Iedereen heeft verschillende messen in gebruik in de keuken. Er is namelijk voor iedere snijklus een ander soort mes ontworpen. Niet voor niets zijn er daarom verschillende messensets te koop. Je brood snij je namelijk niet met hetzelfde mes als waar je je aardappels mee schilt. Je wilt bij aankoop van een messenset direct voor de meeste snijklussen een passend mes hebben. Fabrikanten weten dat ook en hebben daarom in hun messenset meestal de juiste messen gecombineerd voor verschillende soorten koks. Van de eenvoudige thuiskok tot de professionele vakman, er is altijd een passende messenset te koop. Door de vele verschillen in soorten messen hebben we in dit artikel alle belangrijke punten beschreven waardoor je uiteindelijk een goede keuze voor een passende messenset voor in jou keuken kunt maken.
Direct naar: Magneetstrips voor Messen – Magnetische Messenblokken – Koksmessen – Vingerbeschermers
Messensets – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste messensets van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Messensets – Hoe, wat en waarom?
Messen zijn in de oude steentijd bedacht door de mens om te gebruiken als gereedschap om beter te kunnen overleven. Toen waren messen nog gemaakt van steen. In de bronstijd kwam men erachter dat brons steviger was dan steen en dus een beter materiaal om messen mee te maken dan steen. Vervolgens werden in de ijzertijd ijzeren messen gemaakt. Sinds de Romeinse tijd worden messen in grote hoeveelheden geproduceerd en ontstonden er vele variaties aan specialistische messen.
Een mes bestaat uit een aantal onderdelen die eigen benamingen hebben. Je bent met de belangrijkste drie zeker wel bekend, namelijk het lemmet, het snijvlak en het heft. Het lemmet is het belangrijkste gedeelte van het mes. Het lemmet bestaat vaak uit ijzer gecombineerd met andere materialen. Op het lemmet zit het snijvlak, daar snijden we producten mee. Het heft is het gedeelte van het mes wat je in je hand vasthoudt. Het heft kan van veel verschillende materialen gemaakt zijn. Hout en kunststof komen het meeste voor.
Er is een heel proces nodig om een mes te maken. Voor het lemmet zijn er twee manieren. De ene manier komt erop neer dat je uit een stuk metaal de juiste vorm zaagt, dit vijlt en schuurt om te verfijnen om vervolgens het metaal te verharden door dit om en om te verhitten en verkoelen. Op de tweede manier wordt er eerst een staaf of blok metaal door een smid in de juiste vorm gesmeed en vervolgens gevijld en geschuurd. Het materiaal dat veelal gebruikt wordt voor messen is gewalst staal. Het liefst heet gewalst staal omdat dit een fijnere structuur heeft dan koud gewalst staal.
Het heft kan met vele soorten verschillend materiaal gemaakt worden. De manier waarop een heft voor een mes wordt gemaakt kan in ‘full tang’ of in ‘hidden tang’. ‘Full tang’ houdt in dat het lemmet doorloopt in het heft. Je ziet dat het mes van het ene uiteinde tot het andere uiteinde uit 1 stuk is gemaakt. Bij de ‘hidden tang’ loopt het metaal van het lemmet ook door in het heft, maar dan zit het greep materiaal rondom het metaal zodat je dit niet meer kan zien.
Messen van je messenset moeten regelmatig geslepen worden. Hoe snel je messen bot worden ligt aan de hardheid van het lemmet, het gebruik en hoe vaak je je messen gebruikt. Met een aanzetstaal houd je je messen tussen het slijpen scherp. Het slijpen van je messen kun je door een messenslijper laten doen of zelf met bijvoorbeeld een handsteen (bron).
Messenset kopen – Waar op letten?
Voordat je een messenset gaat kopen wil je natuurlijk eerst een aantal dingen weten. Naast de toepassing waarvoor je een mes gaat gebruiken zijn er veel verschillende eigenschappen waaruit een mes bestaat. Om je een beetje wegwijs te maken hebben we enkele op een rij gezet.
