Een schijfje citroen in je glas water, bruisend bronwater of frisdrank? Altijd een luxe en nèt dat beetje extra smaak, toch? Volgens microbioloog Philip Tierno kan je het toch maar beter achterwege laten, want die schijfjes citroen kunnen nog wel eens de oorzaak zijn van je maag- en darmklachten een uurtje later. Uit onderzoeken blijkt dat personeel in de Horeca niet altijd de handen wast na toiletbezoek en zeker niet altijd de handen was voordat een schijfje citroen uit het bewaarbakje in jouw glas drinken wordt geplonsd. En die bacteriën vermenigvuldigen zich er lustig op los. Professor Tierno schreef er een boek over.
Daarom vraag je beter geen schijfje citroen voor je glas water
Blijkbaar zijn niet alleen de borrelnootjes op café een broeihaard van bacteriën, maar delen ook de schijfjes citroen in diezelfde miserie. Volgens Philip Tierno, professor microbiologie en auteur van ‘The Secret Life of Germs’, bewijzen zijn testen dat heel wat citroenpartjes besmet zijn met huidschilfers, vocht afkomstig van de luchtwegen (lees: snot en speeksel) en restanten van uitwerpselen.
Uit een studie uit 2007, waarbij schijfjes citroen in 21 verschillende restaurants getest werden, was al gebleken dat zowat 70 procent van de geteste schijfjes besmet waren met bacteriën, waarvan sommige schadelijk waren. “Mensen raken de citroen aan, snijden hem, doen de citroen in een voorraadbakje en nemen hem later opnieuw vast om hem in je glas te doen”. Je kan de citroen nog zo vaak wassen, dat heeft weinig zijn wanneer de horecamedewerkers hun handen niet regelmatig wassen. “Handen wassen gebeurt vaak te weinig, zeker na een toiletbezoek. Er zijn veel studies die dat uitwijzen”, zegt Tierno.
Het goede nieuws? Als je een alcoholisch drankje bestelt, zal de alcohol de bacteriën doden. Al geldt dat niet voor mixdrankjes, waar de alcohol gemengd wordt met frisdrank en dus niet sterk genoeg meer is voor de bacteriën.
Bron: Daarom vraag je beter geen schijfje citroen voor je glas water
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!