Het liefst maken wij zo veel mogelijk zelf, maar er zijn ingrediënten die gewoon veel tijd kosten om zelf te maken en heel goed kant-en-klaar te verkrijgen. Voorbeelden van deze producten zijn roti-vellen en boemboe’s. Deze producten kopen we bij de toko (of ‘niet-Nederlandse afdeling van de supermarkt) en ze smaken goed. Als iets tegenvalt (te zout, te zoet, te ‘Hollands’) dan kopen we het niet meer. Wat we altijd zelf samenstellen zijn de kruiden voor Mexicaanse maaltijden; als je genoeg kruiden in huis hebt dan kun je altijd wel iets maken, maar ook salsa en bonenpasta maken we zelf, want: een Mexicaanse salsa die ook echt smaakt naar Mexicaanse salsa waren we nog niet tegengekomen, dus toen Leonie van La Morena vroeg of ze ons wat van hun èchte Mexicaanse salsa’s en bonenpasta’s mochten toesturen waren we verbaasd: is dat in Nederland te krijgen dan?
En of dat te krijgen is! Een doos vol met lekkers werd bezorgd; als kinderen die weer in Sinterklaas geloven, zo blij waren we met de salsa’s, bonenpasta’s en natuurlijk de volkoren- en maïswraps. We besloten een tortilla taart te maken. Hieronder lees je het recept.
Mexicaanse tortilla taart met salsa en bayo bonenspread
Waarom een tortilla taart? Omdat het leuk is om te maken en we graag bonen eten, zeker op de vegetarische dagen. De standaard wrap kan altijd nog, toch?
Ingrediënten (8 porties, 4 personen)
- Arachideolie om in te bakken
- 2 uien gesnipperd
- 3 knoflookteentjes geperst
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- 1 blik maïs gespoeld en uitgelekt
- 1 potje Mexicaanse Homemade Salsa van La Morena*
- 1 potje Mexicaanse Red Salsa van La Morena*
- 1 blik Bayo Bonenspread met Chipotle en Adobo van La Morena*
- 1 pak Mais Tortilla’s van La Morena*
- Kaas in plakjes of geraspt
*Deze producten zijn ons door de fabrikant ter beschikking gesteld.
Bereiding
- Bak de uien zacht in de arachideolie tot ze glazig zijn, voeg de knoflook toe en bak die op laag vuur nog een paar minuten mee. Doe ook de paprika in de pan en bak kort mee. Voeg de maïs en de twee salsa’s toe. Wanneer alles goed heet is dan is dit mengsel klaar. Raakt het al aan de kook dan is dat geen probleem, zet dan het vuur uit.
- Verwarm in een aparte pan de Bayo Bonenspread en roer goed door. Het is een dikke substantie die wat vloeibaarder wordt naarmate het goed doorwarmt. Begint de bonenspread te borrelen dan is het heet genoeg en mag ook deze pan van het vuur.
- Nu ga je de taart maken. Zet een grillpan of een koekenpan op je fornuis en bak de tortilla’s één voor één tot ze mooi goudbruin zijn. Leg een tortilla op een bord en besmeer met de bonenspread. Schep er een lepel salsa mengsel overheen en leg er daarna kaas op. De hoeveelheid kaas naar voorkeur (let op: de bonenspread bevat zout, dus proef eerst even voordat je kaas gaat strooien). Ik hou zelf van veel kaas maar niet iedereen in ons gezin vindt dat lekker. Houd er dus rekening mee dat dit een taart is voor meerdere personen.
- Leg nu een tortilla erbovenop en ga dan weer verder met de bonenspread, de salsa en de kaas. Zo ga je door tot je laatste tortilla bovenop ligt. In dit geval heb je een dichte taart gemaakt. Een open taart kan uiteraard ook, dan eindig je dus met de kaas.
- Zet je taart op tafel, snijd de taart aan en smullen maar.
Dit gerecht is best pittig, hou je daar absoluut niet van dan kun je de pittige salsa’s vervangen door een milde variant.
De producten van La Morena zijn te koop o.a. bij Albert Heijn (waar ik ze nog niet was tegengekomen, maar ik herken ze nu). Wat ons opvalt aan de salsa’s en bonenpasta is dat ze niet aangepast zijn aan de Hollandse smaak, en dat is een verademing: te vaak proef je dat producten gewoon niet zo smaken als ze dat doen in het land waar ze vandaan komen, gelukkig is dit bij de producten die wij van La Morena hebben geproefd niet het geval.
Wil je meer lezen over dit Mexicaanse merk bezoek dan hun website (Spaans of Engels) hier.

Wat wordt bedoeld met ” salsa mengsel”? Moet je de 2 potjes salsa eerst mengen?
In stap 1. van de instructies staat dat je alles bij elkaar moet doen, wat je in stap 1. maakt is ‘het salsa mengsel’.