Genetische modificatie van gewassen klinkt voor veel mensen heel erg eng: deze techniek zou het einde van de mensheid kunnen betekenen, het zou kanker veroorzaken en ook al het leven op aarde uitroeien. Zoek er maar eens op op het grote internet en je vindt de meest uiteenlopende claims over wat genetische modificatie van gewassen allemaal zal gaan veroorzaken. Gelukkig wordt er heel veel onderzoek gedaan naar deze techniek waarbij positieve eigenschappen van het ene gewas worden toegevoegd aan een ander gewas. Het grappige is dat de wetenschap deze manier van het beïnvloeden van de eigenschappen van gewassen heeft afgekeken uit de natuur en het dus een natuurlijk verschijnsel is. Toch klinkt het heel erg spannend, en aan die misverstanden en spanning wilden de Amerikanen een eind maken.
Geen bewijs dat genetisch gemodificeerde gewassen slecht zijn voor de gezondheid
Sinds de jaren tachtig gebruiken biologen genetische modificatie. Hierbij worden genen met positieve eigenschappen van het ene organisme toegevoegd aan het andere organisme. Deze aanpassingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat een gewas beter bestand is tegen ziekten of insecten.
Zorgen
Hoewel genetische modificatie dus al even in zwang is, doen zich nog altijd wilde verhalen over ‘gentech’ de ronde. Zo zouden genetisch gemodificeerde gewassen een risico vormen voor de gezondheid van de mens. Ook zijn sommigen bang dat de genetisch gemodificeerde gewassen een negatieve invloed hebben op de diversiteit onder planten en insecten in de directe omgeving. En sommigen zijn bang dat de genen die aan een bepaald gewas worden toegevoegd uiteindelijk ook terechtkomen bij wilde familieleden van het gewas en zo een stempel drukken op de natuur. Zijn al die zorgen terecht?Het onderzoek
Over die vraag heeft een Amerikaanse commissie in opdracht van The National Academies of Sciences, Engineering, Medicine zich nu gebogen. De onderzoekers bestudeerden bijna 900 onderzoeken en andere publicaties over de ontwikkelingen, het gebruik en de effecten van genetisch gemodificeerd maïs, sojabonen en katoen (vrijwel de enige gewassen die op dit moment genetisch gemodificeerd worden en bestemd zijn voor de grote markt). “We zijn diep in de literatuur gedoken om met een heldere blik naar de gegevens over genetisch gemodificeerde en op traditionele wijze gekweekte gewassen te kunnen kijken,” vertelt onderzoeker Fred Gould. Naast de literatuur legden de onderzoekers ook hun oor te luister bij het grote publiek om een beeld te krijgen van de zorgen die er omtrent genetisch gemodificeerde gewassen zijn.
Lees verder: Geen bewijs dat genetisch gemodificeerde gewassen slecht zijn voor de gezondheid
Reageren op bovenstaand nieuws over Geen bewijs dat genetisch gemodificeerde gewassen slecht zijn voor de gezondheid of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!