Cupcakes zijn lekker, maar vaak erg zoet. Zoet is ook lekker, maar je wilt wel eens wat anders, en zeker als het weer wat warmer wordt buiten dan is de frisse smaak van limoen (of citroen) een lekkere afwisseling. Cupcakes van limoen of citroen dus, net wat je in de fruitmand hebt liggen (of: net wat de groenteboer deze week in de aanbieding heeft natuurlijk). Met dit recept maak je heerlijk luchtige cupcakes, met de kracht van je keukenmachine.
Cupcakes met limoen recept
Ingrediënten voor de cupcakes
- 100 gram boter gesmolten (10 seconden in de magnetron)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- Limoenrasp van 1 limoen
- Limoensap van een halve limoen
- 100 gram suiker
- 2 middelgrote eieren
- 1 tneelepel bakpoeder
Ingrediënten voor de frosting
- 75 gram boter (5 seconden in de magnetron)
- 175 gram poedersuiker gezeefd
- 2 theelepels limoensap
- Limoenrasp van 1 limoen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de gesmolten boter (100 gram) samen met de suiker (100 gram) in de mengkom en sluit de flexiklopper aan op de keukenmachine
- Laat de keukenmachine de boter en suiker luchtig kloppen in ongeveer 5 minuten
- Voeg de limoenrasp (van 1 limoen) en het sap van een halve limoen toe en laat ook dit nog 5 minuten meekloppen (stand 2 werkte bij mij goed)
- Breek het eerste ei in een bakje en voeg het daarna tijdens het kloppen toe aan het boter-suikermengsel (let goed op of er eier-schaal bijzit, als je het ei eerst in een bakje doet dan kan je dit goed controleren)
- Voeg ook het tweede ei op deze manier toe, het werkt prima om de eieren via de vulopening toe te voegen als de keukenmachine aan het werk is
- Voeg nu het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe aan de mix, dit ging bij mij heel goed door er telkens een eetlepel van bij de mix te doen terwijl de keukenmachine nog draaide (wel op de laagste stand gezet) via de vulopening van het spatdeksel
- Vul een muffinblik met papieren bakjes
- Schep nu ongeveer 1,5 eetlepel van het cupcakemengsel in elk papieren bakje, je hoeft het beslag niet netjes te maken in de bakjes, als het er in zit is het prima, de vorm komt straks vanzelf in de oven
- Bak de cupcakes nu 15-20 minuten in het midden van de oven, bij mij waren ze na 20 minuten mooi goudbruin en niet droog
- Haal de cupcakes uit de oven en laat ze afkoelen (bijvoorbeeld op een rooster)
- Doe 75 gram gesmolten boter in de mengkom en laat de keukenmachine dit romig maken met de k-klopper op stand 2
- Voeg langzaam de poedersuiker toe (75 gram) door het via de vulopening toe te voegen
- Voeg nu de limoensap (2 theelepels) en limoenrasp (van 1 limoen) toe aan het mengsel
- Laat de keukenmachine doorkloppen totdat het mengsel romig en luchtig is
- Bedek de bovenkant van de afgekoelde cupcakes nu met de limoen-icing en serveer of laat uitharden in de koelkast
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!