Traditiegetrouw bak ik graag een taart als mijn vriend jarig is. Gewoon een extra excuus om iets lekkers te maken en een lach op zijn gezicht te toveren. Wat is er nu leuker dan de jarige nog extra te verwennen met een zelfgemaakt lekkernij? Van bakvorm tot op het bordje een plezier. Niet te vergeten de heerlijke geur waarmee het huis gevuld wordt. Elk jaar probeer ik wel iets anders te maken. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Is daarbij mijn motto! Dit jaar werd het een rijstevlaai met een knipoog naar mijn Limburgse schoonfamilie!
Maak je een rijstevlaai, dan is het belangrijk je aandacht erbij te houden. Dit is een taartje wat zich niet heel gemakkelijk laat bakken en je moet veel handelingen verrichten. Echt mis gaan kan het niet eigenlijk, maar het is belangrijk nauwkeurig te werken!
Ingrediënten voor het deeg
- 30 gram boter
- 5 gram gist (droge gist)
- 1 ei (~45 gram)
- 200 gram bloem
- een beetje zout (snufje)
- 3 theelepels basterdsuiker
- 70 ml melk (handwarm)
Ingrediënten voor de vulling
- 50 gram boter
- 2 eieren
- 1 eetlepel custard
- 60 gram suiker
- één zakje vanillesuiker
- een beetje zout
- 500 ml melk
- 100 gram dessertrijst
Bereiding van het deeg
- Zeef de bloem om klontjes te voorkomen.
- Warm de melk lichtjes en los de gister erin op.
- Giet de melk en de gist in een kom bij de bloem.
- Voeg het ei en de suiker toe aan de bloem.
- Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan de bloem.
- Kneed dit alles tot een mooi, glad deeg. Dit kan met de hand of machinaal
- Laat het deeg een uur lang rijzen.
Bereiding van de rijstebrij
- Was de rijst en laat deze een beetje uitlekken
- Giet de melk in een pan en breng deze aan de kook
- Roer door de melk en voeg de rijst, de vanillesuiker en het zout toe
- Laat (onder af en toe roeren) dit goedje een uurtje rustig pruttelen (een pan met een dikke bodem zorg ervoor dat het minder snel vastkoekt aan de bodem
- Klop de eieren los en voeg de custard en de suiker eraan toe.
- Roer het eimengsel met de boter door de warme rijstebrij
- haal de pan van het vuur en laat de brij afkoelen
Afwerking van de rijstevlaai
Nu we alle voorbereidingen hebben getroffen, is het tijd om de taart op te maken en te bakken. Hieronder het stappenplan!
- Bebloem je aanrecht
- Kneed je deeg na het rijzen nog een keer door en rol het uit tot je een lap hebt die groot genoeg is om de vorm te beslaan.
- Smeer je bakvorm in met boter
- Leg je deeg in de bakvorm en laat dit nog een half uurtje rijzen onder een vochtige doek
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- Schep nu de vulling op je deeg
- Vouw de randen van je deeg een klein beetje naar binnen
- Bak je rijstevlaai in ongeveer een uurtje gaar
- Laat de vlaai naderhand goed afkoelen!
Topping
Wil je je rijstevlaai een beetje aankleden, kun je natuurlijk alle kanten op! Van verse vruchten tot noten of bitterkoekjes. Ook een echte aanrader is chocolade krullen. Om deze krullen te maken schraap je met een mes over een reep chocola. Raspen kan natuurlijk ook, alleen moet je dan wel rekening houden met de vieze handen die je ervan krijgt (maar je mag die aflikken hoor ;-))
Slagroom op je rijstevlaai kan, maar vlaai is geen taart zeggen ze in Limburg, dus doe je het liever niet.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!