Een nieuwe keuken is één van de meest gehoorde wensen van mensen die spelen in een loterij of hopen op de erfenis van een verre achterneef. Het is ook de wens van veel mensen die een nieuwe woning kopen, en het is zeker de wens van mensen die al bijna tien jaar in een koopwoning wonen en die al vanaf dag één wisten dat ‘die keuken echt aan vervanging toe is’ maar telkens budget aan andere zaken moesten uitgeven – omdat het leven nu eenmaal zelden loopt zoals je het gepland had. In die laatste groep vallen wij: onze keuken is al zeker twintig jaar over zijn houdbaarheid heen en nog langer wachten met vervangen is inmiddels geen optie meer omdat het onwerkbaar wordt. Lees mee met een reeks artikelen en beleef met ons de ‘ups en downs’ van het zoeken, ontwerpen, kopen, plaatsen en inrichten van een nieuwe keuken.
Nieuwe keuken kopen – Waarom?
Onze huidige keuken is ergens tussen 1980-1990 geplaatst en dat zie/ruik/merk je aan alles: de tegeltjes zitten los (en zijn absoluut afzichtelijk), de kastdeurtjes gaan niet meer goed dicht, de kit-naden laten los, de scharnieren tikken en kraken, de achterwanden van de kastjes zijn stuk of ontbreken, het aanrechtblad is op plekken volledig afgesleten, stopcontacten zijn niet meer schoon te krijgen, alle apparatuur is aan vervanging toe en dan hebben we het over het plafond, de verlichting en de vloer nog niet gehad. Kortom: er is geen redden meer aan, geen weg meer terug en alle hoop is verloren. Er moet een nieuwe komen.
Waarom nu pas?
Natuurlijk hadden we al jaren geleden een nieuwe keuken gekocht als het budget ervoor was, want het is altijd onze droom geweest samen een keuken te ontwerpen die aan al onze eisen en wensen voldoet – koken (en eten) is voor ons méér dan noodzaak en hobby; het is creativiteit, samenwerken (gaat meestal goed – soms niet), nieuwe dingen ontdekken, smaken proberen, verrast zijn, het ‘volgende keer anders doen’, van ‘wat hebben we nog’ een geweldige maaltijd maken, de kinderen verrassen met lekkers, vrienden en familie blij maken met smaken en soms zelfs voor de buren ‘op leeftijd’ een maaltijd bereiden – want dat is heel dankbaar om te doen. Maar oh wat is dat duur; een nieuwe keuken is echt een uitgave om voor te sparen (of lenen – want de rente is zo laag op dit moment dat lenen een redelijk alternatief is voor ‘sparen totdat je het hebt’).
Oriënteren
Omdat het bij ons zo lang heeft geduurd voordat wij aan de nieuwe keuken begonnen hebben we wel veel tijd gehad ons te oriënteren. Wat wij (soms tot vervelens toe) hebben gedaan is anderen vragen hun keuken-ervaringen met ons te delen. We hebben ruim de tijd gehad dit te doen en verzamelden zo een mooi lijstje aan ‘handig om aan te denken’ weetjes over keukens. Zo vindt de één zijn aanrechtblad te laag (dat kan je gemakkelijk op de voor jou perfecte hoogte laten plaatsen – als je er maar op tijd aan denkt), heeft de ander spijt van het gekozen aanrechtblad (wit marmer wordt roze als je er een glas rode wijn overheen laat vallen) en adviseert weer een ander nooit voor een andere heetwaterkraan dan het grootste merk te gaan – omdat je dan jaarlijks een duur filter moet vervangen. Lezers van deze website hebben ook hun mening gegeven en ervaringen gedeeld – waarvoor wij heel dankbaar zijn! De complete lijst met tips en weetjes zal in deze reeks artikelen over een nieuwe keuken worden gepubliceerd. (Als jij een goede tip hebt laat dan een berichtje achter onderaan dit artikel of stuur ons een bericht via het contactformulier).
Wat kost een keuken?
Maar wat kost een nieuwe keuken en waarom is het zo duur? De kosten van een nieuwe keuken zijn niet gelijk voor iedereen, immers: het ligt er aan wat je wilt laten plaatsen, wat er aan de ruimte (muren, leidingen, vloeren, plafond, etc.) moet gebeuren voordat de keuken geplaatst kan worden, welke apparatuur je er in wilt hebben (niet iedereen hoeft per sé een stoomoven en ingebouwde espressomachine) en welke materialen er gebruikt gaan worden (het aanrechtblad is hierbij een belangrijke factor).
