Op dit moment zijn wij bezig met het plannen van de aanschaf van onze nieuwe keuken. Omdat vrijwel iedereen in zijn woning een keuken heeft weet ook vrijwel iedereen wat hij/zij wel of juist niet prettig vindt aan die keuken. Graag zouden wij ervaringen ontvangen van iedereen die graag zijn/haar mening deelt over keukens: Wat zou jij iemand die een nieuwe keuken koopt willen aanraden of juist afraden te doen? Welk onderdeel van jouw keuken werkt juist wel of juist helemaal niet goed? Wat zou je absoluut wel of juist absoluut niet opnieuw in je keuken laten plaatsen? Heb je bijvoorbeeld voor een kleur gekozen die je twee jaar later alweer volledige beu bent of raad je een uitgesproken kleur juist aan? Heb je veel geld uitgegeven voor en onderdeel waar je spijt van hebt of waarvan je vindt dat het absoluut zijn geld waard is? Wat zou je anders doen als je terug kon in de tijd en wat zou je hetzelfde doen?
We verzamelen graag alle meningen en vatten deze later samen in een soort advies; voor onszelf maar ook voor anderen die bezig zijn met de aanschaf van een keuken. Uiteraard kunnen inzendingen anoniem of onder pseudoniem.
Dus heb jij een mening over jouw huidige of vorige keuken? Of heb je een plan voor een volgende keuken welke je graag met ons en onze bezoekers zou willen delen? Plaats dan onder dit bericht je reactie of neem contact op via ons contactformulier.
Namens onszelf en vele toekomstige keuken-eigenaars: bedankt!
Wij hebben ’n vierkante spoelbak: nooit meer! Het is ontzettend lastig om schoon te maken en vet blijft in de hoek zitten na het afwassen. Wat we wel erg prettig vinden zijn de scharnieren van onze keukenkastjes; deze kunnen niet tot de gebruikelijke 90° maar 180° open waardoor je je kastdeurtjes echt volledig kunt openen.
Wij hebben een rvs aanrechtblad en dat zouden we niet nogmaals doen. Het is prijzig en je ziet er alles op zoals watervlekken en vingerafdrukken.
Neem een dieper werkblad als je de ruimte hebt, dus niet 60 cm maar 70 of 80. Je hebt dan meer werkruimte en ruimte achter je spoelbakken maar ook meer kastruimte onder je blad en je kunt je bovenkastjes ook dieper maken voor meer ruimte. Bij een U-keuken of L-keuken heb je hoekkastjes: neem een carousel erin want zonder worden die hoekkastjes vrijwel onbruikbaar.
Ja een dieper blad indien mogelijk is een goede tip. Wij hebben 65 cm diep. Dat is voor ons goed genoeg. En ook de carrouseltip is een goede indien je hoekkastjes hebt. Wij hadden in onze oude keuken “niertjes”, deze waren nog mooier. Die trok je zo helemaal de kast uit ! Erg handige oplossing.
Als je een quooker (in feite een kokend water boiler/reservoir) overweegt zou ik indien je de ruimte kan missen tóch voor een Combi (= 7 liter) gaan. Wij zijn voor de normale quooker gegaan (3 liter), die prima functioneert, maar deze heeft dus alleen kokend water. Achteraf misschien een beetje spijt van. De 7 liter combi quooker is natuurlijk groter en neemt meer plek in in je keukenkastje, maar verwarmt wel gelijk ook je “normale” warm water bij, net als een normale close-in boiler. Dat was achteraf wel handig geweest. Nu moet bij “normaal”-warm-water-gebruik de warmtepomp aan het werk. En het duurt dus even voor je in de keuken warm water hebt. De 3 liter quooker geeft natuurlijk wel meteen kokend water als je dat vraagt, maar warm water uit de normale kraan dus wel even. Uiteindelijk is het een keuze.
Ik zou me niet blind staren op allerlei testen (wat ik wel gedaan heb). We hebben spijt van de Siemens apparatuur. De koelvriescombi werkt/koelt erg goed, maar maakt onverwacht meer geluid dan onze oude 12/13 jaar oude AEG. Tevens is de indeling van de siemens koelvriescombi erg onhandig, veel standaard dingen passen net niet lekker.
De “intelligente” stoomoven van Siemens zijn we ook ontevreden over. Ook deze werkt op zich goed. Maar voor je door hebt hoe het ding werkt…. Er zit een boekwerk bij, pff…
Voor je gevonden hebt hoe je zelf een temp en tijdsduur kan instellen, hoe ongebruikersvriendelijk kan je het maken ! Wij vinden het hele menu erg ongebruikersvriendelijk.
Dan de Siemens inductiekookplaat. Wat ons erg stoort (achteraf) is dat je de kruisen/plek waar je de pan moet staan op de pit erg slecht ziet. Onhandig !
De vaatwasser (een XL) en de afzuigkap van SIemens bevallen wel goed.
Let goed op de hoogte van het blad. Een prettige hoogte is iets waar je lang plezier van hebt.
Indien je een eiland neemt, let op dat je wel een beetje doorgang tussen het eiland en het muurgedeelte krijgt. Wij hebben nu een meter ertussen geloof ik en dat is voor ons prima. Minder zou ik niet snel doen.
We hebben een grote rechthoekige spoelbak. Een aanrader. Grote delen of ovenbakken o.i.d. kunnen er in z’n geheel in.
