Linzensoep is lekker en gezond. Over de smaak kan je natuurlijk het beste zelf oordelen, maar over dat linzen gezond zijn is een feit: ze bevatten veel vezels en eiwitten, ijzer, zink, foliumzuur, thiamine en fosfor. Linzen zijn de zaden van de linze en worden gedroogd verhandeld. De mensheid eet al linzen sinds 9,500 tot 13,000 v. Chr. (exacter kan men het niet achterhalen) maar het is daarmee het oudst bekende gewas dat geteeld werd. Je kunt linzen kopen in verschillende kleuren zoals geel, oranje, groen, bruin en zelfs zwart. Je kunt met linzen veel maken maar de soep is mijn favoriet, zeker omdat je hem op smaak kunt brengen met je eigen kruiden en het dan een linzensoep wordt zoals jij het wilt.
Natuurlijk, je kunt al je eten laten smaken zoals jij dat wilt, maar linzen lenen zich goed voor een uiteenlopende reeks kruiden. Omdat linzensoep wereldwijd wordt gegeten kan je de linzensoep laten smaken naar elke streek, dus past het altijd goed bij je andere gerechten. Ik gebruik Indische kruiden, maar je kunt kruiden zoals je wilt.
Ingrediënten
- 500 gram linzen
- 4-5 wortels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- Verse bouillon (of 1 bouillonblokje naar smaak, groentebouillon bijvoorbeeld)
- Zout
- Peper
- 2 eetlepels Indische kruiden
- Genoeg water
- 1 Theelepel sambal
Bereiding
- Afhankelijk van wat er op de verpakking staat moet je de linzen afspoelen en wellen. Ik heb een soort linzen die minimaal 8 uur moeten wellen, en een andere soort waarvan de verpakking aangeeft: niet wellen. Dus houd goed de instructies aanvoor de linzen
- Snipper de ui en fruit deze in een hoge pan in wat olie
- Voeg de 2 eetlepels Indische kruiden toe
- Snipper de teentjes knoflook en fruit ze even mee
- Snijd de wortel in stukken en bak even mee
- Voeg de (gewelde) linzen toe
- Voeg bouillon of water met bouillonblokje toe (genoeg om alles onder water te zetten)
- Voeg zout en peper toe (naar smaak, niet te veel, kan later altijd nog!)
- Voeg een theelepel sambal toe
- Breng alles aan de kook en laat daarna zachtjes doorkoken totdat de wortel gaar is, dit zal ongeveer 15-30 minuten duren, afhankelijk van hoe grof je de wortel hebt gesneden
- Als je merkt dat de linzen veel water opnemen (normaalgesproken wel) voeg dan extra water toe zodat alles onder water blijft staan
- Pureer nu met een staafmixer het geheel tot een soep en proef even, voeg zo nodig nog zout en/of peper toe
- De soep is lichtgebonden maar zeker vloeibaar
Heel erg lekker met brood of een salade, als voorgerecht of als lunch. Je maakt er ook de sporter blij mee want deze soep bevat veel eiwitten, en je maakt de vegetariër er blij mee, maar vooral jezelf. En als de smaak je niet aanstaat gebruik je de volgende keer andere kruiden en wordt het een heel andere soep!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!