Mokkataart van koekjes en hagelslag
Tante Agaath maakte deze taart voor alle neefjes en nichtjes, ze maakte de taart met bruine basterdsuiker. Oma Tiny maakte deze mokkataart met witte basterdsuiker, daardoor zag hij er van binnen anders uit. Maar we vonden ze beiden lekker, mijn neefjes, nichtjes en ik. En nu weet ik: dit is een taart die nog geen 3 euro aan ingrediënten kost, een uurtje werk en dan een nachtje in de koelkast. Hoe de simpele dingen soms het lekkerst zijn: een mokkataart van koekjes en hagelslag.
Mokkataart recept – voor 12 personen
Dit is een van de leukste taarten om te maken, hij is goedkoop, lekker en goed te snijden zodat iedereen een mooi stuk krijgt. Perfect dus voor verjaardagen en partijtjes. Heel erg leuk om te maken met kinderen, want wie wil er nou niet boter smeren op koekjes en er dan hagelslag op strooien?
Ingrediënten
- 2 pakken koekjes – je hebt 60 koekjes nodig (ik gebruik “Zaanse kermis” van Albert Heijn omdat hier een laagje suiker op zit en een beetje kokos in zit, lekkere toevoeging)
- 300 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 300 gram basterdsuiker (ik gebruik bruine voor de kleur en smaak, maar wit of donker kan ook)
- 3 kopjes sterke koffie (ik heb cafeine vrije koffie gebruikt, voor de kinderen. 3 kopjes koffie of 2 lungo’s + 1 espresso uit de Nespresso, voor de Nespresso-gebruikers, was genoeg)
- 1 pak hagelslag (ik heb gemixte gebruikt voor het leuke effect van donker en licht, maar extra puur of gewoon melk kan natuurlijk net zo goed)
Keukengerei
- Grote beslagkom (mijn beslagkom heeft een capaciteit van 5 liter, erg prettig)
- Eetlepel (voor het smeren van de botercreme)
- Mixer of keukenmachine (voor het maken van de botercreme)
- Kom (voor de koffie, om de koekjes in te dopen)
- Vierkant bord voor het bouwen en serveren van de taart
Bereiding
- Zet de koffie en laat deze afkoeken in de kom
- Meng de zachte boter met de suiker tot een creme, dit gaat erg goed met een mixer of keukenmachine, voeg 3-4 eetlepels koffie toe om het wat zachter te maken en wat smaak toe te voegen aan de botercreme
- Open het eerste pak koekjes en leg dit rechts op je werkblad (ik ga uit van een rechtshandige chef), zet links van de koekjes de kom met koffie, zet links van de kom het bord waarop je de taart gaat maken, zet links van dit bord de beslagkom met botercreme
- Doop nu één voor één elk koekje ongeveer 3-4 seconden onder in de koffie en plaats het koekje dan op het bord
- Leg zo veel koekjes neer als kan op het bord, bij mij waren dat er 12 (zie foto’s)
- Smeer nu met de lepel een dunne maar dekkende laag botercreme over de koekjes op het bord
- Doop nu weer één voor één koekjes in de koffie en plaatse ze in de zelfde richting op de eerste laag koekjes (laat je niet overhalen het bord een kwartslag te draaien om een meer stevige structuur te krijgen bij het bouwen van de taart, dit zal ervoor zorgen dat je bij het aansnijden van de taart geen mooie stukken krijgt)
- Ga zo door tot je 5 lagen koekjes hebt neergelegd, en bedek de bovenste laag met botercreme
- Smeer nu, met je vingers, botercreme op de zijkant van je koekjes-bouwwerk
- Bestrooi ten slotte de gehele taart met hagelslag, vergeet de zijkanten niet!
- Dek de mokkataart nu af en zet hem een nachtje in de koelkast zodat de boter kan stijven en de koekjes zacht kunnen worden
- Snijd de mokkataart aan tussen de koekjes, zo maak je nette stukke
Resultaat: een prachtige heerlijke mokkataart van koekjes en hagelslag, genoeg voor 12 personen (ik kan niet meer dan een half stuk op maar ome Henk eet graag twee stukken) en voor slechts een paar euro.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!