Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:
Er is ons verteld door een verkoper dat je altijd nieuwe pannen moet kopen als je op een inductieplaat gaat koken. De reden volgens hem is dat je veel meer electriciteit gaat verbruiken en dat het voordeel van inductie dan teniet wordt gedaan ook al zijn dit pannen die voor inductie gebruik geschikt zijn is dit waar?
Geachte heer/mevrouw D.,
Bedankt voor uw bericht.
Voor zover ik weet verbruik je niet méér energie als je oude pannen gebruikt op inductie, dit geldt wél als je oude pannen gebruikt op de keramische kookplaat. Op de keramische kookplaat is sprake van pan-op-plaat-contact, dus warmte wordt overgegeven van de plaat naar de panbodem, dus hoe vlakker ze beiden zijn, hoe efficienter de overdracht van energie. Bij inductie is geen sprake van pan-op-plaat-contact; warmte wordt opgewekt in de pan, dus of die nu krom of recht is, oud of nieuw: als er energie in de pan wordt opgewekt is dat gewoon energie die wordt opgewekt, heeft met oud of nieuw niets te maken.
Maar ik weet niet of de verkoper kennis heeft die ik niet heb, wellicht heeft hij natuurkunde gestudeerd en weet hij iets dat ik (en de rest van de wereld) nog niet weet? Een beetje flauw natuurlijk, maar ik ben niet alwetend, dus ik kan niet uitsluiten dat hij iets weet dat ik niet weet en dus ook niet of het waar is wat hij zegt. Wel is het zo dat dit verhaal over nieuwe pannen al zeer lang de ronde doet en zeer hardnekkig is.
Als u meer uitleg wilt over dit onderwerp en andere misverstanden over koken op inductie, kijk dan eens hier.
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen en wens u veel plezier in de keuken!
Geef een reactie