Marijke en Florian
Wij hebben elkaar ontmoet in 2010 en leren kennen door samen sushi te maken. Voor mensen die er geen plezier aan beleven om lang in de keuken te staan is het maken van sushi iets om niet aan te beginnen; je bent lang bezig, krijgt vieze handen en het resultaat valt meestal erg tegen als je geen ervaring hebt. Wij bleken echter beiden besmet met het keuken-virus: wij beleven plezier aan koken, het maken van lekker eten en drinken is voor ons iets waar we bijna elke dag naar uitkijken. En doordat we samen sushi konden maken terwijl we elkaar pas heel kort kenden en van mening zijn dat als je samen kunt koken dat je dan ook samen kunt leven, zijn wij kort daarna getrouwd.
Wie is Marian?
Marian is een pseudoniem, bedacht om het eenvoudig te maken voor Marijke en Florian om berichten te plaatsen op Plezierindekeuken.nl. MARijke en florIAN werd MARIAN; een schermnaam die een eigen leven is gaan leiden.
Sinds de oprichting van Plezierindekeuken.nl in 2011 plaatst Marian berichten op dit blog, de recepten worden meestal door Marijke en Florian samen gemaakt, het resultaat ook bijna altijd door beiden gegeten. Het was nooit de bedoeling om bezoekers te misleiden met de naam Marian, het was enkel praktisch om onder dezelfde naam recepten te plaatsen voor familie, vrienden en kennissen. Vele bezoekers spreken ons aan met ‘Beste Marian’, en dat is niet erg, want zo is het altijd goed – al ‘bestaat’ Marian niet.
Geschiedenis
Plezierindekeuken.nl werd gemaakt als moderne variant op het receptenboek, voor het delen van recepten met familie en vrienden. “Kan je dit recept voor me opschrijven?” hoorden we vaak, of “maar wat is dan het verschil tussen keramisch- en inductiekoken?” Het was gemakkelijker om deze recepten en informatie gewoon op te schrijven en op een website te zetten en dan de link te delen, dachten wij. Na een rustige start in 2011 en een ontdekkingsreis door de wereld van het bloggen is Plezierindekeuken.nl echter populairder geworden dan ooit gedacht: jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen mensen deze website voor informatie over pannen, reviews van allerlei producten, keukengerei, inductiekoken, het bakken van brood of voor verschillende recepten. Er is al lang geen sprake meer van alleen bezoekjes van familie en vrienden.
Toekomst
Ook de wereld van eten en drinken is altijd in beweging. Behalve voedselschandalen, de opkomst van hypes als sprelt en de onrust over een materiaal als Teflon zijn er ook grote veranderingen op komst in de manier waarop wij voedsel zullen gebruiken. In 2011 was de 3D printer voor bijna iedereen nog volledig onbekend. Tegenwoordig doen we in Nederland aardig mee als het gaat om innovatie op het gebied van eten en drinken; het printen van organisch materiaal dat uitgroeit tot gezonde, eetbare maaltijden is daar een goed voorbeeld van. Een interessante ontwikkeling voor kookliefhebbers.
Maar het houdt niet op in de keuken: ook op andere gebieden publiceren wij tegenwoordig aankoopgidsen en reviews. Van witgoed tot babyfoons, van grasmaaiers tot doe-het-zelf producten: we proberen zo veel mogelijk productcategorieën te behandelen en de beste producten te vinden, voor onszelf en voor onze bezoekers.
Wij blijven samen koken, reviews en recepten schrijven, de traditionele gerechten bereiden en hopelijk spoedig ook voedsel printen. We zullen hierover blijven schrijven op Plezierindekeuken.nl om hopelijk anderen met het keuken-virus te kunnen besmetten en altijd de beste producten aan te kunnen bevelen.
Over onze reviews
Een product koop je meestal om een probleem op te lossen; een nieuwe pan omdat je oude versleten is, een nieuw koffiezetapparaat omdat je graag op een andere manier koffie wilt zetten en een nieuwe stofzuiger omdat je graag draadloos het huis wilt kunnen reinigen.
