Meringues zijn luchtig gebakken schuimgebakjes van eiwit en suiker, meestal met een smaakje. Het maken van meringues is relatief eenvoudig, het maken van goede meringues is een ander verhaal: om ze precies zo te krijgen als je wilt is het belangrijk je altijd aan dezelfde regels te houden waarmee je de vorige keer goede meringues hebt gemaakt. Met een keukenmachine is het eenvoudig om op een bepaalde snelheid te kloppen en hierdoor precies de juiste luchtigheid te krijgen.
Meringue maken met een keukenmachine
Voor 5-6 grote meringues die krokant zijn van buiten en een heel klein beetje vloeibaar van binnen. Ik gebruik een Kenwood Major keukenmachine met de ballongarde.
Ingredienten
- Eiwit van 2 eieren
- 100 gram kristalsuiker
- Citroensap, limoensap of een andere smaak die je de meringues wilt geven (1 eetlepel is voldoende)
Houd deze verhoudingen aan, als je te weinig suiker gebruikt wordt niet voldoende vocht aan het eiwit onttrokken en zullen je meringues niet knapperig worden!
Keukengerei
- Keukenmachine met ballongarde
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
- Eetlepel
Bereiding
- Scheid het eiwit van de dooiers van de eieren, de dooiers gebruik je niet voor dit gerecht, maar bewaar het voor iets anders. Eieren scheiden kan je op verschillende manieren doen, bekijk ze hier.
- Doe het eiwit in de mengkom van je keukenmachine, klik het spatdeksel op de machine en sluit de ballongarde aan
- Zet de keukenmachine nu aan op stand 4, ongeveer 5 minuten totdat het eiwit wit wordt
- Zet de keukenmachine nu op stand 6 totdat het eiwit flink in volume is toegenomen
- Zet de keukenmachine uit en controleer of het eiwit goed stijf is: blijven er mooie pieken in het eiwit staan? Dan is het goed. Zo niet: nog een minuutje kloppen
- Als het eiwit goed stijf is laat je de keukenmachine doorkloppen en voeg je telkens een eetlepel suiker toe
- Wacht tussen het toevoegen van de suiker ongeveer een halve minuut voordat je nog een eetlepel suiker toevoegt
- Als de suiker op is voeg je een beetje citroensap of een andere smaak toe en laat je de keukenmachine nog een minuutje doorkloppen
- Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius
- Haal nu de mengkom onder de keukenamchine vandaan en schep met een eetlepel schuim op de bakplaat, in de vorm die je wilt (bij mij waren het er 5)
- Zet de bakplaat in de oven en laat de meringues in 90 minuten drogen
Linda zegt
Waarvoor gebruik je die emulsieschijf bij de foodprocessor ? Iets met eieren zie ik op de gebruiksaanwijzing ???
Florian zegt
Ja, als je bijvoorbeeld je eieren niet wilt opkloppen maar tot een emulsie wilt mengen, denk ik.