Volgens een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit is de helft van Chinese keukens in Nederland niet op orde en werden waarschuwingen en boetes uitgedeeld, in de ergste gevallen werden keukens gesloten. Dit bracht RTL na een WOB verzoek in verband met het rapport van de NVWA. Er zijn in Nederland 2300 Chinese restaurants en dit zijn de populairste restaurants van het land.
Chinese keukens in Nederland populair maar vies
De reden dat de Chinese keuken zo populair is komt waarschijnlijk doordat de maaltijd altijd zeer gevarieerd is en dat je veel eten krijgt voor een relatief klein bedrag. Daarbij komt ook dat de bediening vaak zeer netjes is; geen onzinverhalen aan je tafel, er wordt netjes ‘mevrouw/meneer’ gezegd en als je wilt krijg je zelfs je jas aangereikt bij vertrek. Deze dingen zijn een uitzondering in de meeste andere restaurants in de grote steden, uitgezonderd de restaurants in het hogere segment. Vaak bestaat de bediening in restaurants in Nederland uit studenten die niet weten wat Chablis is, je vragen of “het gesmaakt” heeft en als je dan zegt dat het wat tegenviel ze geen idee hebben wat te doen, want “wat zeg jij nou?”.De Amerikaanse comedian Seth Meyers noemde dit “the ‘I genuinely fucking hate you’ attitude” die je in de Nederlandse Horeca tegenkomt, en dat dekt de lading wel (en is misschien de oorzaak van de omzetkrimp).
Top!
Zo is mij recent gevraagd of ik “even op ons” wilde gaan stemmen op een website, dan kon het restaurant iets winnen, ik kreeg een flyer in de hand gedrukt. Dit was vlak nadat een van mijn tafelgenoten het verkeerde gerecht kreeg voorgeschoteld, wij in een gesprek werden onderbroken of “wij nog wat wilde drinken” (de bediening had het te druk om even te wachten op een goed moment, de drukte zat waarschijnlijk in zijn hoofd) en niemand van de bediening leek te weten hoe de ‘wijken’ waren ingedeeld met als gevolg dat wij de communicatie in goede banen moesten leiden:”nee uw collega heeft dat al gevraagd”, je kent het wel.
Het ergste is nog dat als je vertrekt, je weet dat het personeel het idee heeft dat ze jouw gezelschap een fan-tas-ti-sche avond hebben bezorgd, wat ab-so-luut niet het geval is. Als ze uberhaupt al een idee hebben. En dit was geen eetcafe, (al dacht het personeel van wel), want het eten was netjes, aantrekkelijk opgemaakt en smaakte erg goed. Jammer dat een goede keuken zulke slechte bediening heeft, dachten wij nog.
Weinig (bediening) voor veel
Als de bezoeker van de Nederlandse Horeca weer als gast wordt behandeld en niet langer als ‘werkonderbreking met geld’ wordt gezien dan gaan mensen misschien weer eens eten bij iets anders dan de Chinees. Het is toch wel tekenend dat Nederland de Chinees (met kans op voedselvergiftiging) prefereert boven andere restaurants. Is het personeel in niet-Chinese restaurants misschien zo chagrijnig en ongeinteresseerd omdat ze na sluiting moeten schoonmaken en de medewerkers van Chinese restaurants niet? Misschien moeten de Chinezen eens bij de Nederlandse restaurants gaan kijken hoe er schoongemaakt moet worden, en kan het personeel van de Nederlandse restaurants eens in de leer gaan bij de Chinezen voor klantvriendelijkheid, gastvrijheid en dienbaarheid.
Intussen kook ik liever zelf, dat scheelt een hoop frustratie (en geld).
Reageren op bovenstaand nieuws over Chinese keukens in Nederland populair maar vies of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!