Even denken, wat was het ook alweer: te veel van alles is slecht voor je, maar verzadigde vetten zijn eigenlijk nooit goed. Toch? Omdat we bang zijn voor een te hoog cholesterol, hartaanvallen en beroertes eten we liever niet te veel verzadigde vetten, want die veroorzaken al die nare dingen. Helaas, weer niet goed… Transvetten, ja, die zijn niet goed voor je, maar verzadigde vetten worden ook al zo’n 50 jaar gemeden.
‘Geen verband tussen eten van verzadigde vetten en hartziekten’
Dat dit helemaal niet zo gezond is, toonde een recente studie in The Britisch Medical Journal aan. Het negatieve effect van verzadigde vetten op de gezondheid zou nooit echt bewezen zijn. Dat mensen toch het idee hebben dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid, heeft meer te maken met economische belangen en lobbywerk. En zodoende heeft de’ lightindustrie’ ofwel de ‘nulprocent vet’ industrie een miljardenomzet. Magere melk, vetarme kaas, light chips en een heleboel soorten margarines gaan als warme broodjes over de toonbank, Dit schrijft het Belgische blad Humo.
Gyneacoloog Hendrik Cammu, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Brussel, zegt in het blad over het feit dat mensen steeds ouder worden: ‘Dat we ouder worden, betekent niet dat we laatste jaren alleen maar juiste beslissingen hebben genomen over onze gezondheid. We leven langer doordat we welvarender zijn geworden. We kunnen leidingwater, rioleringen en beter geïsoleerde huizen betalen. Het staat los van onze voeding, wat overal ter wereld worden de mensen ouder, ook al zijn hun eetpatronen totaal verschillend.’
Volgens Cammu heeft de zevenlandenstudie jarenlang het denken over vet en gezondheid beheerst. Cammu: ‘Ook al weten we nu dat het -op zijn zachtst uitgedrukt- zwakke wetenschap was.’ De zevenlandenstudie is één controversiële studie die alles ging bepalen. Hoofdonderzoeker bij deze studie, Ancel Keys, was als arts verbonden aan de Universiteit van Minnesota en deed in de jaren vijftig onderzoek naar vetten. Hij was ervan overtuigd dat hartziekten veroorzaakt werden door vet- en cholesterolrijke voeding. Maar alle gegevens die met deze theorie in tegenspraak waren, moffelde Keys weg. Zo verdween Japan uit de statistieken en ook Frankrijk, waar mensen wel veel boter en brie eten, maar weinig hartaanvallen krijgen. Uit meer dan 20 landen waren er gegevens, maar Keys gebruikte maar gegevens uit zeven landen.
Lees verder: ‘Geen verband tussen eten van verzadigde vetten en hartziekten’
Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Geen verband tussen eten van verzadigde vetten en hartziekten’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!