Melk je in je koffie is iets anders dan opgeschuimde melk in je koffie. Het is lekker, romig en gezonder dan koffiemelk. Voor het opschuimen van de melk voor een (cafeïnevrije) ‘caffè latte’ of een cappuccino gebruik je het stoompijpje van je espressomachine, of een melkopschuimer. Waar het stoompijpje voor ‘af en toe’ een latte prima werkt, raadde de monteur van onze espressomachine aan, gezien de hoeveelheid melk die wij thuis opschuimen, een melkopschuimer te kopen. Een melkopschuimer is efficiënter in het opschuimen van melk en beter te reinigen, bovendien kan de melk worden opgeschuimd terwijl de koffie wordt gezet (single-boiler espressomachine) en dat scheelt een hoop als er visite is. Kortom: op zoek naar een melkopschuimer!
Best verkochte melkopschuimer
Philips Senseo CA6500/60 - Melkopschuimer - Zwart
Waarom melk opschuimen?
Warme, opgeschuimde melk smaakt zoeter dan gewoon vloeibare melk, dit komt doordat naarmate de temperatuur van melk stijgt, de lactose (een suiker) beter oplosbaar wordt. Terwijl het dat doet, valt de zoete smaak meer op, en zo ervaren we warme melk als zoeter dan koude melk. Doordat de warme melk ook nog eens wordt opgeschuimd neemt het volume toe (het ‘wordt meer’) doordat de eiwitten in de melk worden opgeklopt. Eiwitten kunnen in volume tot 10x toenemen; je kunt dit zien bij het opkloppen van het eiwit van een ei of natuurlijk bij slagroom (‘geslagen room’). Door deze warme, opgeschuimde melk in je koffie te schenken neemt het volume in je kopje sterk toe en de koffie smaakt een stuk zoeter, zonder dat je suiker hoeft toe te voegen. Dit is waarom velen van ons dol zijn op koffie met opgeschuimde melk.
Direct naar: Elektrische melkopschuimers – Handmatige melkopschuimers – Nespresso melkopschuimers – Inventum melkopschuimers – Severin melkopschuimers – Smeg melkopschuimers – Philips Senseo melkopschuimers – Jura melkopschuimers – Krups melkopschuimers – Illy melkopschuimers – Bestron melkopschuimers – Tomado melkopschuimers – WMF melkopschuimers – Aerolatte melkopschuimers – Solis melkopschuimers – Graef melkopschuimers – DeLonghi melkopschuimers – Moa melkopschuimers – Melitta melkopschuimers – Tristar melkopschuimers – Kitchenbrothers melkopschuimers – Clatronic melkopschuimers
Hoe gebruik je een melkopschuimer?
Elke melkopschuimer werkt net even anders, en uiteraard werken de handmatige melkopschuimers anders dan de elektrische melkopschuimers. Maar het principe is eigenlijk altijd het zelfde: de melk moet warm worden en de klopper moet lucht aan de melk toevoegen.
Handmatige melkopschuimers
Bij de handmatige melkopschuimer vul je de melkopschuimer mel melk (er is een minimale en maximale hoeveelheid melk die er in kan, aangegeven in de melkopschuimer), en daarna zet je deze op het gasfornuis of de kookplaat en verwarm je de melk in het kannetje langzaam (let op: kook je op inductie? Zorg dat jouw nieuwe handmatige melkopschuimer werkt op de inductiekookplaat). Gebruik hierbij een losse vloeistofthermometer of ingebouwde thermometer om de melk tussen 68 en 70 graden Celsius op te warmen. Wordt de melk te warm dan gaat deze bitter smaken, is de melk te koud dan schuimt hij niet goed en het schuim blijft niet lang mooi luchtig.
Als de melk de juiste temperatuur heeft bereikt doe je het deksel met de knopper op het kannetje en vervolgens duw en trek je de klopper een aantal keer door de warme melk heen. Afhankelijk van de hoeveelheid melk die je gebruikt en moet je vaker ‘kloppen’, tot een vloeibare melkschuim ontstaat. Je schenkt nu het vloeibare melkschuim in je koffie. Hieronder een kort overzicht van handmatige melkopschuimers:
Een ruimer overzicht van handmatige melkopschuimers vind je hier>>
Na gebruik maak je de melkopschuimer schoon, met de afwasborstel en een sopje of in de vaatwasser, afhankelijk van het model.
Elektrische melkopschuimers
De elektrische melkopschuimers doen alles wat je hierboven leest vanzelf, behalve dan de koude melk toevoegen aan het begin en het uitschenken van het melkschuim aan het einde, natuurlijk. Er zijn echter twee soorten elektrische melkopschuimers: de ‘kan met verwarmingselement’-modellen en de ‘garde’-modellen. Garde-modellen zijn in feite niets anders dan een soort staafmixer met in plaats van mesjes een garde. Deze zijn zelfs op batterij verkrijgbaar en als je er handig mee bent dan zijn ze prima. De kan-modellen hebben echter de voorkeur want ze maken het opschuimen van melk simpelweg heel eenvoudig en zijn echt ‘automatisch’. Hieronder een kort overzicht van elektrische melkopschuimers:
Een ruimer overzicht van elektrische melkopschuimers vind je hier>>
Uiteraard dien je ook de elektrische melkopschuimer na gebruik schoon te maken, en afhankelijk van het model kun je onderdelen wel of niet in de vaatwasser reinigen. De elektrische melkopschuimers zijn meestal iets lastiger te reinigen dan de handmatige modellen, omdat er uiteraard ook elektronica in is verwerkt.
Geef een reactie