Materiaal lemmet
Het materiaal waarmee het lemmet van een mes is gemaakt is tegenwoordig vaak van rvs of van staal. Ook keramische messen worden gemaakt. Messen gemaakt van staal kunnen gaan roesten als deze niet goed droog gemaakt worden na het reinigen. Vaak is het ook aan te raden om stalen messen licht in te vetten met bijvoorbeeld vaseline als je deze lange tijd niet gebruikt. Messen waarvan het lemmet is gemaakt van rvs zal dit probleem veel minder snel voorkomen, al betekend dit niet dat er kleine plekjes roestvorming kan ontstaan als je je messen niet goed reinigt of onjuist gebruikt. In de regel zijn de rvs messen de meest verkochte varianten. Keramische messen zijn oersterk, maar hebben wel als nadeel dat ze erg broos zijn. Je snijd er geen harde producten mee, de kans dat er stukjes van het lemmet breken is dan groot. Mocht je keramische mes op de grond vallen, dan kan die zomaar breken. Bij messen van staal en rvs is dat natuurlijk niet. Nu is deze beschrijving van het lemmet vrij algemeen, als je je bedenkt dat er heel veel soorten legeringen zijn van staalsoorten. Vaak wordt er door de fabrikant een specifieke samenstelling van metaalsoorten gebruikt om ofwel een goedkoop ofwel een kwalitatief lemmet te fabriceren, naargelang de doelstellingen van de producent. Om alle eigenschappen van soorten staal gecombineerd met elkaar te gaan onderzoeken is misschien wat teveel van het goede, wel is het belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn van bepaalde type lemmeten zoals het gewicht, de hardheid en de wijze waarop het lemmet is geslepen.
Hardheid (Rockwell)
Om de hardheid (HR) van een mes te bepalen wordt deze getest met de Rockwellhardheidstest. Deze test is vernoemd naar de uitvinders ervan, Amerikanen Hugh M. Rockwell en Stanley P. Rockwell. In 1919 kregen zij octrooi over hun bedachte hardheidstest. Deze test meet hoe diep een standaardlast door een materiaal kan gaan. Deze gemeten hardheid wordt vervolgens uitgedrukt in een getal, zonder eenheid, afgelezen op een bepaald soort schaal. Er zijn schalen van A tot en met V en deze stellen verschillende soorten metalen voor. Zo is de meest gebruikte schaal de C-schaal, deze is voor harde staalsoorten. Hoe hoger het getal op de schaal, hoe harder het materiaal. Een voorbeeld van een hardheid notatie is 50 HRC. Dit is 50 op de Hardness Rockwell C-schaal (bron).
Gewicht
Messen hebben verschillende soorten gewicht. Dit is erg belangrijk om te weten omdat het een bepalende factor is hoe fijn of comfortabel een mes in de hand ligt. Logisch is dat een koksmes meer weegt dan een aardappelschilmesje maar als je nu verschillende koksmessen met elkaar vergelijkt, zul je merken dat er veel verschil in gewicht is. Belangrijk is dus om te weten of je van een wat zwaarder mes houd zodat deze stevig in de hand voelt of dat je juist van een lichtgewicht mes houdt dat wendbaarder aanvoelt. niet alleen het materiaal waarmee een mes is gemaakt bepaald het gewicht, ook de lengte van het mes zorgt voor meer of minder aan gewicht. Een voorbeeld, bij een koksmes van de professional ‘S’ serie van het merk Zwilling weegt een koksmes van 20 centimeter 235 gram. Hetzelfde mes maar dan 23 centimeter lang weegt 250 gram. Dit is duidelijk merkbaar als je deze vasthoud. Een koksmes van bijvoorbeeld Global G2 van 20 centimeter weegt maar 163 gram.