Voorbeelden kosten
In onze omgeving hebben wij gezien dat mensen €6.000 hebben uitgegeven om hun oude keuken volledig te laten vervangen door een nieuwe; leidingen gelegd, muren gestuct, wanden zelf geschilderd (geen tegeltjes) en vloer zelf gelegd. De keuken heeft een keramische kookplaat, een vaatwasser en verder geen inbouw apparatuur. We hebben ook gezien hoe mensen voor een iets luxere versie van deze keuken (opstaand randje op het aanrechtblad, inbouwoven, inbouw koelkast, chique afzuigkap, greeploos ontwerp, tegeltjes aan de wanden) €15.000 betaalden. En het kan veel duurder; hoe meer je wilt, hoe duurder het wordt – want als je betaalt dan kan vrijwel alles. en het niet kunnen doen van concessies kost relatief veel geld. Wij hebben daarom een lijstje gemaakt van zaken die we zouden willen in onze keuken en een lijstje met wat echt onmisbaar is – tussen die twee lijstjes zit een groot financieel verschil.
Tweedehands keuken
Populair is het zoeken (en vinden) van een tweedehands keuken; een keuken die wordt verwijderd uit een andere woning of bedrijf en waar nog goed mee te werken is. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit doen; zij zoeken naar particulieren en bedrijven die hun keuken willen laten verwijderen, bekijken of de keuken in kwestie de moeite waard is en verwijderen de keuken, knappen hem op, slaan hem op en bieden de keuken opnieuw te koop aan. Ook worden zogenaamde ‘showroomkeukens’ te koop aangeboden; in principe hetzelfde als een tweedehands keuken maar dan wat minder lang en intensief gebruikt. En uiteraard kan je op veilingen (vaak kom je hier dezelfde keukens tegen als bij ‘showroom’ verkopers) en de bekende platforms waar goederen nieuw en tweedehands worden aangeboden zoeken naar een tweedehands keuken. Houd er in de meeste gevallen rekening mee dat de keuken niet op maat is, en je dus goed moet zoeken naar een tweedehands keuken die zo goed mogelijk past in jouw woning. Zelf handig zijn is een groot pluspunt als je gaat voor een tweedehands keuken: er moet vaak nog veel zelf gedaan worden, denk aan leidingen, wandcontactdozen, afvoer, stucwerk, tegels, verlichting en natuurlijk een werkbare vloer. Maar je kunt het treffen met een tweedehands keuken: als de ruimte waar de keuken in moet komen een standaard maat heeft en je vindt een tweedehands keuken die aan die maat voldoet en ook nog eens aan je eisen wat kleur, stijl en apparatuur betreft, dan kan je, als je handig bent (zelf ter plaatse uit elkaar halen en weer in elkaar zetten) ‘voor weinig’ een mooie keuken op de kop tikken.
Keukenrenovatie
Ook keukenrenovatie behoort tot de mogelijkheden en is over het algemeen goedkoper dan een tweedehands keuken en zeker goedkoper dan een nieuwe keuken. Ook hier geldt dat zelf handig zijn een groot verschil maakt in de kosten, maar er zijn bedrijven die zich specialiseren in keukenrenovaties en bijvoorbeeld keukenkastjes van een kleurlaag (‘wrap’) voorzien, kranen vervangen en andere (voornamelijk) cosmetische verbeteringen kunnen uitvoeren. Een groot voordeel van keukenrenovatie ten opzichte van een nieuwe/tweedehands keuken is de snelheid waarmee een renovatie plaatsvindt, naast de lagere kosten natuurlijk.
Keuken op maat
Voor ons zijn de tweedehands keuken en renovatie geen opties: we zijn niet zo handig, zijn vrij specifiek in wat we willen (stijl, kleur, afwerking en zelfs de locatie van de keuken moet veranderen), de ruimte heeft geen standaard maten en met twee kleine kinderen kan je niet te veel tijd steken in de verbouwing en bovendien moet er meer worden aangepakt dan alleen de keuken in ons geval; de vloer in de woonkamer moet worden vervangen bijvoorbeeld en de bestaande uitbouw is zo slecht geïsoleerd dat er niet eens een ‘letter’ voor is op het energielabel. Een keuken bij één van de bekende keukenleveranciers (die met die aanbiedingen) is geen optie als je méér wilt dan alleen een keuken. Kortom: een keuken op maat, ontworpen, geleverd en geplaatst door een bouwbedrijf gespecialiseerd in het verbouwen van woningen met de nadruk op keukens is voor ons de meest voor de hand liggende optie.
