Oorspronkelijk komt de Mojito uit Cuba, waar hij gemaakt werd op de suikerplantages. De naam van deze cocktail komt mogelijk van mojado, het Spaanse woord voor nat. In een mojito horen muntblaadjes, en helaas proef je dit wel maar niet zo sterk als het zou kunnen, vandaar dat ik de blender erbij heb gepakt. In deze cocktail is er geen twijfel of er munt inzit…
Mojito uit de blender – 2 personen
Benodigdheden
- 1 limoen (citroen werkt ook maar smaakt anders)
- Hand vol muntbladen, hoe meer hoe beter wat mij betreft
- 20 ml water
- 3 eetlepels suiker (rietsuiker voor de originele smaak)
- Een flinke scheut rum (8 cl)
- Bronwater met bubbels
- Ijsklontjes
Bereiding
- Doe het water en de suiker in een pannetje en verwarm dit al roerend, zet het gas uit als de suiker is opgelost en laat het afkoelen.
- Pers de limoen en vang het sap en vruchtvlees op, verwijder de pitjes.
- Pluk de muntblaadjes van de steeltjes af en was de munt.
- Doe alles (suikerwater, muntblaadjes, limoensap) nu in een blender of in een maatbeker als je de staafmixer gebruikt, en maal het geheel een minuutje.
- Duw het nu door eenzeef zodat je de harde stukjes van het muntblad uit het vocht zeeft. Gooi de harde stukjes weg.
- Doe nu de rum en het ijs bij het munt-limoen-suikerwater en vermaal dit nog even kort in de blender/met de staafmixer.
- Giet het nu in longdrinkglazen, voeg wat bruisend/koolzuurhoudend bronwater toe en garneer met een blaadje munt, een schijfje limoen en een rietje.
Dit is niet de originele manier van het maken van een mojito, maar wel de lekkerste vind ik, omdat de suiker is opgelost en de smaak van de munt veel sterker is dan als je het blad niet vermaalt. Door het vermalen wordt de cocktail ook troebel, terwijl een ‘echte’ mojito vaak helder is.
Je kunt er ook voor kiezen niet te zeven, gebruik dan altijd een rietje om te drinken van onderaf, want de stukjes muntblad blijven drijven.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!