Volgens onderzoekster Juliet A. Boghossian bestaan er negen verschillende manieren waarop wij eten, en jij valt in één van deze negen categoriën, welke weer wat zeggen over je karakter. Het is een beetje als met horoscopen: als je de verkeerde beschrijving leest dan komt het ook nog wel overeen, maar toch is het leuk om te lezen en misschien herken je je eigen manier van eten er wel in. (Of die van een vaste tafelgenoot, want het is veel leuker om anderen te analyseren dan jezelf, toch?) Lees hieronder de negen manieren van eten en je weet precies wat voor vlees je in… nouja, zoiets.
Eetgewoonten zeggen veel over je karakter – Wat voor eter ben jij?
Volgens de voedsel-gedragsdeskundige zitten er voor- en nadelen aan elk gedrag, en elke manier van eten bepaald een persoonlijkheid. Gelukkig wordt ook nog advies gegeven voor een evenwichtiger leven en kan je zo je valkuilen het hoofd bieden.
Ontdek welke type jij bent en wat dit zegt over je persoonlijkheid – sluit het aan bij wat je over jezelf weet?
De langzame eter
Je doet lekker lang over je eten? Dan geniet je er waarschijnlijk goed van en heb je geen enkele haast je bord leeg te eten. Ook voor andere dingen in het leven neem je uitgebreid de tijd, zo doe je liever je werk langzaam maar goed dan gehaast en matig. In je relaties leef je altijd ‘in het nu’ wat resulteert in intensieve ruzies maar ook meer plezier in goede tijden.
Het feit dat je ogenschijnlijk geen innerlijke klok hebt werkt op de zenuwen van anderen, maar laat dit je niet van je stuk brengen. Geniet van elk moment maar laat het leven niet aan je voorbij razen.
De snelle eter
Eet je zo snel dat het je spijsvertering in gevaar brengt? Volgens de expert zegt dit over je persoonlijkheid dat je erg goed bent in het voor elkaar krijgen van dingen, zeker als je werkt met deadlines, daarom wordt je op het werk erg gewaardeerd. Je kunt goed multi-tasken, hebt een gezonde competitieve instelling en je bent in je hoofd altijd tien stappen verder dan de rest.
In relaties stel je de behoeftes van anderen vaak voor die van jezelf en je attente houding maakt je erg geliefd.
Echter, het feit dat je je eten in rap tempo naar binnen werkt geeft ook aan dat je niet genoeg tijd neemt voor jezelf. Zorg ervoor dat je genoeg tijd in je leven neemt voor jezelf en je eigen behoeftes. En zorg ervoor dat je de tijd neemt voor leuke dingen, rustig aan zo af en toe is een goed idee.
De organisator
Krijg je altijd te horen dat je niet met je eten moet spelen? Volgens de expert houd jij er niet van als verschillende soorten voedsel elkaar raken. Je houdt ervan om dingen netjes en geordend te hebben en vermijdt slordigheid. Op je werk helpt je drang naar orde en netheid je de taken in het oog te houden maar ook heb je snel door wat er aan werk nog aan zit te komen.
Thuis heb je moeite met het feit dat jij altijd degene bent die de afwas doet en schoonmaakt, maar je bent wel de aangewezen persoon om een compromis mee te sluiten en een werkschema op te stellen.
Zorg ervoor dat je lijstjes-drang je niet te veel in de war brengt als er iets toch niet volgens plan verloopt. Flexibel leren zijn zal een mooie aanvulling zijn op een reeds jaloersmakend opgeruimde levensstijl.
De avontuurlijke
Houd je van vreemd, nieuw en exotisch eten? Volgens de expert zal niemand jou ooit beschuldigen saai te zijn. Op je werk stel je zonder problemen gewaagde ideeën voor en je maakt snel vrienden. Mensen waarderen je gedurfde houding en bewonderen je extroverte karakter.
Je unieke aanpak in het leven is iets dat je nooit moet willen veranderen, maar probeer anderen niet hetzelfde pad op te sturen want jouw manier van leven is niet voor iedereen de beste manier.
De isolerende
Eet je altijd het liefst één soort voedsel en niet alles door elkaar, en eet je eerst dat ene voedsel op voordat je aan het volgende begint? Dan ben je een detail-georienteerde persoon en denkt niet alles altijd helemaal door. Andere mensen zullen jouw manier misschien niet altijd begrijpen, toch weet jij wel beter: er zit een methode achter jouw manier van handelen. Je bent een voorzichtige persoon en verdient regelmatig complimenten voor je oog voor detail.
Zorg ervoor dat je anderen niet te veel buitensluit door dingen te rechtlijnig te willen doen. Hoewel je helder voor ogen hebt hoe verder te gaan zal dit niet voor iedereen helder zijn. Probeer wat geduld en flexibiliteit toe te passen om je relaties sterker te maken.
