Bij ons thuis zijn we echt van het makkelijke koken. Maar makkelijk koken hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je elke avond een vette hap naar binnen schuift. Met een paar inspirerende plaatjes uit een tijdschrift of een kookprogramma op tv, knutsel je tegenwoordig heel snel een gezonde maaltijd in elkaar. En regels bestaan daarbij eigenlijk niet. Zolang het je smakelijk lijkt, kun je alle kanten op. Zo bedachten wij een tijdje terug makkelijke groentenspiesjes. Het recept is heel makkelijk aan te passen en dus ook geschikt om te combineren met vis of vlees. Lekker uit de grillpan, maar ook van de barbecue!
Ingrediënten spiesjes
- Paprika’s (verschillende kleuren naar keuze)
- Rode uien
- Courgette
- Satévlees (optioneel)
Ingrediënten marinade
- 5 Eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout naar smaak
- Worcestersaus naar smaak
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- Thijm
- Basilicum
Overige benodigdheden
- Lange spiesen (van hout of ijzer)
- Grillpan
- Een tang om de spiesen mee om te draaien
- Een grote kom
- Lepel
Voorbereiding
Snijd je paprika, ui en courgette in stukken. Deze stukken hoeven niet heel klein te zijn. Laat ze liever wat grover, zodat ze goed te rijgen zijn. Snijd ook je vlees in grove blokken, als je vlees toevoegt.
Bereiding en toepassing marinade
Het is wel lekker om je groenten en vlees vooraf te marineren. Dit geeft niet alleen meer smaak aan je ingrediënten, het zorgt er ook voor dat je geen olijfolie in de pan hoeft te doen. In een grillpan werkt dat niet, omdat het grilloppervlak de hoge ribbels zijn en de olijfolie zich ophoopt in de kuiltjes…met als gevolg droge spiesen en verbrande olie!
- Doe de olijfolie, peper, zout, paprikapoeder en Worcestersaus in een grote kom
- Pers de teentjes knoflook er bij in (knoflookpers link?) :D
- Voeg Thijm en basilicum naar smaak toe
- Roer je marinade goed door elkaar
- Leg de grove stukken groenten en vlees in de marinade
- Roer met een lepel door de kom en zorg ervoor dat alle stukken groenten en vlees een beetje marinade meepakken
- Laat het mengsel een half uur tot 3 kwartier rusten
- Ga je houten spiesen gebruiken, laat deze dan ondertussen wat water opnemen in een bakje. Dit zorgt ervoor dat je spiesen minder snel (vooral op de barbecue)
Bereiding spiesjes
- Roer nogmaals door het mengsel om te controleren of alle stukken groenten en vlees marinade hebben gehad
- Rijg de groenten en het vlees naar willekeur op de spiezen
- Laat ondertussen de grillpan goed warm worden
- Leg de spiesen in de pan en laat deze gaar worden in ongeveer 15 tot 20 minuten
- Haal de gegaarde spiesen uit de pan en dien ze op
Variatie tips
Wil je graag een lekker stukje vlees toevoegen, dan kun je er voor kiezen om de courgette weg te laten en te vervangen door een van de volgende ingrediënten:
- Satévlees
- Varkenshaas stukjes
- Witvis
- Kipfilet stukjes
Wil je naast de spiesen nog wat anders opdienen om er een hele maaltijd van te maken, dan kun je er bijvoorbeeld lekker basmatirijst bij koken. Als saus kun je denken aan knoflooksaus of satésaus of een andere saus naar keuze. Het is jouw feestje… Laat het je lekker smaken!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!