Voor mij is de EU een noodzakelijk kwaad; regels zijn nodig, al maakt men er soms echt wel een potje van, zoals bij dat voorstel olijfolie zonder etiket in een restaurant te verbieden (die regel werd gelukkig teruggedraaid). Regelmatig komen er ook goede regels uit Brussel, en dit keer is dat een regel die bepaalt wat een ‘portie’ precies is. Nu is het zo dat een fabrikant zelf mag definiëren wat een portie is, en dus zie je dat de ‘aantal calorieën per portie’-informatie op verpakkingen vaak heel verwarrend kan zijn. In 2017 worden hier regels voor ingevoerd. Wat is er aan de hand?
De waarheid achter die schaamteloze portie-mededeling
Fabrikanten weten met zo’n mededeling de echte, vaak hoge suiker- en caloriegehaltes van voedingsmiddelen succesvol te camoufleren. Een portie chips heeft 162 calorieën, een portie pinda’s 177. Dat klinkt heel redelijk. Maar hoe groot die portie is? En hoeveel calorieën het gekochte product totaal bevat?
Informatie over voedsel is vaak verwarrend. Natuurlijk moeten producenten op alle levensmiddelverpakkingen vermelden hoeveel suiker, vet, eiwit, zout, koolhydraten en calorieën het product bevat. Vaak doen ze dat per 100 gram of 100 mililiter. Inzichtelijk wordt de voedingswaarde daarmee niet. Veel fabrikanten plaatsen namelijk nog een tweede tabel – meestal prominent aanwezig – op de verpakking die een ‘inzicht’ moet geven over de waardes per portie. Daarmee wordt de consument echter eenvoudig op een dwaalspoor gezet, want met een zekere willekeur wordt bepaald hoe groot zo’n portie is.
Voedingsdeskundige Daniela Krehl waarschuwt dat de grootte van een portie door fabrikanten opzettelijk zeer klein wordt gehouden om de hoeveelheid vet en calorieën zo uit te laten komen dat de etenswaren niet als ongezond overkomen. En zo gelooft de consument dat suikerhoudende koekjes helemaal geen dikmakers zijn, omdat een portie slechts 53 calorieën bevat. Met een portie bedoelt de fabrikant echter enkele koekjes. De vraag is natuurlijk of dat echt de hoeveelheid is die een gemiddelde consument tot zich neemt. Daadwerkelijk hebben tests laten zien dat producenten en consumenten zeer verschillende opvattingen hebben over de omvang van een portie.
Natuurlijk biedt de voedingswaarde per 100 gram wel enig inzicht en wordt de consument in de gelegenheid gesteld gelijksoortige producten met elkaar te vergelijken. Daarbij schijnen consumenten weliswaar uit routine en gemak graag te grijpen naar het hun bekende lievelingsproduct. Echter, als de voedingswaarde eenvoudig en goed zichtbaar te lezen is dan beïnvloedt dat de keuze wel degelijk. In de VS heeft een test bij koffieketen Starbucks aangetoond dat consumenten eerder een caloriearm product kiezen als het aantal calorieën van een drankje bij de aankoop wordt medegedeeld.
Lees verder: De waarheid achter die schaamteloze portie-mededeling
Het is goed dat verpakkingen duidelijker moeten aangeven hoeveel er van elk ingrediënt aanwezig is in het product. En dat geldt zeker voor het aantal calorieën want uit onderzoek blijkt wel dat we met z’n allen geen flauw idee hebben hoe bijvoorbeeld 100 calorieën eruit zien, zoals ook wel blijkt uit onderstaand filmpje:

Reageren op bovenstaand nieuws over De waarheid achter die schaamteloze portie-mededeling of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!