Voor de tweede keer heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst opgesteld van de 50 meest gezonde gerechten en ingrediënten. Leuk zo’n lijstje natuurlijk, maar interessant wordt het als we ook weten waarom het gezonde gerechten of ingrediënten zijn, en gelukkig hebben ze dat er bij gezet. Hieronder de eerste 10 van de lijst.
De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 1
Te beginnen met…
Harissa
Harissa is een Noord-Afrikaanse hete chili peper pasta die doet denken aan sambal, alleen zitten er naast pepers ook knoflook, korianderzaad, komijn en olijfolie in. Tunesië wordt wel als thuisland van Harissa beschouwd, maar ook Libië en Algarije doen goed mee.
Het gezonde van Harissa wordt toegeschreven aan de gezonde ingrediënten zoals knoflook en olijfolie. Ook kunnen de pepers een remmende werking hebben op kanker. Natuurlijk geldt ook voor Harissa dat je er te veel van kunt eten en dat zou dan weer niet zo gezond zijn.
Harissa is lekker in de Shakshuka!
Geitenkaas
Geitenkaas kan dan misschien aanvoelen als vet en zwaar, maar het bevat minder vet dan de meeste andere kazen. Ook bevat het eiwit, calcium en ijzer. Uit onderzoek zou zelfs blijken dat geitenmelk (waar geitenkaas van wordt gemaakt, uiteraard), vergeleken met koemelk voor een betere opname van ijzer zou zorgen en beter voor je botten zou zijn. Oh en dan nog iets: geitenkaas heeft een prettige structuur en smaakt heerlijk!
Popcorn
Popcorn bevat veel vezels en is daarom het ultieme snack-food. Natuurlijk wel de lucht-gepopte corn en niet de in boter gepofte variant met veel zout of suiker. Nee, gewoon de naturel. Trek in chips? Neem popcorn!
Kokosnoot
Kokosnoot is een goede keuze op zowel het gebied van smaak en gezondheid. Kokosnoot bevat kalium wat het risico op een beroerte helpt verminderen. Onderzoek toont aan dat als je wat kokoswater toevoegt aan rijst en je laat het afkoelen dat de rijst dan minder caloriëen bevat. Het vruchtvlees van de kokos is overigens gezonder dan het water uit de kokosnoot.
Biologisch biefstuk
Biologische biefstuk dat gemaakt is van runderen die in de wei lekker hebben staan grazen bevat minder verzadigd vet dan conventionele biefstuk en meer ‘goede vetten’ zoals omega 3-vetten, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en geconjugeerd linolzuur (die moest ik ook even opzoeken). Daarnaast is het een goede bron van eiwitten en ijzer, belangrijke bouwstoffen voor groei en ontwikkeling.
Geklaarde boter (ghee)
Ghee is geklaarde boter, dit wordt gemaakt door het smelten van boter waarna een deel van het vet wordt afgeroomd. Ghee is voor veel mensen eenvoudiger te verteren dan gewone boter en het is een hoofdbestanddeel van de Indiase keuken. Het heeft ook een enigszins nootachtige smaak en is daarom meer dan alleen vet. Het is rijk aan vitaminen en kan worden gebruikt als alternatief voor oliën of boter.
Zalm uit blik
Zalm uit blik is veel minder duur dan verse zalm maar bevat net zo veel vitamine D, een belangrijke bouwstof voor sterke botten en opname van calcium. Daarnaast bevat zalm omega 3-vetzuren welke erg gezond zijn.
Spirulina
Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg dat grote hoeveelheden verschillende soorten vitamines, antioxidanten en andere voedingsstoffen bevat. Spirulina bevat ook veel eiwitten en is daarom een goede vleesvervanger.
Citroen
Citroen mag dan zuur smaken, het bevat erg veel vitamine C wat nodig is om onze cellen te beschermen tegen beschadiging en is essentieel voor het lichaam om wonden te kunnen laten genezen. Maar citroen is niet alleen gezond: het smaakt ook nog eens prima in een glas water, salade en bij vis.
Tofu
Tofu is een goede plantaardige bron van eiwitten en bevat daarnaast veel calcium en ijzer. Tofu bevat ook isoflavonen, die voordelen met betrekking tot de gezondheid van het hart en een verminderd risico op borst- en prostaatkanker hebben.
Lees verder: deel 2
Reageren op bovenstaand nieuws over De 50 gezondste gerechten en ingrediënten (volgens Time Magazine) deel 1 of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!