Marijke en Florian
Wij hebben elkaar ontmoet in 2010 en leren kennen door samen sushi te maken. Voor mensen die er geen plezier aan beleven om lang in de keuken te staan is het maken van sushi iets om niet aan te beginnen; je bent lang bezig, krijgt vieze handen en het resultaat valt meestal erg tegen als je geen ervaring hebt. Wij bleken echter beiden besmet met het keuken-virus: wij beleven plezier aan koken, het maken van lekker eten en drinken is voor ons iets waar we bijna elke dag naar uitkijken. En doordat we samen sushi konden maken terwijl we elkaar pas heel kort kenden en van mening zijn dat als je samen kunt koken dat je dan ook samen kunt leven, zijn wij kort daarna getrouwd.
Wie is Marian?
Marian is een pseudoniem, bedacht om het eenvoudig te maken voor Marijke en Florian om berichten te plaatsen op Plezierindekeuken.nl. MARijke en florIAN werd MARIAN; een schermnaam die een eigen leven is gaan leiden.
Sinds de oprichting van Plezierindekeuken.nl in 2011 plaatst Marian berichten op dit blog, de recepten worden meestal door Marijke en Florian samen gemaakt, het resultaat ook bijna altijd door beiden gegeten. Het was nooit de bedoeling om bezoekers te misleiden met de naam Marian, het was enkel praktisch om onder dezelfde naam recepten te plaatsen voor familie, vrienden en kennissen. Vele bezoekers spreken ons aan met ‘Beste Marian’, en dat is niet erg, want zo is het altijd goed – al ‘bestaat’ Marian niet.
Geschiedenis
Plezierindekeuken.nl werd gemaakt als moderne variant op het receptenboek, voor het delen van recepten met familie en vrienden. “Kan je dit recept voor me opschrijven?” hoorden we vaak, of “maar wat is dan het verschil tussen keramisch- en inductiekoken?” Het was gemakkelijker om deze recepten en informatie gewoon op te schrijven en op een website te zetten en dan de link te delen, dachten wij. Na een rustige start in 2011 en een ontdekkingsreis door de wereld van het bloggen is Plezierindekeuken.nl echter populairder geworden dan ooit gedacht: jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen mensen deze website voor informatie over pannen, reviews van allerlei producten, keukengerei, inductiekoken, het bakken van brood of voor verschillende recepten. Er is al lang geen sprake meer van alleen bezoekjes van familie en vrienden.
Toekomst
Ook de wereld van eten en drinken is altijd in beweging. Behalve voedselschandalen, de opkomst van hypes als sprelt en de onrust over een materiaal als Teflon zijn er ook grote veranderingen op komst in de manier waarop wij voedsel zullen gebruiken. In 2011 was de 3D printer voor bijna iedereen nog volledig onbekend. Tegenwoordig doen we in Nederland aardig mee als het gaat om innovatie op het gebied van eten en drinken; het printen van organisch materiaal dat uitgroeit tot gezonde, eetbare maaltijden is daar een goed voorbeeld van. Een interessante ontwikkeling voor kookliefhebbers.
Maar het houdt niet op in de keuken: ook op andere gebieden publiceren wij tegenwoordig aankoopgidsen en reviews. Van witgoed tot babyfoons, van grasmaaiers tot doe-het-zelf producten: we proberen zo veel mogelijk productcategorieën te behandelen en de beste producten te vinden, voor onszelf en voor onze bezoekers.
Wij blijven samen koken, reviews en recepten schrijven, de traditionele gerechten bereiden en hopelijk spoedig ook voedsel printen. We zullen hierover blijven schrijven op Plezierindekeuken.nl om hopelijk anderen met het keuken-virus te kunnen besmetten en altijd de beste producten aan te kunnen bevelen.
–Marian
Beste Marian,
Ik vond veel informatie over broodbakmachines. Mijn vraag is de volgende: is het mogelijk om er zoutloos brood mee te bakken? Mijn man moet zoutloos gaan eten, vandaar.
Alvast bedankt,
Angelique Blokland
Hoi Angelique,
Zoutloos brood bakken is zeker mogelijk met een broodbakmachine, het is zelfs de reden dat ze zo populair zijn: je kunt in je brood doen of juist weglaten wat je er niet in wilt hebbeb, dus ook zout, of gewoon minder zout.
Het zal wel even wennen zijn, zoutloos brood, maar dat is net zoals koffie zonder suiker: het went en daarna wil je niet anders meer.
Overigens: er zijn broden die standaard zonder zout worden gebakken, denk aan Toscaans brood, daar wordt geen zout aan toegevoegd. En met een broodbakmachine bepaal je lekker zelf wat je erin doet, dus in jouw geval: lekker bakken zonder zout! :-)