We horen het vaak: “weet je wat goed werkt? Een gluten-vrij dieet”, of “eet niet zoveel chocola, daar krijg je puistjes van”, of “je zou eens een sapkuur moeten doen om de gifstoffen uit je lichaam te reinigen”. Deze volkskennis is niet altijd de hele waarheid en soms zelfs volledig onzin. Waarom we dit soort nonsense toch blijven geloven? Omdat het ons (of iemand die er geld aan verdient) goed uitkomt dat we het geloven. Het is veel makkelijker om het gedrag van je kind toe te schrijven aan de hoeveelheid suiker dat het eet dan aan de opvoeding, toch? Hieronder een aantal ‘ feiten’ over eten en de waarheid over deze praatjes.
Mythes over eten – De waarheid over vaak gehoorde feiten over eten en dieten
- Het rode vocht dat uit vlees komt is bloed – Dit is niet waar. Het rode vocht dat uit je biefstuk komt is water en een eiwit dat myoglobine wordt genoemd. Myoglobine is een zuurstofbindende eiwit en komt voor in de spieren van zoogdieren, dit eiwit zorgt voor de rode kleur. (lees meer over myoglobine)
- Suiker maakt kinderen druk – Dit is nooit bewezen. Er is een studie gedaan in 1994 waarbij de helft van de kinderen een placebo kregen en de andere helft suiker, de ouders van deze kinderen herkenden allemaal direct dat ze ‘suiker’ hadden gekregen en er hyperactief van werden, terwijl aan de helft van de kinderen geen suiker was gegeven. Dat te veel suiker niet goed is voor mensen dat is wel duidelijk, maar dat kinderen er hyperactief van worden is nooit aangetoond. (Lees hier een verslag van het onderzoek naar hyperactiviteit bij kinderen)
- Van chocola krijg je puistjes – Niet waar, studies hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen het eten van chocola en problemen met de huid. Chocola bevat wel vet en suiker, wat natuurlijk niet goed is om veel van binnen te krijgen.
- Van te veel wortels word je huid oranje – Dit klopt, maar je moet dan wel heel veel wortel eten. Caroteen, het pigment dat in wortel zit, veroorzaakt de oranje kleur.
- Eieren zijn slecht voor je hart – Het cholesterol in eigeel kan schadelijk zijn als je er te veel van eet. Twee eieren per week is een mooi aantal, en voor mensen die volledig gezond zijn is een ei per dag acceptabel.
- Van koolhydraten word je dik – Niet helemaal waar: koolhydraten zijn er in twee vormen: enkelvoudige koolhydraten die je in wit brood, pasta en pizza vindt, en meervoudige koolhydraten die in volkoren brood, groente en fruit zitten. De enkelvoudige koolhydraten worden omgezet in suiker door je lichaam, en suiker die je niet verbrand wordt opgeslagen als vet. En van vet word je dik. Maar meervoudige koolhydraten bevatten naast suiker ook veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en deze meervoudige koolhydraten zijn dan ook helemaal niet slecht voor je en je wordt er ook niet dik van.
- Een dieet van ongekookt voedsel levert het lichaam essentiele enzymen die nodig zijn voor een gezond leven – Niet waar. Er zitten planten-enzymen in groenten die essentieel zijn voor planten om te overleven, en deze enzymen gaan verloren bij het koken van deze groenten. Echter, deze enzymen heeft het menselijk lichaam niet nodig om gezond te blijven, het menselijk lichaam heeft zelf enzymen en maakt deze ook aan indien nodig, dus alleen maar rauw voedsel eten omdat er in gekookt voedsel geen enzymen zitten die de mens nodig heeft is onzin. Het niet eten van gekookt voedsel is als een religie: als je er in gelooft en je wordt er gelukkig van, dan is het goed voor je. Op wetenschappelijk feiten is de positieve werking ervan echter niet gebaseerd.
- Calorieën die je ’s avonds eet maken je dikker dan die je overdag eet – Niet waar. Het gaat om het totaal aantal calorieen dat je eet en de hoeveelheid die je verbruikt, niet om het tijdstip waarop je ze eet.
- De straling van de magnetron is gevaarlijk en maak je eten giftig – Onjuist. De microgolven die ervoor zorgen dat je eten opwarmt in een magnetron zijn zeer zwak en de veranderingen die plaatsvinden in het eten worden veroorzaakt doordat het eten opwarmt en niet door de microgolven. Deze veranderingen zijn gelijk aan de veranderingen die optreden als je het voedsel op een andere manier, zoals boven vuur, opwarmt.
