De werking van subliminale boodschappen (een boodschap, bijvoorbeeld een stukje tekst of een afbeelding die heel kort wordt getoond tijdens een film) is nooit aangetoond. Een onderzoeker heeft ooit de resultaten van zijn onderzoek vervalst om er zelf beter van te worden (en trok het onderzoek later in), maar toch blijft het een interessant onderwerp. En hoewel het tonen van bijvoorbeeld boodschappen die de aankoop van producten onbewust stimuleren verboden is, blijkt uit onderzoek dat het ook positieve effecten kan hebben, Om je bijvoorbeeld van je lekkere trek af te helpen. Hoe? Door hele vieze dingen te tonen, heel kort, maar net lang genoeg voor je brein om het te registreren.
Lekkere trek
Trek in lekkere (ongezonde) dingen hebben we allemaal, de één alleen wat meer dan de ander. En de oorzaak is ook lang niet bij iedereen dezelfde, dus wordt er al lang onderzoek gedaan naar een manier om de drang naar slecht eten te kunnen beinvloeden.
Aan de University of Colorado School of Medicine hebben onderzoekers nu ontdekt dan de verboden subliminale boodschappen ook positieve eigenschappen kunnen hebben: door het heel kort tonen van onsmakelijke dingen kan je trek in lekkere dingen afnemen. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
Studie
De onderzoekers lieten gedurende 20 miliseconden een foto zien van ranzige dingen, en daarna gedurende vier seconden een foto van lekkere zoete snacks. De onsmakelijke foto’s toonden kakkerlakken, braaksel en brandwonden en daarna foto’s van ijs, pizza en patat, maar de ranzige foto’s werden zo kort getoond dat de deelnemers aan het onderzoek zich niet bewust waren van de ranzige foto’s, ze hadden alleen bewust de snacks gezien. Na het tonen van de foto’s werd de deelnemers gevraagd of ze trek hadden in het getoonde voedsel, dit bleek veel minder het geval dan vóór het tonen van de foto’s. Zelfs vijf dagen na het tonen van de foto’s van het lekkere eten (en de ranzige subliminale beelden) hadden de deelnemers minder trek in het eten.
Het blijkt dus mogelijk dat gevoelens van afschuw gekoppeld aan ongezond eten ervoor kunnen zorgen dat de zin in dat eten afneemt.
Andersom
Ook werd geprobeerd om de deelnemers meer trek te laten krijgen in gezond eten, door ze juist heel kort positieve subliminale beelden te tonen en daarna langere tijd foto’s van gezond voedsel, maar dit bleek niet te werken: men had niet meer trek in salades, groente en fruit na dit experiment.
Kinderen
De resultaten van het onderzoek zijn niet sluitend: er zijn vele factoren die van invloed zijn op waar je trek in hebt. Toch blijkt dat kinderen 45% meer slecht voedsel eten na het zien van reclame voor dat slechte voedsel, dus beelden van voedsel hebben wel degelijk effect, zeker op kinderen. Het kan een grote gezondheidswinst zijn als er meer onderzoek wordt gedaan naar het effect van beelden van voedsel op kinderen.
Bron: Eliminating Food Cravings May Be As Easy As Looking At Images Of Bugs, Vomit

Geef een reactie