Voor de tweede keer heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst opgesteld van de 50 meest gezonde gerechten en ingrediënten. Leuk zo’n lijstje natuurlijk, maar interessant wordt het als we ook weten waarom het gezonde gerechten of ingrediënten zijn, en gelukkig hebben ze dat er bij gezet. Hieronder de nummers 21 tot en met 30 van de lijst. (Eerder verschenen Deel 1 en Deel 2).
De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 3
Appels
Wie zijn lijf bewaart, bewaart geen rotte appel is een mooi spreekwoord wat niet voor niets met gezondheid te maken heeft. Appels zijn namelijk erg gezond en kunnen door de hoeveelheid aan vezelfs je cholestrol zelfs verlagen. Dankzij die vezels houdt je ook je stoelgang gezond en wil je niet perse gezonder maar wel minder eten, geniet dan elke dag van een appel. Uit een studie is gebleken dat wanneer je een appel eet, je 15% minder eet bij je volgende maaltijd
Kabeljauw
In Nederland is kabeljauw een van de meest gekochte witvis. Kabeljauw kan gebruikt worden in verschillende gerechten zoals een ovenschotel of een pasta gerecht en is het hele jaar voor een schappelijke prijs verkrijgbaar in supermarkten en bij de visboer. Kabeljauw is niet zo vet als bijvoorbeeld haring maar de vetten waar kabeljauw onder andere uit bestaan zitten vol met omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren helpen hart en vaatziekten voorkomen. Kabeljauw is een prima vis om minstens een keer per week te eten en je gezondheid daarmee te verbeteren.
Rabarber
Wanneer ik aan rabarber denk dan denk ik aan herfst. Een heerlijke rabarbertaart of een compote op tafel met een kopje kaneelthee erbij. Lekker en knus. Rabarber is niet alleen lekker, het is ook mooi. De roze tot rode stelen zijn een plaatje op tafel. Het groen van de bladeren steekt mooi af tegen de roze rode kleur van de stelen maar zijn zeker niet om op te eten. De bladeren worden omschreven als giftig en veroorzaken op zijn minst nare pijn in je buik. De stelen zijn heerlijk en gezond. Er zitten veel vitaminen in zoals vitamine K en D.
Rode bieten (en de bladeren)
Rode bieten gebruik ik vaak in salades maar wist je dat de bladeren van de rode biet ook lekker en gezond zijn? Bietjes zitten vol vitamine A en K en bevat veel calcium. Wanneer ik mijn groente weer koop op de markt zal ik uitkijken naar rode biet met blad, leuk om weer eens iets anders met mijn salade te doen en ontzettend leuk om te maken voor gasten.
Paarse bloemkool
De paarse kleur van deze bloemkool komt van anthocyanen, plantaardige kleurstoffen. Ik heb onlangs paarse bloemkool zien liggen in de supermarkt. Het ziet er prachtig uit maar is vaak wel erg duur. Na wat onderzoek over deze groente overweeg ik hem wel te kopen. De paarse bloemkool zit namelijk vol vitamine C, foliumzuur, vitamine B6 en vitamine K. Dat is natuurlijk al erg gezond maar paarse bloemkool is ook nog eens erg laag in calorieen. Past prima in mijn voornemen gezonder en bewuster te leven. Wanneer ik de paarse bloemkool ga bereiden wil ik hem stomen zodat er min mogelijk vitaminen verloren gaan.
Andijvie
In een stamppot of ovenschotel vind ik andijvie het lekkerst. Andijvie is cholestrol verlagend door de vezels die erin zitten. Goed voor je hart en je stoelgang. Naast de vezels bevat andijvie ook kalium, vitamine B en ijzer. Rauw vind ik het wat bitter smaken maar gebakken wordt het wat zoeter en nootachtig. Heerlijk met een biefstuk of een gevulde kip.
Doperwten
In blik of pot zijn doperwten goed te verkrijgen. Maar wist je dat ze ook zonder toevoegingen te koop zijn en rauw erg lekker en knapperig smaken? Laat ze alleen niet te lang liggen, wanneer ze oud worden smaken ze wat melig wat jammer is want vers zijn ze knapperig en heerlijk sappig. Doperwten zitten bomvol vitamine A, K en C en zijn heerlijk in lichte salades.
Mais
De zomers gele kleur van mais doet me denken aan barbecue en mexicaanse gerechten. Hoewel hoog in suikers heeft mais ook veel gezonde eigenschappen. Vooral vitamine B1 is goed vertegenwoordigd in mais en luteine en zeaxanthine in de mais zorgen voor gezonde ogen.
Pompoen
Een pompoen is niet alleen leuk om uit te hollen voor Halloween maar is ook een gezonde groente om te eten. De pompoenzaadjes zitten vol kalium en magnesiun en het vruchtvlees is rijk aan beta carotene wat goed is voor het imuunsysteem. Heb je een iets te vlotte stoelgang, eet dan pompoen want de vezels en proteinen zijn goed voor een gezonde stoelgang.
Kimchi
Kimchi is een Koreaanse sla. Het zit vol vitamine A, B en C. Net als zuurkool zit kimchi vol probiotica wat goed is voor de spijsvertering.
Lees verder: deel 4
Reageren op bovenstaand nieuws over De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 3 of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!