Nu we weten dat een nieuwe keuken op maat voor ons de enige optie is zijn we toe aan de tweede stap: het keukenontwerp. Zoals in stap 1 besproken hebben wij zelf een schetsje gemaakt van de opstelling, gewoon ‘van bovenaf’ bekeken; waar komt de kookplaat, waar de gootsteen en waar de koelkast? Uiteraard is het belangrijk voor jezelf na te gaan welke opstelling (‘vorm’) de keuken moet krijgen. Onze huidige (kleine) keuken is een keuken met aan beide zijden een werkblad, een parallel opstelling of ‘= keuken’ dus. Tussen de twee bladen in is een doorloop van krap 130 cm en dat is echt niet prettig werken, zeker niet als je met twee personen werkt. Dit willen we dus absoluut niet meer, maar wat dan wel?
De vorm
We hebben de verschillende mogelijke opstellingen bekeken. Hieronder lees je over de mogelijke opstellingen en wat wij uiteindelijk hebben gekozen, en waarom.
Kookeiland opstelling
Het kookeiland is al jaren zeer populair en het is wat je vrijwel overal ziet staan als ‘de keuken van je dromen’. Zeker een kookeiland met bar, met stijlvolle krukjes erbij en ‘kekke’ lampjes erboven, is haast niet meer weg te denken uit woonmagazines en stijlgidsen. Het kookeiland is, wat ons betreft, op twee manieren aantrekkelijk:
Als enige werkplek – dus alleen een eiland in de ruimte. Kookplaat erop, spoelgedeelte erop, werkplek en eventueel een plek om aan te zitten. Dan heb je de vier zijdes in gebruik. Lades erin, eventueel wat kastjes en plankjes er onder, afzuigkap er boven met spotjes en je eiland is klaar. Dit is voor ons mogelijk in de ruimte (om het eiland groot genoeg te maken, want je moet er aan alle vier de zijdes langs kunnen lopen/zitten, dus rekening op 120 cm ruimte of meer). Je apparatuur (oven, koelkast, vrieskast, etc.) komen dan op een andere plek of op/onder het eiland als dit groot genoeg is.
Als kookeiland in combinatie met een werkblad of meerdere werkbladen langs de wanden – je hebt dan zowel een kookeiland als werkbladen apart. Dit is heel mooi en zeer prettig werken want je kunt je apparatuur goed kwijt op de aparte werkbladen, maar kan alleen als je echt veel ruimte hebt, want een werkblad is 60 cm diep, dan nog zo’n 120 cm doorloop en dan pas je kookeiland, om aan de andere kant van het eiland opnieuw die 120 cm doorloop te hebben, of zelfs nog een werkblad. Je hebt dan echt veel ruimte nodig en die ruimte hebben wij niet.
Bovendien zouden wij graag een tafel plaatsen bij de keuken, en dus niet aan het kookeiland gaan zitten. Het kookeiland is dus niet de indeling waar we naar zoeken.
Tip van onze lezers: Als je een eiland neemt, zorg dan voor voldoende ruimte tussen het eiland en de kastenwand erachter zodat beide de deuren helemaal kunnen openen en ze niet botsen.
Rechte keuken opstelling
De rechte keuken is feitelijk de meest eenvoudige vorm van een keuken: een recht werkblad, met ergens daarop of ernaast een kookplaat of fornuis. Wij hebben nu in feite een rechte keuken met twee werkbladen; een ‘= keuken’, als het ware. De rechte keuken is praktisch als de beschikbare ruimte een uitgebreidere keuken niet toelaat, of als het minimale genoeg is. De rechte keuken kan ook in combinatie met een kookeiland worden gebruikt. Je kunt ook twee werkbladen in de ruimte plaatsen zoals bij ons, maar doe dat dan alleen als de ruimte groot genoeg is: je hebt dan aan weerszijden een werkblad en veel diepte en ruimte om te bewegen – en geen hoeken bovendien.
