Cacaobonen die worden geplukt smaken nog amper naar cacao, laat staan chocolade. Maar de gist die van nature op de pulp om de bonen leeft bepaalt grotendeels de smaak. Maar omdat dit een natuurlijk proces is valt er weinig te controleren: hoe voorkom je dat een bepaald gist wel en een ander niet op je cacacobonen gaat ‘wonen’?
Aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en van de KU Leuven heeft men het voor elkaar gekregen om met sterke giststammen, die de smaak van de cacaobonen bepalen, de smaak van cacao gecontroleerd te beinvloeden. Nu kennen we cacao, binnenkort vele honderden soorten net zoals met koffie, bier en wijn?
Nieuwe varianten van gist maken brede waaier aan chocoladesmaken mogelijk
“De nieuwe varianten van gist die we genereerden, maken het mogelijk om een hele waaier aan chocoladesmaken te maken. Een beetje te vergelijken met wijn, thee en koffie”, zegt Dr. Jan Steensels. De resultaten van het onderzoek verschenen op 20 november in het vaktijdschrift “Applied and Environmental Microbiology”
De onderzoekers zochten naar krachtige giststammen die kunnen concurreren met de vele giststammen die interfereren tijdens het fermentatieproces van de cacaobonen. “Na de oogst worden de cacaobonen verzameld in grote plastic dozen of zelfs opgestapeld in grote hopen op de grond in de boerderijen waar ze geteeld zijn. Een papperige pulp omringt de bonen en wordt gefermenteerd door gisten en bacteriën. Elke gistsoort aanwezig in de omgeving kan tijdens dit proces in dit mengsel belanden, waardoor de chocoladeproducent weinig controle behoudt over de uiteindelijke smaak. Maar sterke giststammen kunnen de andere microben overtroeven en zo een ongewenste variatie in smaak voorkomen”, zegt onderzoekster Esther Meersman.
Lees verder: Nieuwe varianten van gist maken brede waaier aan chocoladesmaken mogelijk
Reageren op bovenstaand nieuws over Nieuwe varianten van gist maken brede waaier aan chocoladesmaken mogelijk of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!