Als je een oplossing zoekt voor een probleem en daarvoor een product wilt gaan kopen, dan is de beste manier om erachter te komen wat voor jou het juiste product is: Alle beschikbare producten die jouw probleem kunnen oplossen zelf uitvoerig te testen, en dan het beste model kiezen. Helaas is dat vrijwel onmogelijk in de meeste gevallen, dus kopen de meeste mensen een product op basis van de productspecificaties, de productomschrijving van de fabrikant en beoordelingen van anderen.
Helaas zijn online reviews bij webshops niet altijd betrouwbaar; de meeste reviews worden geschreven kort nadat het product is gekocht (dan is het nieuw, werkt het meestal prima en de koper is blij met het glimmende nieuwe product). Ook worden helaas veel revies geschreven in opdracht van de fabrikant (in ruil voor het product of voor een vergoeding in andere vorm) en zijn ze daardoor verre van objectief, en zeggen veel reviews niet zo veel over de kwaliteit en algehele duurzaamheid van het product. En zelfs ‘echte’ productreviews, waarbij het product door iemand is gekocht en gebruikt, zijn een momentopname: hoe werkte het product op dat moment – het zegt niets over de lange termijn.
De productomschrijvingen van fabrikanten zijn altijd vol lof over het product, en er wordt zelden vermeld wat het product niet kan. Het zelfde geldt voor productspecificaties: er staat voornamelijk opgesomd wat het product kan, maar vrijwel nooit wat het niet kan en welke eigenschappen het product mist.
Maar alle informatie bij elkaar (productsspecificaties, productomschrijving van de fabrikant en online reviews) in verhouding tot de informatie over soortgelijke producten, geeft wel een heel goed beeld van de kwaliteit, bruikbaarheid en doorzaamheid van een product.
Wij hebben er daarom voor gekozen om onze productreviews zo te maken dat ze antwoord geven op de vragen:
- Hoe werkt het product in verhouding tot andere soortgelijke producten?
- Hoe verhouden de specificaties van het product zich tot die van andere soortgelijke producten?
- Wat is de algehele stemming van online reviews bij webshops over dit product (daarbij de duidelijke
- ‘betaalde reviews’ en ‘korte-termijn reviews negerend)?
- Zijn er opvallende terugkerende voor- en nadelen van het product, genoemd in online reviews bij verschillende webshops?
- Is dit product aan te bevelen, op basis van bovenstaande bevindingen?
Wij ‘vatten een product samen’, als het ware, en vormen een beeld van het product in relatie tot soortgelijke producten, om zo tot een zo volledig mogelijk beeld te komen van het product. Ook moedigen wij onze bezoekers aan hun reactie te geven op deze reviews, zeker als zij zelf ervaring met het product hebben om het beeld van het product nog completer te maken.
Wij hopen dat onze bezoekers de toegevoegde waarde van deze reviews kunnen waarderen en het ze helpt het voor hen juiste product te kopen.
Marijke en Florian
Angelique Blokland zegt
Beste Marian,
Ik vond veel informatie over broodbakmachines. Mijn vraag is de volgende: is het mogelijk om er zoutloos brood mee te bakken? Mijn man moet zoutloos gaan eten, vandaar.
Alvast bedankt,
Angelique Blokland
Marianne zegt
Hoi Angelique,
Zoutloos brood bakken is zeker mogelijk met een broodbakmachine, het is zelfs de reden dat ze zo populair zijn: je kunt in je brood doen of juist weglaten wat je er niet in wilt hebbeb, dus ook zout, of gewoon minder zout.
Het zal wel even wennen zijn, zoutloos brood, maar dat is net zoals koffie zonder suiker: het went en daarna wil je niet anders meer.
Overigens: er zijn broden die standaard zonder zout worden gebakken, denk aan Toscaans brood, daar wordt geen zout aan toegevoegd. En met een broodbakmachine bepaal je lekker zelf wat je erin doet, dus in jouw geval: lekker bakken zonder zout! :-)