De Indiase keuken is een feest van kruiden en specerijen. De linzensoep is een begrip en wordt naast India (dahl) vooral in de Arabische, Joodse en Turkse keuken gegeten. Linzensoep is al zeer lang een geliefd gerecht en wordt in de bijbel genoemd. Het voordeel van linzensoep is dat het een zeer rijke soep is en daarom heel goed ter vervanging van vlees kan dienen.
Linzensoep recept
Je kunt deze linzensoep op de traditionele manier maken waarbij de linzen kapot worden gekookt en de structuur grof blijft, je kunt er ook voor kiezen te pureren waardoor een gladder resultaat ontstaat, het is net wat je lekkerder vindt. Ik adviseer: probeer de linzensoep eerst ‘grof’, pureren kan altijd nog.
Ingrediënten
- 1 liter groentebouillon (zelfgemaakt, natuurlijk)
- 2 aardappels (voorgekookt)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1,5 eetlepel tomatenpuree
- 1 flinke peen of enkele wortelen
- 1 ui
- 1 prei
- 1 kop gedroogde linzen
- 2 teentjes knoflook
- 4 theelepels curry poeder (eventueel meer indien deze minder sterk is of je meer smaak wilt)
- 1 theelepel komijn
- Tijm, peper, zout naar smaak
- Handje verse korianderblaadjes (‘rits’ ze van de steeltjes af door ze er tegen de groeirichting in vanaf te trekken)
Bereiding
- Snijd de wortels en ui in kleine stukjes
- Fruit de ui en wortel even aan in een soeppan met wat olie, maar zonder de uien bruin te laten worden. Laat ze enkele minuten ‘zweten’.
- Ondertussen snijd je de aardappels in blokjes en was je de prei, daarna in ringen snijden en nogmaals wassen
- Pel de knoflook en pers deze
- Voeg de aardappel, prei en knoflook toe aan het wortel-ui mengsel en laat 3 minuten zachtjes bakken, roer even door
- Voeg dan de curry poeder, komijn en de tomatenpuree toe, roer goed door en laat het nog een minuutje bakken
- Voeg daarna alle andere ingrediënten (behalve de verse koriander) toe. Laat het zachtjes minimaal 45 minuten pruttelen, de linzen en aardappels koken gedeeltelijk kapot en maken het tot een dikke, gebonden soep
- Roer de soep af en toe om, hak de korianderblaadjes tot snippers
- Proef de soep. Is hij te grof? Pureer hem dan met een staafmixer. Is hij te flauw? Voeg dan wat zout toe. Mis je wat smaak? Voeg dan wat extra currypoeder en peper toe.
- Serveer de soep in kommen en strooi de gehakte koriander er overheen
Lekker met falafel en naan!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!