Voor de tweede keer heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst opgesteld van de 50 meest gezonde gerechten en ingrediënten. Leuk zo’n lijstje natuurlijk, maar interessant wordt het als we ook weten waarom het gezonde gerechten of ingrediënten zijn, en gelukkig hebben ze dat er bij gezet. Hieronder de nummers 41 tot en met 50 van de lijst. (Eerder verschenen Deel 1, Deel 2, Deel 3 en Deel 4).
De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 5
We beginnen met een persoonlijke favoriet;
Basilicum
Basilicum, een lid van de mint familie, is de ster ingrediënt in pesto. De olie-extracten van basilicum bladeren bevatten antioxidanten die ontstekingen bestrijden en ook rijk aan vitaminen is. Een eenvoudige manier om een vleugje ervan toe te voegen aan vele recepten, en het gaat goed gepaard met hartige gerechten. Heerlijk in een pastasaus of een aantal blaadjes in je salade voor een frisse smaak.
Pistachenoten
Naast gezonde vetten voor het hart, zijn pistachenoten rijk aan antioxidanten, zoals luteïne, beta-caroteen en gamma-tocoferol. Ze zijn ook rijk aan vitamine A, wat belangrijk is voor
zicht en goede orgaanfunctie. Ze zijn heerlijk en verrassend licht voor een noot: 50 pitten zijn slechts ongeveer 160 calorieën. Eet het uit het vuistje, of strooi ze over een salade.
Spelt
Spelt is een steeds populairder wordende graan, vanwege de voedingswaarde. Spelt bevat complexe koolhydraten en is rijk aan, zowel oplosbare als onoplosbare vezels, vitamine B2, niacine, mangaan, thiamine, koper en magnesium. Het bevat ook vetzuren en aminozuren, die belangrijk voor lichaamsfunctie zijn.
Eerst kon je spelt brood alleen bij een bakker kopen. Nu zie je het als vast onderdeel in het assortiment van de meeste supermarkten.
Zonnebloem zaad
Zaden, zoals zonnebloempitten bijvoorbeeld, zijn rijk aan vitamine E. De antioxidanten die het bevat, zijn goed voor het immuunsysteem . Een ons van droge geroosterde zonnebloempitten bevat 7,4 mg vitamine E, dat is 37% van de dagelijkse waarde. Lekker voor over salades of in brood. Maar ook een heerlijke snack om te knabbelen tussendoor.
Peterselie
Peterselie is rijk aan vele essentiële vitaminen die een rol spelen voor gezonde botten, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit kruid bevat ook flavonoïden, een ander woord voor antioxidanten. Je kunt een peterselie plantje kopen in de meeste supermarkten. Dit staat niet alleen leuk in de keuken, maar is ook nog handig en gezond.
Chili vlokken
Als chili pasta een beetje te pittig is naar je smaak, kun je ook een vleugje chili vlokken toevoegen aan je gerecht. Het kan vrijwel in alle hartige gerechten toegevoegd worden. Onderzoek heeft aangetoond dat pittig eten zorgt voor een verzadigd gevoel en het verhoogt je calorieverbranding. Nog een mooi extraatje is, je wordt gelukkig van pittig eten! Je lichaam herkent de hitte namelijk als pijn, en gaat het gelukshormoon endorfine aanmaken om dit tegen te gaan.
Munt
De aromatische kruid heeft verbindingen in de bladeren die al eeuwen worden gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen. Munt draagt hoogst waarschijnlijk bij aan antimicrobiële effecten en antivirale effecten.Het is een rustgevende kruid met een unieke smaak om mee te koken en voor in een drankje of thee. Er zijn veel verschillende soorten, van groene munt tot Apple mint. Ik vind het in de zomer heerlijk om een glas ginger ale met veel ijs en een takje munt te drinken.
Wortels
Wist je dat wortelen in vele verschillende kleuren komen, zoals rood, paars en geel? De bekende oranje wortelen bevatten vitamine A, die essentieel is voor gezond zicht. Kleurrijke wortelen bevatten ook andere gezonde antioxidanten zoals lycopeen en bètacaroteen pigment. Lycopeen is hetzelfde pigment dat tomaten hun helder rode kleur geeft. Ook wordt dit pigment in verband gebracht op een lager risico van bepaalde kankers.
Rauwe pindakaas
Pindakaas is je vriend! Kies niet voor een vetarme versie. Het geeft een goed voldaan gevoel en barst van vezels en eiwitten. Een klein beetje kan een echte zoetekauw een lange tijd een voldaan gevoel geven.
Ik eet pindakaas altijd graag met wat plakjes komkommer, of wat honing op brood.
Amarant
Hoewel het vaak wordt aangeduid als een korrel, is het eigenlijk een zaad. Het is rijk aan vezels en van nature glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen met coeliakie. Bovendien is het een compleet eiwit en bevat cholesterolverlagende vezels. Het is een prima vervanger voor bijvoorbeeld rijst. Maar je kunt het ook gebruiken in een couscous gerecht. Gebruik het bijvoorbeeld in dit recept in plaats van couscous.
Reageren op bovenstaand nieuws over De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 5 of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!