Type slijphoek
De slijphoek is de hoek waaronder één zijde van de snede van het mes is geslepen. Des te kleiner de slijphoek, des te groter de scherpte van het mes. Wel wordt een mes met een kleine slijphoek sneller bot. Een mes met een minder kleine slijphoek is dus in de basis weliswaar minder scherp maar wordt veel minder snel bot. Belangrijk is de slijphoek te bepalen aan de hand van het soort mes en waarvoor het mes gebruikt gaat worden. De slijphoek zit op 1 tot 2 millimeter van het uiteinde van het mes. Deze slijphoek wordt gemeten door een goniometer. Dit is een laserapparaat dat de juiste hoek op een gradenverdeling projecteert. De weergegeven slijphoek kan in de praktijk een paar graden verschillen per mes als de afwerking van deze slijphoek met de hand gebeurt. Er zijn maar een paar grote fabrikanten die middels een lasersnijtechniek de messen machinaal afwerkt waardoor wel elke slijphoek exact hetzelfde is. Keukenmessen hebben gemiddeld een slijphoek tussen de 10 tot 22 graden, afhankelijk van het soort mes. Messen met een slijphoek van 10 tot 17 graden vind je doorgaans bij fileermessen of Japanse messen. De meeste Japanse messen zijn heel erg hard en kunnen daardoor dunner geslepen worden. Fileermessen moeten flinterdun kunnen snijden maar zullen doordat ze doorgaans minder hard zijn en toch een scherpe snijhoek hebben vaker geslepen moeten worden. Westerse keukenmessen hebben vaak een slijphoek van 17 tot 20 graden (bron).
Snede
De snede van het mes, ook wel in het Engels de ‘grind’ genoemd, kan op verschillende manieren gebeuren. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en zal bij de ene snede anders presteren als bij de andere. De fabrikant heeft dit natuurlijk al helemaal onderzocht en daarom zul je ook verschillende typen ‘grinds’ tegenkomen. Enkele veel voorkomende zetten we hieronder uiteen.
Hollow: Dit is een holgeslepen mes. Het voordeel van een hollow grind is dat de snede heel erg dun gemaakt kan worden. Ook kun je de snede van een holgeslepen lemmet vaker naslijpen, zonder dat het mes echt dikker wordt na de snede. Een nadeel is de kwetsbaarheid van deze snede. Je loopt meer risico op breuk. Ook kan het nadelig zijn dat je met een holle snede in eerste instantie gemakkelijk door een materiaal snijdt maar zodra je op het dikkere stuk van je lemmet komt je mes ineens vastloopt in het materiaal.
Flat: De meeste messen zijn vlakgeslepen. Bijna alle normale keukenmessen hebben deze flat grind. Het ziet er strak uit, gemakkelijk te produceren voor de fabrikant en het is erg sterk. Het nadeel is dat het mes iets dikker is achter de snede en kun je hem in vergelijking met de holle snede iets minder vaak slijpen.
Convex: In plaats van hol staat deze slijping bol. Een mes geslepen met een convex grind kan bij juiste uitvoering een sterkere snede hebben en toch soepeler snijden. Nadelig is het vele handwerk om deze grind correct uit te voeren waardoor deze messen prijzig zijn. Deze grind techniek wordt veel gebruikt bij speciale survival messen.
Scandi: De scandi grind is een Scandinavische manier van het slijpen van een mes. De meeste survival of bushcraft messen hebben deze grind. Je slijpt het mes gemakkelijk en het mes is op deze manier ook gemakkelijk te produceren. Het mes is erg sterk.
Tot slot kunnen we stellen dat de ene slijping niet per se beter is dan de andere. Belangrijk is dat je de juiste slijping bij de juiste metaalsoort en hardheid hebt. Voor de meeste bewerkingen in de keuken zal wel de flat grind de voorkeur hebben (bron).
Materiaal heft
Een handgreep van een mes (‘heft’) kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Het materiaal en de vorm bepalen natuurlijk hoe fijn het mes in de hand ligt. De meest gangbare materialen van een heft zijn hout, kunststof en rvs. Een heft gemaakt van hout is nooit vaatwasser-bestendig en moet van tijd tot tijd wat olie nodig om mooi te blijven. Kunststof en rvs behoeven geen extra onderhoud maar hebben beiden wel een heel andere uitstraling en ‘gevoel’. Het is een persoonlijke keuze als het gaat om welk heft voor jou het beste is.
Soorten messen
Omdat er veel soorten snijtechnieken van allerlei verschillende producten zijn, is het logisch dat er ook veel soorten messen op de markt zijn. Voor iedere klus een passend gereedschap zullen we maar zeggen. Een overzicht van de meest bekende messen zie je hieronder.
Koksmessen
Een veelzijdig meest gebruikt mes is het koksmes. Deze is in willekeurig formaat te koop, vanaf 19 centimeter tot 28 centimeter. Met het koksmes snij je veel soorten producten. Van het snijden van groenten, vlees f vis tot het hakken van kruiden en het pletten van peperkorrels of knoflook, dit is een mes met vele toepassingen. Waarschijnlijk wordt dit het meest gebruikte mes van je messenset.
