Of je het nu leuk vindt of niet: aan ons voedsel wordt continu gesleuteld. Je kunt het negatief bekijken en stellen: de natuur doet wat het doet goed, dus blijf daar van af. Je kunt het ook positief benaderen en stellen: mooi als we bananen kunnen kweken die langer houdbaar zijn, dan hoeven we minder weg te gooien en kunnen we de groeiende wereldbevolking blijven voeden. Ik ben van het laatste type: waarom niet uitvinden wat kan, ontdekken wat mogelijk is en zo proberen vooruit te komen? Natuurlijk: voorzichtigheid is geboden, maar als we ons voedsel niet aanpassen dan wordt het lastig om te blijven leven zoals we dat nu doen. En “waar houdt het op” werd ook gezegd toen de eerste auto werd uitgevonden, dus dat argument heeft wat mij betreft ook weinig waarde. Ik denk dat op maat gemaakt voedsel de oplossing is om gezondheidsproblemen zonder medicatie te kunnen oplossen of zelfs voorkomen, en die kan gaan we gelukkig wel op.
‘Over 20 jaar is ons voedsel flink veranderd’
In 2050 moeten we naar schatting twee miljard extra monden voeden, terwijl we ook nog eens langer leven en de invloed van klimaatverandering toeneemt. Willen we op dezelfde voet verder leven, dan moeten we daar nu al over nadenken.
Het onderzoeksinstituut ‘Wageningen Food & Biobased Research‘ doet daarom uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat we met meer mensen gezonder oud kunnen worden. Zo zoeken ze naar alternatieven om voedsel efficiënter te kunnen kweken en gezonder kunnen maken.
Speciale voeding voor iedereen
Van dat laatste merken we nu al de eerste effecten, zegt Judith van der Horst, groepshoofd van de onderzoeksafdeling Consumer Science & Health. Steeds meer producten worden speciaal voor een bepaalde doelgroep gemaakt.“Van oudsher is voeding voor iedereen, maar er is een verschuiving gaande naar doelgroepvoeding: we hebben speciale voedselproducten voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen, als bijvoorbeeld yoghurt en margarine. In de toekomst gaat dat alleen maar toenemen”, legt ze uit.
Yoghurt en pasta’s met meer eiwitten
Vaak gaan gezondheid en een veranderende wereld ook hand in hand. Zo werkt een onderzoeksgroep aan het zoeken naar alternatieve eiwitbronnen van goede voedingswaarde die vergelijkbaar is met vlees. “Dat is nodig omdat in de toekomst minder vlees op de markt is vanwege de toenemende vraag. We hebben deze bouwstoffen echter nog wel gewoon nodig, onder andere voor de opbouw van spieren”, vertelt Van der Horst.Daarnaast kan het bepaalde doelgroepen helpen om langer gezonder te blijven, vertelt ze. “Ouderen hebben bijvoorbeeld te maken met botontkalking en een afnemende spiermassa. Daarnaast kunnen ze soms minder goed kauwen en eten. Door eiwitten en micronutrienten aan bijvoorbeeld yoghurt toe te voegen kunnen we inspringen en ze te helpen met speciale producten.”
Gezonder eten
Deze eiwitten worden uit verschillende andere eiwitrijke producten gehaald, zoals insecten, algen en paddenstoelen. Komende jaren onderzoeken de onderzoekers of deze net zo voedzaam, gezond en goed verteerbaar zijn als eiwitten die we nu al eten. “Al deze zaken worden uitgebreid getest: eerst uitgebreid in een lab. Uiteindelijk, als alles veilig is, toetsen we het nog een keer met mensen”, vertelt ze.
Lees verder: ‘Over 20 jaar is ons voedsel flink veranderd’

Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Over 20 jaar is ons voedsel flink veranderd’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!