Door de bomen het bos niet meer zien als het over eten gaat – en dan voornamelijk als het gaat over wat nu juist wel en wat juist niet goed voor je is? We hebben er allemaal last van (zelfs voedingsdeskundigen). En wat het helemaal lastig maakt is dat door voortschrijdend inzicht (lees: ontdekkingen door de wetenschap) ook nog al eens het een en ander verandert. Want zijn eieren nu juist wel of juist niet goed voor je, met het cholesterol enzo? De Britse voedingsexpert Scott Harding somt voor The Conversation, vijf voedingsmiddelen op die van hero to zero gingen en weer terug.
From zero to hero: deze verguisde voeding mogen we weer eten
1. Eieren
Lang werd aangenomen dat eieren slecht voor het hart zouden zijn. Een groot ei bevat immers 185 mg cholesterol die zou bijdragen tot hoge cholesterolwaarden in het bloed. Maar de voorbije 20 jaar hebben wetenschappers aangetoond dat een normale inname van cholesterol via de voeding eigenlijk weinig invloed heeft op de cholesterol in iemands bloed.
Het heeft enige tijd geduurd, maar de eieren en ander voedsel met een hoge cholesterol (zoals kip, lever en schaaldieren) zijn nu van de lijst van ’te mijden producten’ gehaald. Eieren zijn een perfecte bron van proteïnen, gezonde vetten en verschillende vitaminen en mineralen.
2. Smeervetten
Het verhaal van smeervetten is wellicht een van de meest verwarrende in de voedingsindustrie. Sinds het midden van de jaren 1800 heeft margarine, dat gemaakt is van plantaardig vet, in de meeste ontwikkelde landen boter vervangen uit bezorgdheid voor het teveel aan verzadigde vetten. Hoewel het aantal hart-gerelateerde aandoeningen bij de bevolking begon te dalen, ontdekten wetenschappers in een onafhankelijk onderzoek een link met transvetten (vetten die gemaakt worden door plantaardige vetten gedeeltelijk te hydrogeneren om margarines te maken). Daarop werden ook aanbevelingen gedaan om transvetten te mijden. Maar nu de voedselindustrie ook transvetvrije margarines produceert, is margarine opnieuw veilig om te eten, zolang het label niet spreekt van ‘Gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie’.
3. Aardappelen
Aardappelen zijn een van de weinige groenten die als ongezond worden beschouwd. Vanwege hun hoge glycemische index worden ze op één hoopje gegooid met geraffineerde koolhydraten. Maar aardappelen zijn ook rijk aan koolhydraten, vitamine C, sommige B-vitamines en spoormineralen. Het maakt ook heel wat uit hoe je de aardappelen bereidt, met name wat betreft de aspecten van het zetmeel in de aardappelen. Gekookte en afgekoelde aardappelen doen de hoeveelheid resistent zetmeel in de aardappel toenemen. Dit resistent zetmeel kan niet verteerd worden, maar dient vooral als voeding voor de darmen. Ze maken je darmen gezonder en sterker.
Lees verder: From zero to hero: deze verguisde voeding mogen we weer eten

Reageren op bovenstaand nieuws over From zero to hero: deze verguisde voeding mogen we weer eten of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!