Een ruimer overzicht van koksmessen vind je hier>>
Broodmessen
Bij het snijden van een knapperig zuurdesem, stokbrood of gebak gebruik je het beste een broodmes. Een langwerpig mes met grote kartels en recht lemmet. Broodmessen zijn er in vele lengtes en diktes. Let goed op wat je meestal aan broodsoorten snijdt bij het kiezen van de juiste lengte van het broodmes. Als je enkel pistoletjes en stukjes stokbrood hiermee snijdt heb je aan een gemiddeld tot klein broodmes voldoende. Bij grote taarten of bijvoorbeeld zuurdesems dan snij je liever met een groot broodmes.
Een ruimer overzicht van broodmessen vind je hier>>
Groentemessen
Speciaal voor groenten is er een mes ontwikkeld die net wat scherper en dunner uitgeslepen is dan het koksmes. Een groente mes voorkomt dat het snijden van hardere groentesoorten breken. Ook het schillen van groenten doe je handiger met een groente mes dan met een koksmes. Een handige toevoeging in je messenset dus.
Een ruimer overzicht van groentemessen vind je hier>>
Kartelmessen
Met kartelmessen bedoelen we niet alleen broodmessen. Ook steakmessen, tomatenmessen of bijvoorbeeld schilmessen kunnen kartels hebben. Kenmerkend aan kartelmessen is dat het lemmet geen gladde snede heeft maar kartels in het snijvlak. Kartelmessen zijn uitermate geschikt voor producten die een zachte binnenkant hebben en een harde buitenkant, denk aan luchtig witbrood met een knapperige korst. Ook zachte groentes, zoals tomaat, is beter te snijden met een kartelmes. Dit is te verklaren doordat je door de kartels weinig druk hoeft te zetten op het mes zelf om door een product heen te snijden. Tussen kartelmessen zitten veel verschillen. Ten eerste heeft een goed kartelmes vlijmscherpe kartels. Dit geeft veel meer grip met snijden. Ook het aantal kartels op een mes heeft invloed op de snijkwaliteit. Minder kartels werkt beter dan heel veel kartels. Tot slot is de kwaliteit te beoordelen aan de hand van de diepte van de boogjes tussen de kartels in. Hoe dieper deze boogjes zijn, hoe beter de grip van je kartelmes tijdens het snijden.
Een ruimer overzicht van kartelmessen vind je hier>>
Office messen
Een office mes is een alleskunner in de keuken wat betreft het kleinere snijwerk en schilwerk. De naam ‘office’ slaat op de bijkeuken die vroeger zo genoemd werd. Een must-have in iedere messenset. Dit kleine formaat keukenmes ga je heel veel gebruiken.
Een ruimer overzicht van office messen vind je hier>>
Santoku messen
Voor wie een traditioneel Westers koksmes te banaal vindt, kan kiezen voor de Japanse variant, de Santoku. Dit mes is net zo veelzijdig inzetbaar als het Westerse koksmes, alhoewel de vorm van het lemmet wel verschilt. Vaak zijn Santoku messen lichter dan koksmessen en daarom ook wendbaarder. Ook zijn de messen vaak wat kleiner dan de Europese soortgenoten. Belangrijk bij aankoop van een Santoku mes, is dat het heft gemaakt kan zijn speciaal voor rechts- of linkshandigen. Ben je gewend te snijden met een gewoon koksmes, let er dan op dat die bekende draai-snij beweging bij een Santoku mes niet de juiste is. Je snijd bij deze Japanse messen diagonaal waarbij je je mes horizontaal houdt.
Een ruimer overzicht van Santoku messen vind je hier>>
Schilmessen
Het schilmes is een vergelijkbaar formaat office mes, maar zeker niet hetzelfde. In principe kun je prima groentes schillen met een office mes maar het schilmes is hier beter geschikt voor. Dit komt door zijn rechte lemmetvorm, de schil kun je hiermee flinterdun en zeer precies van het ingrediënt afsnijden. Dit mes lijkt ook erg veel op een klein Santoku mes.
