Lente ui of bos ui?
Wat is het verschil tussen lente ui en bos ui? Er is geen verschil, er zijn zelfs nog meer namen: sla ui en schalulleke. Allemaal zijn het onvolgroeide uien met blad, en het blad is de smaakmaker. Het grote verschil tussen deze jonge ui en ‘gewone’ ui is dat lente ui veel minder scherp is en veel frisser smaakt, en daarom rauw veel aangenamer is. Lente ui koop je in bosjes (vandaar bos ui) en smaakt eigenlijk overal goed bij: in salades, bij rijst, aardappel maar ook in soep. Hieronder vind je een echt lente recept voor soep met lente ui.
Lente ui soep recept
Dit is een vegetarisch recept, en als je zelf je bouillon maakt ook nog eens gezond. Het is een licht gebonden soep die als lunch of voorgereht bij het avondeten erg goed tot z’n recht komt. De kaasstengel is optioneel maar maakt het wel helemaal af, je kunt de kaas ook in de soep strooien natuurlijk.
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- Klontje boter
- Klein bosje lente ui fijngesneden
- 1 stengel lente ui grof gesneden (om over de soep te strooien)
- 1 aardappel (fijngesneden in dunne plakjes)
- 1 liter groentebouillon
- 900 gram (diepvries) doperwten
- Grote hand muntblaadjes
- 85 gram parmezaanse kaas (heel fijn gemalen)
Bereiding
- Verwarm de olijfolie en boter samen in een pan met dikke bodem, verwarm langzaam
- Zodra het mengsel begint te schuimen voeg je de gesneden bosui en de aardappel toe
- Laat het vuur laag en bak de ui en aardappel ongever 5 minuten
- Voeg daarna langzaam de bouillon toe en breng langzaam al roerend aan de kook
- Kook de soep nu zachtjes ongeveer 10 minuten totdat de aardappel zacht is
- Voeg dan de doperwten toe en breng de soep opnieuw aan de kook en kook zachtjes ongeveer 3 minuten door totdat de erwtjes gaar zijn
- Haal de pan van het voer en voeg de muntblaadjes toe
- Pureer de soep nu met een staafmixer tot een glad geheel
- Laat de soep nu staan met het deksel op de pan zodat hij niet te veel afkoelt
- Verwarm de grill (hoogste stand)
- Leg bakpapier op een bakplaat en strooi de geraspte kaas nu in zes stroken op het bakpapier
- Grill de kaas nu 1 minuut of zolang als nodig om de kaas te smelten en een goudbruine kleur te geven
- Haal de kaasstengels van het bakpapier af met een spatel of mes als ze nog warm en flexibel zijn, laat ze dan afkoelen op een bord
- Verwarm nu de soep opnieuw en verdeel de soep over 6 borden
- Strooi er wat munt en grof gesneden lenteui overheen
- Leg de kaasstengel naast de soepkom
Eet smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!