Voor ons is de rechte keuken niet geschikt omdat de ruimte waar de keuken in komt te smal is en we de ruimte dan niet optimaal benutten.
Hoekkeuken opstelling
De hoekkeuken (ook ‘L keuken’ genoemd) is traditioneel en wordt ook gebruikt in combinatie met het kookeiland. Als hoekkeuken alleen is het een zeer veel gebruikte manier om van een vierkante of rechthoekige ruimte een keuken met veel werkblad te maken. De keuken heeft dan twee werkbladen en één hoek. Meestal worden ook bovenkastjes geplaatst boven het werkblad en wordt een hoge koelkast (al dan niet los) naast het keukenblok geplaatst. De hoekkeuken is de ‘voorloper’ van de U-keuken waarbij je twee hoeken en drie zijden hebt.
De L-keuken is voor ons de meest logische opstelling; het creeert een ‘leefkeuken’ in de langwerpige ruimte die wij hebben, en dat is precies wat wij willen. De ‘lange poot van de L’ wordt echt lang, dus veel werkruimte.
Schiereiland keuken opstelling
Een schiereiland keuken kom je ook wel eens tegen – zeker als je zoekt naar ‘droomkeukens’ of gewoon plaatjes van keukens. De schiereiland keuken is in feite een kookeiland tegen een muur gebouwd, of een hoekkeuken waarbij één van de zijden van het blok tegen een wand is geplaatst en de andere zijde ‘los’ staat, als een soort schiereiland dus. Je kunt het schiereiland dan als werkblad gebruiken maar ook als barretje, of beiden. Het hangt van de ruimte af of dit praktisch is, voor ons zou het betekenen dat de keuken via een doorgang te bereiken is en geeft een meer afgesloten keuken, iets dat wij niet willen omdat de ruimte het bij ons niet toestaat. Maar mooi is het zeker, en praktisch bovendien – als het goed past.
U keuken opstelling
De U keuken opstelling leent zich voor vierkante of rechthoekige ruimtes van ten minste 3×3 meter (kleiner kan wel, maar wordt – wat ons betreft – wat krap). Je hebt namelijk aan drie zijdes een werkblad, werkbladen zijn meestal 60 cm diep dus 120 cm (1,2 meter) ben je al kwijt aan weerszijden van de U-vorm. Dan moet er doorloop zijn van ongeveer 200 cm (2 meter) dus aan drie meter breed zit je snel. En dan de diepte: hoe dieper de ruimte hoe langer het werkblad kan zijn, maar er komen ook hoeken dus 60 cm van de diepte wordt ingenomen door werkblad. Je hebt dan 240 cm werkblad over aan de zijden van de U-vorm. Een kookplaat of fornuis meet 60-90 cm breed en je wilt aan weerszijden ruimte hebben om keukengerei neer te kunnen leggen of te snijden. Zo komen wij op de minimale afmetingen van de ruimte van 3×3 meter.
Wij hebben niet de benodigde ruimte voor een U-keuken, al zouden we het wel graag willen.
Woonkeuken
Wij hebben besloten de bestaande (krappe) keuken en de helft van onze serre te gaan gebruiken als keuken. Het wordt dan woonkeuken met L-opstelling. Wij hebben nu een gesloten keuken en dat heeft voor ons veel nadelen: als we aan het koken zijn dan hebben wij geen zicht op de kinderen, we zijn niet in staat prettig met gasten te communiceren en het gesloten karakter van de keuken neemt voor ons eens deel van het plezier van koken weg. Wij kiezen dus nadrukkelijk voor een open keuken. Om zo veel mogelijk werkruimte te creëren kiezen we ervoor woonruimte in te leveren om werkruimte te verkrijgen – omdat wij graag in de keuken staan.
In het volgende artikel zullen we de verschillende onderdelen van de keuken bespreken; van keukenkastjes en -lades tot het aanrechtblad en de spoelbak.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!