Een ruimer overzicht van schilmessen vind je hier>>
Vleesmessen
Bij het portioneren of trancheren (dunne plakken snijden) van rauw of gegaard vlees, is het fijner om een vleesmes te gebruiken dan bijvoorbeeld een koksmes. Vleesmessen zijn vaak dunner en iets langer waardoor je veel fijner door de structuur van het vlees snijdt. Het lemmet is ook veel minder breed waardoor het vlees iet aan je mes blijft plakken, wat bij bijvoorbeeld een koksmes wel het geval zou kunnen zijn. Een vleesmes gebruik je vaak in combinatie met een vleesvork, welke ook regelmatig in een messenset te vinden is. Een vleesvork heeft doorgaans hetzelfde type heft dan de messen in dezelfde set en is het niet een lemmet maar twee ijzeren pinnen die uit het heft naar boven komen. Daarmee kun je zonder het vlees teveel te beschadigen precies mee vasthouden bij het snijden of in beweging houden bij het bakken in de pan.
Een ruimer overzicht van vleesmessen vind je hier>>
Elektrische messen
Regelmatig zie je in gebakswinkels zachte taartsoorten gesneden worden met een elektrisch mes. Oorspronkelijk is het elektrisch mes bedoeld als handig broodmes in de jaren zeventig. Twee gekartelde messen bewegen in een zaagbeweging naast elkaar waardoor het gemakkelijk is hiermee brood of gebak te snijden. Vooral toen er vroeger nog niet automatisch brood werd gesneden bij de bakker was dit een populair product bij vele huishoudens. Elektrische messen worden ook in de industrie gebruikt om rubber- en schuimsoorten te snijden. In een messenset zul je geen elektrisch mes vinden, deze worden altijd los verkocht.
Een ruimer overzicht van elektrische messen vind je hier>>
Europese messen
Er zitten belangrijke verschillen tussen Europese en Japanse messen. Ten eerste is de snijhoek van Europese messen vaak 20 graden. Ook is het lemmet vaak van dikker staal gemaakt. Wel zijn deze messen vaak wat lager in hardheid. Doordat dit staal wat zachter is, is het wel gemakkelijker aan te zetten en heb je doorgaans geen keramisch aanzetstaal nodig om de scherpte van je messen bij te houden. Kenmerkend van een Westers mes is de typische verdikking tussen het lemmet en het heft. Dit wordt ook wel de ‘krop’ genoemd en beschermt je vingers tijdens het snijden van je ingrediënten. Eerder beschreven we al dat een Europees mes vaak zwaarder is en wat groter. Of je dit fijn vind tijdens het snijden is echt een heel persoonlijke keuze. De meeste Europese koks die klassiek geschoold zijn zullen hun voorkeur geven aan de Westerse manier van het maken van messen, zij zijn aan deze messen en de manier waarop je ze gebruikt gewend.
Japanse messen
Japanse messen zijn doorgaans geslepen met een snede van rond de 13 graden, een stuk scherper dan de Europese manier van slijpen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit mogelijk bij Japanse messen omdat deze van harder staal gemaakt zijn en dus het lemmet veel dunner kan zijn zonder dat het snel afbreekt. Vaak kenmerken Japanse messen zich ook door het zogenaamde Damascus staal. Dit staal wordt volgens een speciaal proces keer op keer gevouwen tot je een sterk gelaagd staal krijgt. Je herkent dit staal aan de organische lijnen als ware de binnenkant van een boomstam op het lemmet. Ook hebben we al eerder geschreven over de typerende vorm dat een Japans mes kan hebben, het Santokumes. Hieraan is een Japans mes goed te herkennen. Let wel op dat je een andere snijtechniek moet gebruiken om een Santokumes juist te kunnen gebruiken. Japanse messen zijn door hun schoonheid, lichtgewicht, scherpte en hardheid erg populair geworden. Voornamelijk de Aziatische en fusion koks gebruiken liever Japanse messen dan Europese. Ook omdat het toch wat moderner is om in Europa Japanse messen te gebruiken zie je dat chefs van klassieke restaurants niet meer vasthouden aan de klassieke mes soorten die zij kennen, maar de veelzijdigheid en verfijndheid van het gebruik van Japanse messen erg waarderen.
Messenblok of magneetstrip aan de muur?
