Voor de tweede keer heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst opgesteld van de 50 meest gezonde gerechten en ingrediënten. Leuk zo’n lijstje natuurlijk, maar interessant wordt het als we ook weten waarom het gezonde gerechten of ingrediënten zijn, en gelukkig hebben ze dat er bij gezet. Hieronder de nummers 31 tot en met 40 van de lijst. (Eerder verschenen Deel 1, Deel 2 en Deel 3).
De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 4
We beginnen met…
Olijven
Olijfolie is een veelgebruikte olie en past perfect in een gezond dieet. Alhoewel, het verhit weer ongezond is. Echter, dit stukje gaat over de bron van de olie; olijven! Deze vrucht bevat hoge concentraten van gezonde vetten, en hier kunnen je hart en hersenen van profiteren. Ook helpt het je gewicht onder controle te houden. Uit onderzoek is gebleken dat olijven een goede bron is van antioxidanten. Dit voorkomt onder andere slechte cholesterol. Daar olijven gefermenteerd worden, zijn het een bron van darm-vriendelijke bacteriën. Andere gefermenteerd voedsel is, sojasaus en tempé.
Ik gebruik olijfolie vooral over salades, de extra virgine persing. Olijfjes zijn heerlijk bij het ontbijt (dat is echt Turks/Mediterraans). Of lekker als snack bij een wijntje.
Asperges
De asperge is een goede bron van foliumzuur, dit is essentieel voor diverse lichaamsfuncties. Ook bevat het vitamine A, C en K. Bereid je asperges zo snel mogelijk na aankoop. Doe de asperges in een schaal waar ze helemaal recht in passen, bijvoorbeeld een ovenschaal. Laat ze ongeveer 9 minuten liggen in bijna kokend water, om de voedingswaardes te behouden. Dus van het vuur af! Breng het water op smaak met een laurierblad, zout en wat schijfjes citroen. Gepocheerd eitje erbij, hmmm! Aspergeseizoen is helaas wel kort, namelijk officieel vanaf de tweede donderdag van april tot eind juni.
Vijgen
Deze vrucht bevat hoge concentraties vitamine A en C. Ze hebben een unieke smaak, waardoor ze zowel in zoete, als hartige gerechten lekker zijn. Vermijd vijgen met blauwe plekken, maar ze moeten wel beetje zacht zijn. Het is lekker om zo als vrucht te eten. Maar ook heerlijk bij havermout. Of partjes gewikkeld in serranoham/parmaham als aperitief.
Koolraap
Dit eigenaardig uitziende knolgewas is een bleekgroene of paarse bol, die meerdere stengels ontspruit met donkere bladen. Alle delen van dit gewas zijn eetbaar. Koolraap is familie van de broccoli en bloemkool, en is rijk aan vezels en kalium.
Nadeeltje is het schillen.. Een makkelijke manier volgens mijn man is: zet de koolraap op een boor, hou een dunschiller er langs. De boormachine roteert het voor je, en het is nog best leuk om te doen ook!
Varkenshaas
Varkenshaas is nu gecertificeerd door de American Heart Association met een “hart check” markering. Dit certificaat geeft aan dat hij in aanmerking komt als een extra mager en gezond voor het hart stukje vlees. Daarnaast is een uitstekende bron van eiwitten, vitamine B en zink.
Koffie
Er wordt heel wat gespeculeerd over hoeveel koffie je nou zou mogen drinken. Een onderzoek onder 130.000 volwassenen wees uit dat er geen bewijs is dat koffie het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Al geruime tijd zijn er speculaties dat het in verband gebracht kon worden met hart- en vaatziekten of kanker. Feit is dat koffie een complexe drank is met honderden verschillende verbindingen. Sommige van die verbindingen zijn antioxidanten die weer zijn gekoppeld aan een lager risico op type 2 diabetes, Alzheimer en leverkanker, aldus Romano. Houd er rekening mee, dat is zonder toegevoegde suiker en room. Doe mij maar een nog een bakkie dan..
Kombucha
Deze gefermenteerde drank is rijk aan probiotica. Dat zijn gezonde bacteriën waar je darmen profijt van hebben, helpen mee aan een gezonde spijsvertering, en verhoogt de opname van voedingsstoffen in de voeding.
Boekweit
Een volkoren graan, die van nature glutenvrij is, is rijk aan vezels en is een compleet eiwit. Je kunt er lekkere koekjes, pannenkoeken en brood mee maken. Leuk feit: dit wordt gebruikt om sobanoedels te maken. Dit zijn hele dunne Japanse noedels.
Gemberwortel
Deze wortel is een natuurlijke remedie voor misselijkheid en reisziekte. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde. Niet alleen heeft het een unieke smaak, het bevat ook verbindingen zoals beta-caroteen en capsaïcine. Deze zijn bevorderlijk voor alle soorten van genezing en immuun ondersteunende wonderen voor het lichaam. Maak er eens een lekker kopje chai van!
Tahini
Tahini is gemaakt van gemalen sesamzaad. Het is een goede manier voor het verkrijgen van calcium, ijzer, kalium en vitamine E. Slechts een eetlepel heeft 110 mg fosfor, wat essentieel is voor de vorming van botten en tanden. Het bevat ook B-vitaminen, welke helpen met zenuw signalering, normale hartslag en spiersamentrekkingen.
Voor vega’s is dit een van de beste producten om vleesconsumptie te vervangen. Meng eens 2/3 tahin en 1/3 druivenstroop om lekker wat Turks brood in te dippen. Lekker en gezond!
Lees verder: deel 5
Reageren op bovenstaand nieuws over De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 4 of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!