Keuken ontwerpen
En dan komt (als het goed is) het meest uitdagende gedeelte van het kopen van een nieuwe keuken; de keuken ontwerpen. Het is zo dat er online meerdere tools bestaan om je keuken te ontwerpen, en wij hebben er een aantal geprobeerd. De kunst met deze tools is om niet zo veel te ‘willen’ en tevreden te zijn met wat er – met die tools – mogelijk is. Wat ons betreft zijn de meeste beschikbare keukenplanners te beperkt voor het ontwerpen van een keuken die aan alle eisen voldoet. De mooie plaatjes en 3D ontwerpen die je in de verschillende woonprogramma’s voorbij ziet komen zijn vaak door professionals gemaakt, en die gebruiken professionele software – niet de keukenplanner-tools die voor de consument vrij beschikbaar zijn. Je kunt wel een zeer goed beeld krijgen van je nieuwe keuken en de gehele verdieping als je een tool als Floorplanner gebruikt. Dit is een zeer uitgebreid programma voor het ontwerpen van woningen en keukens. Je moet wel even meten in je huis en ook bereid zijn er wat uren in te steken om het te leren maar dan kan je ook in 3D ‘door je huis heen lopen’ en je keukenontwerp bekijken. De tool is gratis te gebruiken, je kunt wel credits kopen voor extra functies maar het is niet noodzakelijk. Dit is ook de tool die door veel makelaars wordt gebruikt voor het tekenen en tonen van woningen, dus het is echt wel iets waar professioneel mee gewerkt wordt – zeker een aanrader als je er de tijd voor hebt!
Ook kan je zelf, met een liniaal, potlood (gummetje erbij) en wat vellen papier heel ver komen zonder digitale tools. Ook kan het helpen een spreadsheet-programma zoals Microsoft Excel of LibreOffice Calc uit het gratis verkrijgbare (OpenSource) officepakket LibreOffice te gebruiken om een raster te maken van de bestaande ruimte en daarin de gewenste opstelling te tekenen (eventueel met dat potlood van zojuist). Uiteindelijk zal de verkoper van de keuken een ontwerp maken, maar hij/zij moet wel weten wat jouw wensen zijn, en dan zegt een afbeelding meer dan duizend woorden, dus wij gingen aan de slag en tekenden een keuken zoals wij die in gedachten hebben. Daarna de stap genomen en Floorplanner leren kennen en daarmee een ontwerp gemaakt (ok, ok, een familielid heeft dat voor ons gedaan). Ook is voor ons een tekening gemaakt op een vel behang waarbij de begane grond van onze woning met een schaal 1:100 is uitgetekend zodat wij met meubels en keukenapparatuur konden ‘slepen’ in de ruimte. Een grote betrokkenheid van onze familie bij onze plannen dus – dat is het voordeel als je er al zo lang mee bezig bent.
Uiteindelijk is de aannemer zelf bij ons langsgekomen om de huidige situatie te bekijken en onze wensen te bespreken, waarbij de gemaakte tekeningen heel erg handig bleken en hen de mogelijkheid geven voortvarend van start te gaan met een offerte voor onze plannen.
En nu wachten op de offerte… (en ondertussen uitzoeken welke keukenapparatuur we zouden willen).
Verder lezen over het kopen van een nieuwe keuken?
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over het plannen, ontwerpen en kopen van een nieuwe keuken. Hieronder vind je links naar alle artikelen uit deze reeks:
- Nieuwe keuken kopen – Oproep delen ervaringen over keukens
- Nieuwe keuken kopen – Hoe pak je dat aan? (dit artikel)
- Nieuwe keuken kopen – Keukenontwerp en vorm
- Nieuwe keuken kopen – Tips voor het ontwerp en gebruik
- Nieuwe keuken kopen – (Inbouw-) apparatuur
- Nieuwe keuken kopen – Plan B
- Nieuwe keuken kopen – Inbouw vaatwasser voor IKEA Metod keuken
- Nieuwe keuken kopen – Grote inductie fornuizen vergelijken (hoe vind je de informatie)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!