Koekjes zijn lekker, makkelijk en je kunt er van blijven eten. Nadeel: ze zijn vaak zo slecht voor je. Ze bevatten juist de dingen waarop je een beetje wilt minderen: suiker en vet. Gelukkig kan het ook anders. Hieronder een recept voor stevige voedzame koekjes die je als tussendoortje kunt eten, of bij de koffie natuurlijk.
Ingredienten
- 7 eieren
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 75 gram Brinta
- 75 gram Havervlokken
- Scheutje melk (ik gebruik notenmelk)
- 40 gram wei-eiwit poeder
Keukengerei
- Mengkom
- Spatel
- Vork
- Eetlepel
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven
Bereiding
Doe 2 eieren in de mengkom.
Scheid van de overige 5 eieren de dooier van het eiwit en doe het eiwit in de mengkom. (De dooiers heb je voor dit recept niet nodig, je kunt ze bewaren voor een ander gerecht).
Klop de eiwitten en de 2 dooiers goed door elkaar in de mengkom.
Voeg 2 theelepels kaneel toe en meng dit goed door het ei-mengsel.
Voeg het wei-poeder (40 gram) toe aan het mengsel.
Voeg een scheutje melk toe en zorg er voor dat het wei-poeder goed oplost in het mengsel.
Voeg de Brinta (75 gram) aan het mengsel en meng het er goed doorheen.
Voeg als laatste de havervlokken (75 gram) toe aan het mengsel. Je zult waarschijnlijk op dit punt over willen stappen van de vork op de spatel omdat het mengsel vrij stevig wordt.
Als je alles goed mengt dan zal een stevige brei ontstaan, het is de bedoeling dat het mengsel zo stevig wordt dat het blijft plakken aan je lepel en dat je het er vanaf moet duwen met de spatel. Als het nog niet stevig genoeg is kun je havervlokken toevoegen (pas op en doseer goed want voor je het weet is het te droog).
Warm je oven voor op 160 graden.
Scheur een stuk bakpapier af en verfrommel dit tot een prop, vouw het dan open en bekleed je bakplaat er mee (door het verfrommelen/kreuken zal het papier veel gemakkelijker te vormen zijn op de plaat). Schep nu een halve eetlepel van je koekjesmengsel op en duw het met de spatel van je lepel af op het bakpapier. Je krijgt een klein hoopje dat in vorm blijft en maar een klein beetje ‘uitloopt’. Schep je bakplaat nu vol met koekjes maar laat minimaal 2cm over tussen de koekjes want ze zetten uit.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 20 minuten goudbruin. Het zullen ‘poffige’ koekjes worden, een soort kussentjes die glimmen. De binnenkant heeft een broodachtige structuur en smaakt naar kaneel met <smaak van je wei-poeder>, in mijn geval kaneel met banaan, wat erg lekker is.
De koekjes vullen als een boterham en zijn een goed tussendoortje zonder suiker maar vol van smaak.
De koekjes zullen na het afkoelen wat gaan plakken, dit is natuurlijk geen probleem.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!