De menger
Maakte je als kind ijs-soep en meng je nu alles graag door elkaar zodat je in elke hap een beetje van alles smaken krijgt? Dan ben je de menger; een sterke persoon die denkt dat hij veel aankan. Op je werk wordt je inzet gewaardeerd omdat je zoveel verantwoordelijkheid op je wilt nemen. Als extroverte en vriendelijke persoon heb je gezonde relaties waarin je niet bang bent tijd te maken voor de mensen die belangrijk voor je zijn.
Maar je hebt ook de neiging je te sterk over te geven aan dingen en niet te weten aan welke taak prioriteit te geven. Probeer te oefenen op het stellen van prioriteiten en je harde werk kan zich rijkelijk terugbetalen.
De luide deler
Eet jij je eten als een varken, met veel geslurp en gesmak? Dan ben je een zorgeloze persoon, en je maakt je niet erg druk over wat anderen van je vinden. Je doet alles zoals je dat zelf wilt, en dat is iets waar anderen je om bewonderen. Je bent niet bang de wereld te laten zien wie je bent en ook zeker niet wat je wilt.
Je recht-door-zee aanpak en duidelijke mening kan anderen wat tegenstaan, en soms is het dan ook beter om met je mond dicht te eten. Maar verander niet van gedrag en houd je eigen ritme, ook al ben jij de enige met dat ritme.
De voorbereider
Als voorbereider snijd jij eerst je eten in stukjes zodat je alles kunt gaan opeten. Je bent het voorbeeld van een vooruit-denker. Je bedenkt hoe het één leidt tot het ander, op je werk betekent dit dat je altijd ‘groot’ denkt en hard werkt om de top te bereiken.
In relaties houd je ervan om afspraken ruim vantevoren te maken en je bent altijd op zoek naar een partner voor de lange termijn.
Zorg ervoor dat je plan-gedrag je plezier in het leven niet verpest. Neem de tijd om te genieten van het leven. Je plan-gedrag levert veel meer op als je ook geniet van de stappen die leiden tot de top.
De kieskeurige
Eet je het liefst alleen rauw voedsel en geniet je ervan je omgeving daarmee lastig te vallen? Houd je niet van de meest voorkomende smaken? Dan ben je de Kieskeurige, iemand die heel specifieke wensen heeft voor zijn eten. Als je uit eten gaat dan heb je een lijstje met specifieke wensen.
Je functioneert het beste in je comfort zone, je houdt ervan bij een geliefde te zijn waar je al jaren een relatie mee hebt. Je houdt van werk en taken die je zo goed kent dat er nooit verrassingen ontstaan. Maar je houdt ook heel erg van het opdoen van kennis, je stelt vragen en zoekt dingen uit.
Er is niets mis met het weten wat je wilt en waardeert, maar jezelf ertoe zetten wat avontuurlijker te zijn kan ertoe leiden dat je dingen bij jezelf ontdekt die je nooit had verwacht. Wees nooit bang iets nieuws te proberen.
En nu?
Heb je je eigen eetgewoonten ontdekt, of net als ik bij elk type wel iets gevonden waarin je jezelf herkent? Dingen als “je voelt je prettig in je comfort zone” maken mij altijd een beetje aan het lachen, want: wie niet? Maar toch denk ik bij anderen wel een aantal patronen te herkennen, nu eens zien of zij zichzelf hierin ook herkennen…

Reageren op bovenstaand nieuws over Eetgewoonten zeggen veel over je karakter – Wat voor eter ben jij? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Koken, is voor mij een creatief proces waarbij vrijheid essentieel is. Heb veel geleerd door bij een etentje (als gast) in de keuken te helpen. Inspiratie opdoen in restaurants (in Italie), de ingredienten analiseren en een foto te maken van het gerecht
Experimenteren met de smaken en altijd blijven proeven. Basis ingredienten Altijd in huis hebben. Boodschappen doen op basis van een recept uit een kook boek, heb ik nog nooit gedaan. Wonende in Italie als half italiaanse (en nederlandse) voel ik mij absoluut bevoorrecht. En kan af en toe echt genieten van boerekool met worst! Wat ik hier het meeste mis is haring, bitterballen, indische hap. Soms lukt het om met boemboes iets te fabriceren wat erop lijkt, uiteraard wederom zonder recept. Mijn vrijheid achter het fornuis staat altijd hoog in het vaandel….. Daar geniet ik echt van. Mijn eters zeggen dat ik goed kook. Maar ben nog lang nog niet uitgeleerd…… Laat mij nog heel graag inspireren en blijf mijzelf toestaan (vrijheid) om mijn eigen touch daar aan te geven. Wat soms heel verrassend kan zijn. Zoiets als een parfum (cq smaak) creëren. Wat is koken toch leuk….