Onlangs kocht ik een espressomachine volautomaat (DeLonghi magnifica s ecam 22.110) waar een stoompijpje aan zit zodat je er melk mee op kunt schuimen voor op cappuccino, bijvoorbeeld. Ik vind mooi fijn geschuimde melk lekker dus dacht ik: ik ga even melk opschuimen. Maar dat bleek wat lastiger dan gedacht en een melkkan van RVS blijkt een must voor het opschuimen van de melk, niet alleen zodat het lekkerder wordt maar ook omdat hete melk over je hand, gezicht, de espressomachine en de rest van de keuken simpelweg geen pretje is. Want als je alles hebt opgeruimd is je koffie koud en kan je opnieuw beginnen. Op zoek naar een melkkan dus. Maar welke? Welk materiaal? Welke capaciteit? Hieronder lees je een verslag van mijn zoektocht.
Melkkannen – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste melkkannen van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Motta Europa Melkkan RVS - 50cl
De'Longhi DLSC060 - Melkkan
Kitchen Basics Melkpannetje - 800 ml - 12 cm
Joe Frex RVS 350 ml - Melkkan
Weis 350ml RVS - Melkkan
Melkopschuimkannetje
Een melkopschuimkannetje dus. Maar hoe doe je dat, melk opschuimen?
Je neemt verse, koude, volle melk en schenkt voor één cappuccino ongeveer 120 ml melk in een melkopschuimkannetje. Zorg dat je espressomachine op temperatuur is en laat even het overtollig water uit het stoompijpje blazen in een kopje, bijvoorbeeld, en sluit het pijpje weer zodra er stoom uitkomt.
Duw nu het stoompijpje ongeveer een centimeter onder in de melk en zet de stoom aan.
Het is de bedoeling dat je een ’tsst-tsst’-geluid hoort en dat er zuurstof in de melk komt. Laat stoom nu de melk schuimen en opwarmen tot 68-70 graden Celsius, want melk van deze temperatuur kan de zuurstofbelletjes goed vasthouden (dik schuim), warmere melk zorgt voor minder smaak, koudere melk is niet dik genoeg.
Maar het is lastig uit te leggen in woorden en een filmpje werkt heel goed:
Uiteraard kan je elk soort (merk) melk gebruiken en mijn ervaring is dat ook halfvolle of magere melk (zelfs lactose vrije melk) prima op te schuimen is, als je even weet hoe het moet.
Melkkan rvs
Die temperatuur van 60-65 graden kan je meten met een vloeistofthermometer maar het kan ook met de hand en dit is wat je na een paar keer oefenen prima kunt doen. Hiervoor moet je dan wel de temperatuur van de melk kunnen voelen en dat kan als de melkkan van RVS is gemaakt. RVS zorgt voor goede warmtegeleiding, is robuust en goed te reinigen wat belangrijk is want het kannetje moet goed gereinigd worden om veilig te kunnen gebruiken. RVS is vaatwasmachinebestendig dus ook dat is geen probleem. Een kannetje van RVS moet wel minstens een wanddikte hebben van 1.3 mm zodat de wand niet te snel warm wordt, 60 graden Celsius voor de melk betekent bij een wanddikte van 1,3 mm een wandtemperatuur van ongeveer 45 graden, en dat is het moment dat de wand te warm wordt voor de hand en dat is het moment dat de melk op de juiste temperatuur is. Met een RVS melkkannetje kan je dus goed voelen of de melk de juiste temperatuur heeft bereikt.
Melkkan hoogte
Voor mijn DeLonghi espressomachine geldt dat het melkkannetje niet hoger dan 10 cm mag zijn, want het stoompijpje heeft een lengte van 9 cm en dus kan het pijpje de bodem op 1 cm na niet raken. Het pijpje hoeft de bodem niet te raken (liever niet zelfs) maar hij moet wel dichtbij kunnen komen. 10 cm maximale hoogte dus voor mij.
Melkkan inhoud
Belangrijk natuurlijk: wat is de maximale inhoud van het melkkannetje voor het opschuimen? Voor één cappuccino gebruik je ongeveer 120 ml melk. Als je dat opschuimt heb je zeker het dubbele volume dus met een kannetje van 250 milliliter zit je dan goed. Maar ik schuim meestal voor twee cappuccini (zeg niet cappuccino’s en helemaal niet cappuccino’tjes) dus heb dan, volgens de barista-logica, een melkkannetje met een inhoud van tussen de 350 tot 500 milliliter nodig. Voor een beginneling als ik geldt dan: groter is beter. Hieronder de genoemde barista-logica:
- 1 – 2 cappuccini : melkkan met capaciteit van 0,35 – 0,5 liter
- 2 – 3 cappuccini : melkkan met capaciteit van 0,5 – 0,70 liter
- 3 – 6 cappuccini: melkkan met capaciteit van 0,7 – 1,0 liter
Overige aandachtspunten
Het handvat moet stevig zijn en stevig vastzitten aan het kannetje. Ook is een ‘scherpe’ schenkmond nodig zodat je gericht de melkschuim kunt gieten, zeker als je ‘latte art’ (mooie vormpjes in het schuim) wilt maken is dit een vereiste.
Welke melkkan voor opschuimen cappuccino?
De melkkan moet voor mij dus voldoen aan de volgende eisen:
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 350-500 milliliter (met voorkeur voor 500 milliliter)
- Wandhoogte: kleiner of gelijk aan 10 centimeter
- Scherpe schenkmond
- Stevig (bevestigd) handvat
- Prijs: hoe lager hoe beter
De volgende melkkannetjes komen in aanmerking:
Rvs Waterkan Melkkan 0,6 L – iets te groot en heeft een PTFE (Teflon) coating. Prijs: €32
WMF Barista Melkschuimkan – met 600 milliliter iets te groot. Vrij duur. Prijs: €50
BergHOFF ZENO melkschuimkan rvs – met 600 milliliter iets te groot. Prijs: €29
Bialetti Melkkan 500 ml – Geen scherpe schenkmond. Dunne wand. Prijs: €11
Motta Melkkan 50 cl – Dubbele wand, goede schenktuit. Veel aanbevolen/gebruikt door baristi. Prijs: €35 (ook in het zwart te koop)
Barista & Co melkkan – koper – 340 ml – Net iets te klein. Mooie kleur. Prijs: €21
Melkkan – mijn keuze
Ik heb gekozen voor de Motta Melkkan van 500 milliliter omdat deze aan alle eisen voldoet en heel veel wordt geadviseerd, door de wanddikte, vorm en kwaliteit, het handvat en de schenkmond. Deze melkkan is ontwikkeld speciaal voor het opschuimen van melk voor in de koffie. Ook te koop in een zwarte variant, maar dan meestal net iets duurder.
Hieronder zie je hoe een barista de Motta Melkkan gebruikt voor het maken van latte art:
Hieronder vind je nog veel meer melkkannen:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!