Om je messen bij elkaar op te bergen op een veilige plek, kun je denken aan een messenblok of aan een magneetstrip voor aan de muur. Voor beide manieren is iets te zeggen. Je messen opbergen in een blok kost misschien wat ruimte op je aanrecht, maar je messen zitten veilig met het scherpe lemmet verborgen in het messenblok. Een messenblok kan van verschillende materialen gemaakt zijn, de meest gangbare zijn kunststof en hout. Het is een kwestie van smaak welke jij het liefste hebt. Ook zou het kunnen dat die ene messenset die je heel graag wilt koken nu eenmaal in een messenblok zit en niet los te koop is. Naast het messenblok kun je er dus ook voor kiezen je messen aan de muur te hangen met een magneetstrip. Dit werkt niet bij keramische messen maar met de stalen en rvs varianten wel. Het kan er fraai uitzien, je messen uitgestald aan de muur. Wel zijn ze op deze manier onbeschermd tegen spatwater of vuil, kan je magneetstrip gaan roesten als je je messen niet droog genoeg terug hangt en is het scherpe gedeelte niet beschermd als je er met je hand langskomt. Toch kan een magneetstrip voor messen ook praktisch zijn als aanvulling op een messenblok, bijvoorbeeld voor messen die niet in het blok passen, scharen en pincetten.
Een ruimer overzicht van magneetstrips voor messen vind je hier>>
Er bestaan ook magnetische messenblokken, dit zijn in feite magnetische planken die je zowel aan de muur kunt hangen als op het aanrecht kunt plaatsen. Een magnetisch messenblok combineert het voordeel van een veilig messenblok en het voordeel van een magneetstrip in de zin dat je de messen volledig kunt zien. Bekijk hier een overzicht van magnetische messenblokken>>
Een ruimer overzicht van magnetische messenblokken vind je hier>>
Prijzen
Een messenset is er in alle denkbare prijssoorten verkrijgbaar. Van de hele goedkope modellen messensets van amper een tientje tot wel heel dure sets van honderden euro’s. om een goede richtlijn te geven, kun je ervan uitgaan dat bij de meest eenvoudige messensets van drie tot vijf messen zonder bijpassend messenblok je tot €45,- betaald. Tussen de €45,- en €200,- heb je vrij complete hoogwaardige messensets van 5 messen met blok, waarmee je prima voor de dag kan komen als je thuis aan het kokkerellen gaat. Zodra je boven de €200,- gaat uitgeven voor een messenset dan ben je aardig professioneel gereedschap in huis aan het halen om met passie en liefde in de keuken aan de slag te gaan. Raadzaam is om pas de duurdere messensets aan te schaffen als je al veel snijervaring hebt en weet wat je belangrijk vind als je een mes gaat hanteren.
Messenset kopen – Maar welke?
Na het lezen van dit artikel kunne we ervan uitgaan dat je al heel wat meer kennis hebt opgedaan over allerlei soorten benamingen, materialen, uitdrukkingen en typen omtrent messen. Nu is het de kunst goed voor ogen te nemen wat voor jou belangrijk is aan een messenset. Allereerst moet de samenstelling van verschillende messen je bevallen. Zit er bijvoorbeeld wel of geen vleesvork bij? Ook de grootte van het koksmes kan een belangrijk punt zijn waarop jij de keuze voor een bepaalde messenset wilt gaan baseren. Ook is het gebruik van je messen cruciaal om rekening mee te houden. Als je goed wilt worden in het snijden van verschillende producten dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. Misschien is het dan beter om even door te sparen naar een echt goede set dan voor minder geld een algemene messenset aan te schaffen. Interessant is ook het verschil tussen de Europese en de Japanse messen. Beide net een andere manier van hanteren maar doen uiteindelijk niet voor elkaar onder. Het is maar net wat je zelf het fijnste vind werken. Om je messen op te bergen is er een duidelijke keuze tussen een messenblok of een magneetstrip voor aan de muur. We hopen dart je door ons artikel gerichter een keuze kunt maken als je op zoek bent naar een nieuwe messenset. In ieder geval is nu duidelijk dat er veel verschillen zijn tussen messen en je ook veel keuze hebt om een set passend bij jou voorkeuren samen te stellen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!