- De magnetron zorgt voor verlies van voedingsstoffen en vitaminen – Onjuist. Het opwarmen van voedsel zorgt voor verlies van voedingsstoffen zoals vitamine C en B, ongeacht de methode van opwarmen. Hoe langer er wordt verwarmd, hoe meer vitaminen er verloren gaan. En omdat de magnetron zeer snel opwarmt is dit juist een methode die voor minder verlies van vitaminen zorgt bij het opwarmen van voedsel dan andere, langzamere, methoden.
- Je krijgt trek in bepaald eten als je voedingsstoffen mist die in dat eten zitten – Onjuist. Dit gedrag is alleen aantoonbaar bij muizen en beren, niet bij mensen. Mensen hebben vooral trek in dingen die ze niet mogen eten in verband met een dieet of omdat hun maaltijden saai zijn. Het hebben van trek in bepaald eten is dus puur emotioneel en geeft geen gebrek aan bepaalde specifieke voedingsstoffen aan.
- Het is belangrijk om regelmatig te vasten om gifstoffen uit het lichaam kwijt te raken – Onjuist, er is geen enkel bewijs dat de lever, nieren en mild (ons zeer gebalanceerd werkend schoonmaaksysteem) hun werk beter kunnen doen als je een tijdje niet eet of alleen maar sap tot je neemt.
- Een gluten-vrij dieet is goed voor iedereen en geeft ze meer energie – Onjuist. Mensen met een intolerantie voor gluten hebben baat bij een gluten-vrij dieet, mensen die geen intolerantie voor gluten hebben hebben geen baat bij het elimineren van gluten uit hun voedsel. Er zijn geen studies die aantonen dat gluten voor mensen zonder gluten-intolerantie slecht zijn of dat gluten-vrij eten mensen meer energie geven. Een aflevering van De Keuringsdienst van Waarde geeft een suggestie waarom de gluten-hysterie zo’n hype is geworden: er wordt heel veel geld aan verdiend.
- De meeste vitamines zitten net onder de schil – Niet waar. Hoewel ouders, grootouders, juffen en meesters je altijd hebben verteld dat je vooral ook de schil van je appel op moet eten omdat de meeste vitamines net onder de schil zitten, is dit een fabeltje. Vitamines zijn homogeen (gelijk) verdeeld over het fruit en groente, en hopen zich niet op net onder de schil. Waarom dit fabeltje blijft bestaan? Waarschijnlijk omdat ouders, grootouder, meester en juffen geen zin hebben het frui te schillen, maar het kan ook zijn dat ze willen dat je de extra vezels die in de schil zitten, binnen krijgt.
- Witte chocola is ook chocola – Niet waar. Chocolade mag pas chocolade heten als het cacao of cacaolikeur bevat, en in witte chocolade zit enkel cacaoboter, en is dus eigenlijk geen chocola. (lees meer over witte chocolade)
- Kauwgum blijft 7 jaar lang in je maag – Nee, dat is niet zo. Kauwgum wordt binnen een paar dagen afgebroken in je maag. Er is nog nooit kauwgum aangetroffen in een maag, iets dat je wel zou verwachten als het er 7 jaar in zou blijven. Er is onderzoek gedaan door Dr. David Milov, een kinderarts, en het onderzoek toont aan dat kauwgum niet jarenlang ‘overleeft’ in je maag. Hoe dit fabeltje toch blijft bestaan? Ouders vertellen het hun kinderen in de hoop dat ze hun kauwgum niet doorslikken. (lees er meer over bij Scientific American)
- Kaas eten voor het slapengaan geeft nachtmerries – Dit is niet waar. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen kaas en nachtmerries, maar nooit aangetoond dat kaas enig effect heeft op het ontstaan of verergeren van angstdromen. De reden dat deze fabel bestaat is waarschijnlijk het boek “A christmas Carol” van Charles Dickens, waarin hij beschrijft hoe Scrooge (de gierige vrek) nachtmerries heeft en geesten ziet, hij wijt dit aan het eten van kaas ’s avonds voordat hij gaat slapen.
Reageren op bovenstaand artikel over Mythes over eten – De waarheid over vaak gehoorde feiten over eten en dieten of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!