Greeploze keukenkastjes. Echt een modieus iets. Ik vond het persoonlijk niets. Bij kennissen of vakantiehuisjes gezien. Ik vond het wel mooi maar niet prettig. Persoonlijk zou ik aanraden gewoon fijne handgreepjes te nemen.
In ons nieuwbouwhuis moest alles nog aangebracht. Dus ook de vloer. Wij hebben er toen voor gekozen om die paar extra meter vloer gewoon helemaal door te laten leggen (plavuizen). Onze keuken staat dus op de tegelvloer. Achteraf nog steeds een goede keuze dunkt ons.
Waar we ook veel plezier van hebben (maar wel je smaak moet zijn), is de keukenachterwand. Deze hebben we van Bokmerk. Dat is een gepoedercoate aluminium plaat. Goede koop. Hebben we door Bokmerk laten inmeten en later bij levering laten monteren. Heel tevreden mee.
Succes !
Tip voor plaatsing heetwaterkraan-boiler of andere close-in boiler: laat hem plaatsen in de hoek van je L-keuken (daar waar vaak een caroussel wordt geplaatst), of geef iets meer uit voor een plintboiler. Op die manier bespaar je de ruimte die zo’n groot ding inneemt en gebruik je ruimte die anders leeg blijft of noodgedwongen met een relatief dure caroussel wordt gevuld. In de plint kan je ook een radiator (plintverwarming) laten [laatsen indien je capaciteit in de ruimte mist.
Denk bij greepjes voor je kastjes/lades aan dezelfde kleur/materiaal als je kraan – dit geeft een mooi geheel.G
Voor het aanrecht kan ik je vertellen dat ik er veel in mijn leven heb geprobeerd. Goedkope (Ikea-stijl) gaan niet lang mee. Ik zou liever besparen op laden en kastjes (Ikea zou prima zijn) maar met een goed aanrechtblad. Elke natuursteen (graniet, marmer) is duur en wordt snel verpest: olijfolie, wijn wordt geabsorbeerd, citroensap of iets zuurs zal de steen ook verpesten: vermijden!
Staal is zeer professioneel, duurzaam en vrij goedkoop. In veel landen is het het verplichte materiaal voor restaurants, dus elke kookshow wordt ermee gemaakt en ziet er goed uit en werkt uitstekend.
Een ander materiaal dat we in ons vorige huis hadden, is Okite. Ik denk dat het een syntetisch kwarts is of iets dergelijks… wat het ook is, na meer dan 10 jaar was het als nieuw, geen krasje, geen vlekje. Het is veel harder dan staal en absorbeert niets.
Ik denk dat een afwasbare verf in plaats van tegels over het aanrecht geweldig is voor de hygiëne en lage kosten, dat is iets wat ik ook zal doen in ons nieuwe huis, denk ik.
Ik stel ook voor om een vrijstaande koelkast en vriezer te nemen, bespaart geld en werkt in de meeste gevallen beter. Zoals je weet, is het belangrijk dat de koelkastdeur(en) perfect sluiten, wat bijna nooit gebeurt met ingebouwde koelkasten, of misschien gebeurt het eerst maar na verloop van tijd werkt het niet meer. Ook heeft het hout op de deuren de neiging om na verloop van tijd krom te trekken als gevolg van vocht, warmte en koude uit de koelkast wanneer deze is ingebouwd.
Ik heb een fantastische Samsung koelkast, kost ongeveer €900. Voedsel blijft echt 2-3 keer langer goed dan bij mijn oude. Ik zou ook ruim budget reserveren voor een geweldige oven (Miele? – Ik heb Samsung). Koop er een met pyrolitische reiniging, het is geweldig. Ik zou niet te veel uitgeven aan de vaatwasser – ze werken gewoon. Geldt ook voor de afzuigkap; ze maken allemaal veel lawaai en werken niet zo goed, wat je ook uitgeeft. Zelfde voor de gootsteen; gewoon RVS voor weinig (2x afvoer is beter vind ik), en zeker de kraan: gewoon wat werkt, is gemakkelijk te vervangen dus niet te duur.
Hoop dat je er wat aan hebt!
Vertaald van de OKITE® website:
“OKITE®, een speciaal ontworpen oppervlaktemateriaal, is gemaakt van de perfecte combinatie van kwartspolyesterhars en natuurlijke pigmenten. Het geheim van OKITE’s sterkte en duurzaamheid is kwarts, een van de sterkste elementen ter wereld. Door zijn sterkte is het bestand tegen hitte en krassen. De zorgvuldige selectie van kwarts, grondstoffen en hun unieke combinatie maken OKITE® niet-poreus en zeer goed bestand tegen vlekken.”
Inderdaad kwarts, dank voor de tip!
Als je een eiland neemt, zorg dan voor voldoende ruimte tussen het eiland en de kastenwand erachter zodat beide de deuren helemaal kunnen openen en ze niet botsen. Plaats de vaatwasser bij voorkeur ook dicht bij (naast) de spoelkast. Je hebt daar al een water aansluiting en een afvoer en het spoelt makkelijk sommige spullen even schoon waarna je ze meteen in de vaatwasser zet en je niet met druipende dingen hoeft over te steken of verderop in je vaatwasser te zetten. Zorg ook voor een schoonmaakopening in de afvoer (zo’n uitloop met een dop) als de boel wat verstopt raakt door vuil en vet kun je het via die aansluiting makkelijk schoon maken. Zorg voor voldoende stopcontacten. We hebben er een geintegreerd in het aanrechtblad maar ook onder het blad, bij het ‘bar’ of zitgedeelte waar je nog wel eens met een laptop zit of een telefoon kunt opladen.