Ik kan het niet zo goed onderdrukken: gniffelen als ik iemand spreek die uit eigen beweging alleen nog rauw voedsel, glutenvrij of graanvrij eet. “Want vroeger…” is dan meestal het verweer als ik vraag of er een lichamelijke aandoening aan de keuze ten grondslag ligt. Ik ken ook iemand die door een lichamelijke aandoening gedwongen is glutenvrij te eten, ze kan ook geen alcohol of cafeïne meer verdragen en zij verzekerde mij: het is geen pretje maar het is niet anders. Waarom mensen denken dat rauw voedsel beter voor ze is blijft voor mij een raadsel, maar zo hebben we allemaal wel iets, denk ik dan. Maar wat blijkt: er zijn steeds meer mensen die ook vinden dat hun huisdier glutenvrij, graanvrij of rauw voedsel moet eten. Het dier zelf kan er natuurlijk niets aan doen dat het baasje ‘slachtoffer’ van een voedselhype is en de kans dat het dier bij de dierenarts belandt omdat het rauwe botten moest eten, is aanzienlijk, zo valt te lezen in de Volkskrant. Ik dacht eerst dat het om een verlate ‘1 aprilgrap’ ging maar dit is toch wel serieus…
Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren
Volgens Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam, is het een trend onder huisdiereigenaren om hun hond of kat een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten te geven. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat het natuurlijk voedsel is en beter voor de gezondheid dan commercieel diervoer. ‘Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt’, zegt Bosje. ‘Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien.’
Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, weet Bosje. ‘Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leegspoelen onder narcose.’ Erger is het, zegt Bosje, als een bot de slokdarm afsluit: littekenweefsel dat daardoor ontstaat, kan een vernauwing van de slokdarm veroorzaken. ‘Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.’
Het voeren van rauw vlees is daarnaast ook gevaarlijk voor de mens zelf. Rauw vlees kan ziekteverwekkers als toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën bevatten. Elk jaar krijgen ongeveer zevenhonderdduizend Nederlanders een voedselvergiftiging. Ongeveer 75 van hen overlijden. Het RIVM houdt deze cijfers niet bij voor honden en katten, maar ook bij deze dieren komen voedselvergiftigingen voor.
Lees verder: Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren
Reageren op bovenstaand nieuws over Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Martine zegt
Ik vraag me af hoe honden en katten aten voordat er brokjes en prakjes waren. Die tanden moeten toch ergens voor bedoeld zijn?… Ik heb zelf ook ooit overwogen om mijn kat vers te laten eten. Dat is geen hype hoor gewoon een alternatieve optie. Ik vond het bij nader inzien toch te veel gedoe om ook voor het huisdier vers eten te regelen.
Marianne zegt
Ja goed punt van die tandjes, maar onze huisdieren zijn niet meer dezelfde als de wilde dieren, honden en katten zijn gedomesticeerd en dus niet meer gewend aan rauw eten. ‘Vers’ voedsel zoals jij omschrijft is natuurlijk iets anders, mits dit niet ‘ongekookt’ betekent, want ongekookte botten bijvoorbeeld zijn voor huisdieren niet goed (zie ook het artikel hierboven). ‘Vers’ voedsel is zeker geen trend (helaas…) maar de trouwe viervoeter opzadelen met een darmprobleem omdat het baasje denkt dat glutenvrij op de een of andere manier gezonder is – is natuurlijk wel degelijk een gevolg van een voedseltrend.