Voor de tweede keer heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst opgesteld van de 50 meest gezonde gerechten en ingrediënten. Leuk zo’n lijstje natuurlijk, maar interessant wordt het als we ook weten waarom het gezonde gerechten of ingrediënten zijn, en gelukkig hebben ze dat er bij gezet. Hieronder het tweede deel van de lijst, deel 1 vind je hier.
De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 2
Paardebloem blad
Bladgroente zoals paardebloemblad zijn rijk in vitamine C en B, calcium, ijzer en kalium. Goed voor je spieren en botten dus. Lekker in salades
Paarse aardappelen
Aardappelen zijn rijk in kalium, een belangrijke stof voor het reguleren van de bloeddruk. Paarse aardappelen zijn daarop geen uitzondering en hebben bovendien een leuke kleur die wordt veroorzaakt door anthocyanine, een stof die het risico op hart- en vaatziekten helpt verkleinen.
Edelgist
Ik kende het niet, maar edelgist blijkt gezond en lekker. Edelgist smaakt nootachtig en kaasachtig maar het echt voordeel zit ‘em in de gezondheid. Het is een eiwit dat alle negen essentiële aminozuren en zink, selenium, vitamine B, eiwitten en vezels bevat. Het is een zogenaamd inactieve gist die voor de voedselconsumptie gekweekt wordt. Het is erg lekker op popcorn (ook gezond!) maar je kunt het ook door de pesto doen, over de bloemkool, door de aardappelpuree, boerenkool of spinazie.
Oesters
Oesters zijn een grote bron van eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer, calcium, zink en vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor het gezond houden van de zenuwen en bloedcellen in het lichaam. De lustopwekkende eigenschappen van oesters zijn helaas nooit wetenschappelijk aangetoond, maar dat mag de pret niet drukken, toch?
Mango
Ik vind mango heerlijk: zoet en een lekker zachte structuur. Mango’s zijn mooi van kleur en zitten vol met vitamines, waaronder vitamine A, belangrijk voor de ogen. Mango is lekker gewoon als fruit, door een sapje of bijvoorbeeld met brie als nagerecht.
Aardbei
Aardbeien zijn een goede bron van vitamine C en andere voedingsstoffen die betrokken zijn bij het metabolisme en de gezondheid van de botten. Ze bevatten ook veel van een subtype van flavonoïden genaamd anthocyanen, waarvan wordt verondersteld dat ze het hart gezond houden. Een studie uit 2013 onder 93.600 vrouwen toonde aan dat vrouwen die meer dan drie of meer porties van 1/2 cup aardbeien en bosbessen per week aten een lager risico hadden op een hartaanval.
Of ze de aardbeien met chocola aten is niet duidelijk, maar dat aardbeien ook nog eens heel lekker zijn is geen nieuws.
Bramen
Bramen bevatten veel vezels en die zijn behalve gezond ook vullend, dus je hebt langer een vol gevoel na het eten waardoor je minder snel weer wilt eten. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en K en zijn ze erg lekker. Onderzoek heeft ook lichamelijke en zelfs geestelijke voordelen van het eten van bramen aangetoond. Het immuunsysteem blijkt baat te hebben bij het eten van bramen. Wilde bramen groeien in Nederland volop, dus geen enkele reden om ze eens te gaan plukken of gewoon in je tuin te laten groeien.
Artisjok
Artisjokken hebben een vlezige structuur, en de groenten zijn is erg gezond, rijk aan foliumzuur, vezels, vitamine C, vitamine K en een overvloed aan antioxidanten zoals quercetine en anthocyanen. Als je een verse artisjok koopt, kies er dan een die zwaar en stevig is.
De bereiding van verse artisjokken is wat tijdrovend maar het is wel erg lekker en gezond, dus dat mag best wat tijd kosten, toch?
Zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde kool die vezels en vitaminen bevat, en is onderdeel van een gezonde maaltijd. Gefermenteerde groenten zijn op dit moment erg ‘in’ en zuurkool verdient het ook weer erg populair te worden. Deze kool bevat ijzer, mangaan, koper, natrium, magnesium, calcium en eiwit. Daarnaast bevat zuurkool probiotica die de darm en de spijsvertering ten goede komen.
Spaghettipompoen
Spaghettipompoen bevat veel water, weinig calorieën, veel vitamine A, calcium, vitamine C en vezels. Het leuke aan deze pompoen is dat hij erg dradig is, en je kunt dan ook de spaghetti (de pasta dus) vervangen door deze pompoen. Het ziet er niet precies hetzelde uit, maar het is wel erg lekker met pastasaus en groot voordeel: het is veel gezonder dan pasta.
Lees verder: deel 3
Reageren op bovenstaand nieuws over De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 2 of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!