Voedingsadviezen staan nooit stil, want de wetenschap erachter ontdekt regelmatig nieuwe gezondheidsvoordelen. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft nu haar formule aangepast.

Belangrijk, stelt het Nederlandse voedingscentrum, is genoeg groenten en fruit te eten. De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan, van 200 gram naar 250 gram. Voor het eerst wordt er ook aanbevolen wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten te eten. Drie koppen groene of zwarte thee per dag worden aangeraden. Vlees moet voldoende worden afgewisseld met vis of plantaardige alternatieven.

Opmerkelijk is dat er geen hele productgroepen meer in voorkomen. In de vorige editie werd gezonde voeding gebundeld onder de productgroepen zuivel, graanproducten, vlees, vetten en groenten en fruit. In de nieuwe Schijf van Vijf staan enkel nog producten die de meeste gezondheidswinst opleveren. Dat betekent concreet dat producten als bewerkt vlees, harde vetten, gezoute groenten en gezoete zuivel van de radar verdwenen zijn.