Koolhydraten kunnen de reden zijn van overgewicht of zelfs suikerziekte. We eten snel te veel koolhydraten omdat we vooral letten op vetten en ‘directe’ suikers, maar koolhydraten kunnen een belangrijke bron zijn van een te grote suikerinname, en dus is het niet zo gek om, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap (waarbij goed gelet wordt op zwangerschapssuiker) wat minder koolhydraten te eten. Met deze muffins doe je het in ieder geval goed als je een koolhydraatarm dieet volgt.
Muffins voor een koolhydraatarm dieet
Ik ben gek op muffins: hapklaar en je kunt ze zo ongezond maken als je wilt. Of wat gezonder, zoals deze muffins met broccoli, kaas en vlees. Maar je kunt ze ook vegetarisch maken, of andere groenten toevoegen. Van een te hoge suikerwaarde heb je in ieder geval geen last na het eten van deze muffins.
Ingrediënten
- 600 gr broccoli roosjes
- 4 grote eieren
- 7 grote eieren, alleen het eiwit
- 30 gr geraspte kaas, bijvoorbeeld belegen of kruidenkaas
- 40 gr geraspte kaas naar keuze zoals pecorino of parmezaanse kaas
- 6 plakjes salami
- 1 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Snijd de broccoli in roosjes en stoom de broccoli ongeveer 7 minuten in een klein beetje water. Leg ze daarna op je snijplank en hak ze in kleine stukjes. Voeg wat zout, peper en olijfolie toe.
- Doe alle eieren en eiwitten samen met de kaas en de salami in een kom en klop het tot een luchtig mengsel. Ik heb de eieren eerst in een apart bakje gedaan om er zeker van te zijn dat ze goed zijn. Kloppen met de keukenmachine werkt natuurlijk het snelst want je kunt ondetussen de andere ingrediënten klaarzetten
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffin vormpjes in en vul de tot een kwart met broccoli, vul ze daarna verder tot driekwart met het eimengsel. Het eimengsel zal vanzelf naar beneden zakken dus mengen is niet nodig.
- Bak de eimuffins 15 minuten in de oven. Zorg ervoor dat ze wel ongeveer in het binnen staan of op een rooster zodat de warmte goed kan circuleren.
- Wanneer de eimuffins klaar zijn kun je ze makkelijk uit de vormpjes halen. Je zult zien dat ze enorm gerezen zijn door het luchtige eimengsel.
Dit gerecht is heerlijk als ontbijt, voor bij de lunch of als tussendoortje.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!