de pan wordt gebruikt zoals voorgeschreven dan zou hij echt jaren mee moeten gaan zonder het altijd aanbakken dat jij omschrijft.
Ik twijfel of de pan niet lijdt aan een productiefout, wellicht dat de coating aan de binnenkant niet juist is aangebracht? Is de coating dof of glimmend?
Heb je geprobeerd de pan alleen met heet water af te wassen en na het afwassen even in te smeren met een klein beetje olie (alleen de binnenkant is prima)?
Het is overigens normaal dat bij sommige bereidingswijzen er wat aankoekt, zoals bij het braden van vlees bijvoorbeeld. Je kunt dan eenvoudigweg wat water in de pan doen, eventueel wat zout er bij en dan zachtjes verhitten, dan komt het vanzelf los en kun je de pan eenvoudig schoonmaken.
Je kunt ook altijd nog contact opnemen met de fabrikant en hen vragen je te helpen deze pan optimaal te gebruiken, zij weten heel goed wat wel en niet normaal is qua gebruik en aankoeken.